Με την κατάθεση του ειδικού ιατροδικαστή, Δημήτρη Γαλεντέρη, συνεχίζεται σήμερα (11/4) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Χαριλάου την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Ο κ. Γαλεντέρης έχει οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονική επίθεση κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Άλκης Καμπανός και τραυματίστηκαν δυο φίλοι του.
Στην κατάθεσή του ο Δημήτρης Γαλεντέρης απέδωσε τον θάνατο του Άλκη στο πλήγμα στη μηριαία αρτηρία στον δεξιό μηρό και εκτίμησε ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν συνέβαλαν στον θάνατο του 19χρονου.
Ξεκινώντας την κατάθεσή του ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Γαλεντέρης ανέφερε πως ο ίδιος έχει κάνει γνωμοδότηση για τον μηχανισμό θανάτου του Άλκη Καμπανού. «Ρωτήθηκα ποια είναι η πιθανή αιτία θανάτου και αν σε αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο και ποιο οι σωματικές βλάβες», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θάνατος του Άλκη Καμπανού οφείλεται σε αιμορραγική καταπληξία, η οποία προήλθε από το τραύμα στον δεξιό μηρό και την πλήξη της μηριαίας αρτηρίας ενώ οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν ήταν θανατηφόρες αφού όπως είπε, δεν ήταν αυτές που προκάλεσαν το εγκεφαλικό οίδημα.
Όπως είπε, αν και δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η Λήδα Κοβάτση η οποία διενήργησε τη νεκροψία- νεκροτομή στη σορό του 19χρονου, θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του περισσότερα στοιχεία σχετικά με το βάθος των τραυμάτων αλλά και το ποια μηριαία χτυπήθηκε στον δεξιό μηρό, αφού δεν είναι μόνο μια αλλά τρεις, με διαφορετική ροή αίματος.
«Αυτό σχετίζεται με τον χρόνο του θανάτου», υπογράμμισε στην κατάθεση του ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Αναφορικά με το βάθος των τραυμάτων ο μάρτυρας υπεράσπισης του 9ου και του 11ου κατηγορουμένου τόνισε πως θα βοηθούσε στο να προσδιοριστεί το όργανο με το οποίο έγιναν τα τραύματα αυτά.
Κατά τον κ. Γαλεντέρη, το πρόσθιο τραύμα στον αριστερό μηρό δεν είναι συμβατό ούτε με δρεπάνι ούτε με καραμπιτ. «Αυτά τα δυο όργανα δεν έχουν συμβατότητα με αυτή τη βλάβη και με αυτές τις διαστάσεις». Για το οπίσθιο τραύμα ανέφερε ότι το καραμπιτ επίσης δεν είναι συμβατό. Εκτίμησε μάλιστα πως τα δυο τραύματα επικοινωνούν και πιθανώς να πρόκειται για ένα τραύμα.
Σχετικά με το τραύμα στον δεξιό μηρό ο κ Γαλεντέρης υπογράμμισε πως δεδομένου ότι έχει διάμετρο 1εκ. και μήκος 9εκ, δεν είναι συμβατό με τα όργανα που κατασχέθηκαν.
Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης σχετικά με τα όργανα που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για την πρόκληση του τραύματος στον δεξιό μηρό, ο ιατροδικαστής είπε ότι πιθανόν μιλάμε για μικρού μήκους όργανο. ίσως κατσαβίδι η παγοκόφτη.
Αναφορικά με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ο κ. Γαλεντέρης εκτίμησε πως πως δεν γίνεται να προκάλεσαν το εγκεφαλικό οίδημα στον 19χρονο.
Κατά τον τεχνικό σύμβουλο των δυο κατηγορουμένων, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση για να προκαλέσει οίδημα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της φλεγμονής.
«Για εγκεφαλικό οίδημα από αυτά τα χτυπήματα χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα. Ο Άλκης κατέληξε μέσα σε 10 με 15 λεπτά. Το οίδημα απορρίπτεται από τον μηχανισμό θανάτου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλεντέρης και πρόσθεσε ότι η σταδιακή καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως να βοήθησε σε αυτό το εγκεφαλικό οίδημα αλλά ο βασικός λόγος που προκλήθηκε είναι ο θάνατος.
Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής σχετικά με το αν αμφισβητεί την έκθεση της κ. Κοβάτση ότι ο θάνατος του Άλκη προήλθε από τα χτυπήματα στα άκρα και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ο κ. Γαλεντερης υπογράμμισε πως το σωστό είναι να υπάρχει μια αιτία θανάτου.
«Η αιτία πρέπει να είναι μια, δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου. Αν θέλουμε να εξηγήσουμε τον μηχανισμό θανάτου μπορούμε να το κάνουμε», ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον του Δικαστηρίου ενώ σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι λόγω της διαφορετικής φύσης των τραυμάτων που έφερε ο Άλκης Καμπανός, έχουμε πλήξεις προς το θύμα από τουλάχιστον τρία άτομα.