Το θέμα των συντάξεων και των άλλων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα συζητήσουν σήμερα το πρωί οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η εποπτεία της μεταμνημονιακής περιόδου φέρνει δύο αλλαγές και η μία από αυτές είναι πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι αυτό που θα ενημερώνει αποκλειστικά τους δανειστές για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, εκπροσωπώντας συνολικά την κυβέρνηση χωρίς την παρουσία άλλων υπουργών. Η δεύτερη είναι πως οι συναντήσεις δεν θα διεξάγονται πλέον σε κεντρικά ξενοδοχεία, αλλά στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Λεωφόρο Μεσογείων. Αυτό προκάλεσε έκπληξη, γιατί πιο λογικό φαντάζει οι συναντήσεις να γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών. Το να υποστηρίξει κανείς ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πιο κατάλληλους χώρους, είναι μάλλον αφελές. Το προφανές είναι ότι προτιμήθηκε γιατί είναι μακριά από το κέντρο της Αθήνας, δύσκολα προσβάσιμο σε όσους θα ήθελαν να κάνουν μια αιφνιδιαστική… επίσκεψη και οχυρωμένο πίσω από την πρώην Σχολή της Χωροφυλακής.
Η πρώτη συνάντηση κατά την τριήμερη παραμονή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) ξεκινά στις 10 το πρωί και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει ως τη 1 το μεσημέρι.
Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με εκπροσώπους κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι). Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συζητήσεις προέκυψε πως θεωρούν το μέτρο των συντάξεων δημοσιονομικά ουδέτερο, με την έννοια ότι αντισταθμίζεται από τα αντίμετρα και επομένως αν δεν κοπούν οι συντάξεις και κοπούν τα αντίμετρα, δεν θα υπάρχει επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμφώνησε ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να είπε σε εκπρόσωπο κόμματος πως ταυτόχρονα το ΔΝΤ θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα. Κάτι που έχει κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει το Ταμείο, επικαλούμενο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Από την άλλη, οι Βρυξέλλες όπως έχει φανεί εδώ και καιρό, είναι θετικές στο να διευκολύνουν την κυβέρνηση, αλλά για να μην εμπλακούν στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες εν όψει πρόωρων εκλογών, έχουν «βγάλει από το κάδρο» το σενάριο της αναβολής (εξάμηνης ή ετήσιας) εφαρμογής του μέτρου, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε πρόβλημα στην επόμενη Βουλή. Γι’ αυτό, η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να υποστηρίξει είτε την κατάργηση του μέτρου είτε τη μερική εφαρμογή του, με μικρότερη μείωση από το 18%.
Και στις δύο εναλλακτικές θα πρέπει να βγαίνουν, όμως, τα νούμερα κι αυτό δεν είναι, πλέον, απολύτως βέβαιο και «κλειδωμένο». Έως τώρα, η λογική ήταν ότι αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές, δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα αντίμετρα κι αυτήν ακριβώς τη γραμμή ανέπτυξε επισήμως και δημοσίως ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Αφήνοντας κανείς στην άκρη ότι οι περικοπές των συντάξεων έχουν ένα δημοσιονομικό όφελος περίπου 2,9 δισ. ευρώ (σε καθαρή βάση περίπου 2,1 δισ.), αλλά τα αντίμετρα δεν φτάνουν ούτε στα 2 δισ., πλέον η κατάσταση έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, καθώς και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έχει φανεί ότι η κυβέρνηση θέλει να διασώσει και κάποια από τα αντίμετρα, έστω κουτσουρεμένα.
Κι επειδή ισοδύναμα που να καλύπτουν πλήρως ή έστω μερικώς τη μείωση των συντάξεων, δεν φαίνεται να υπάρχουν, με δεδομένο ότι ο υπόλοιπος δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα καλύψει τις μειώσεις εισφορών-ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η σιγή ασυρμάτου από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή την ΕΚΤ και τον ESM, τουλάχιστον σε επίπεδο Κουαρτέτου γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν φαίνεται και τόσο ενθουσιασμένος
Νέα συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς θα υπάρξει και την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί. Τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται και οι εκθέσεις που θα συντάξουν οι θεσμοί για την χώρα μας (ξεχωριστά το ΔΝΤ από την Κομισιόν), οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup.