16.6 C
Athens

Ο φουριόζος ΠΑΟΚ και οι ερυθρόλευκες μηχανές που χρειάζονται ξανά ζέσταμα

Ο Ανδρέας Καταχανάς σχολιάζει την ιπποτική αναγνώριση των Κυπελλούχων Ευρώπης στους νικητές του τελικού και εστιάζει στην απόδοση του ΠΑΟΚ στην κόντρα μπάλα αλλά και στην κακή εμφάνιση των περιφερειακών του Ολυμπιακού

Το βόλεϊ είναι από τα δικαιότερα αθλήματα που αποπνέουν σεβασμό στο τάραφλεξ. Για αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις θα ακούσεις προπονητές και παίκτες να βγάζουν το καπέλο στον αντίπαλο. Αυτό έκαναν ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι και ο Ραφαήλ Κουμεντάκης λίγα λεπτά μετά τον χαμένο τελικό του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΟΚ. Αμφότεροι παραδέχθηκαν αυτό που βλέπουν όσοι παρακολουθούν συχνά το άθλημα ή είδαν με προσοχή τον τελικό.

 

Ο ΠΑΟΚ παίζει με σχέδιο και ωραίο βόλεϊ, βρίσκεται στο καλύτερο φεγγάρι του (ακόμα και από πέρυσι) και είναι πανάξια Κυπελλούχος για 5η φορά στην ιστορία του και 4η διαδοχική.

Οι Θεσσαλονικείς κοντεύουν ένα τρίμηνο αήττητοι και μέσα σε 11 μέρες επικράτησαν με καθαρό σκορ και με διαφορετικούς τρόπους (ακόμα και με ανατροπές όπως στο Κύπελλο) του Παναθηναϊκού (τρεις φορές) και του Ολυμπιακού στον τελικό της Τέντας.

Αν μάλιστα, νικήσουν ξανά τους Πράσινους την Τετάρτη στο Παλατάκι, θα έχουν πετύχει κάτι αδιανόητο αφού μιλάμε για μια ομάδα με πολύ μικρότερο μπάτζετ που δίκαια τερμάτισε δεύτερη στην κανονική περίοδο, της αξίζει να είναι στους τελικούς του πρωταθλήματος και δίκαια κατέκτησε και το Κύπελλο.

Τα όσα άλλαξαν από τις 14 Ιανουαρίου (τελευταία ήττα από τον ΠΑΟ) κι έπειτα είναι λίγο πολύ γνωστά και τα έχουμε αναφέρει. Ο Σκρεντάου ανέβασε τον ΠΑΟΚ στο φιλέ, οι Θεσσαλονικείς βελτιώθηκαν στην κόντρα μπάλα με την άνοδο του Γουόλς και συνολικά στην άμυνα και «κέρδισαν» παίκτες.

Πόσο διαφορετικά όμως θα ήταν τα πράγματα αν ο Μιλενκόσκι έφευγε μετά την 5η σερί ήττα από τους Πράσινους ή αν ο ΠΑΟΚ έκανε ξανά αλλαγές στο μισό ρόστερ. Για αυτό πάντα χρειάζεται υπομονή και σωστή αξιολόγηση κι όχι σπασμωδικές κινήσεις.

Έδωσε απάντηση στον εαυτό του ο Ράπτης, σπουδαίος Κοκκινάκης

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αλέξανδρος Ράπτης. Ο 23χρονος παραμένει ταλέντο για τη θέση του και στον τελικό έδωσε την καλύτερη απάντηση πρώτα στον εαυτό του. Ο Πατρινός ακραίος έκανε αδιανόητο τελικό με 28 (!) πόντους (25/33 επιθέσεις) σε τέσσερα σετ σε μια πολύ γεμάτη, πολύ ώριμη εμφάνιση.

Η περυσινή σεζόν τον βρήκε στον… πάγο στον Παναθηναϊκό, κόπηκε στην Εθνική στη συνέχεια και χρειαζόταν να αλλάξει τσιπάκι. Τη διάρκεια μένει να βρει. Απέναντι στον Ολυμπιακό πάντως ήταν εξαιρετικός και στην κόντρα μπάλα και έπαιξε και για τον Γιόρνα που ήταν αρνητικός (11% στην επίθεση, 29% άριστες υποδοχές και 5 λάθη).

 

Οι Ερυθρόλευκοι έβρισκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν τον Ντεν Ντρις (παρότι ανέβηκε κι αυτός σταδιακά), δεν απειλήθηκαν από τον Γιόρνα αλλά την πληγή τη δημιούργησε ο Ράπτης από το δεύτερο σετ κι έπειτα και παρότι πήρε 38 (!!) υποδοχές (έδωσε τους 2/3 άσους που κέρδισε ο Ολυμπιακός).

Ξεχωριστή αναφορά βέβαια αξίζει και ο Κοκκινάκης που αποφόρτισε πολύ την ομάδα του σε κάποια σέρβις-φωτοβολίδες αλλά και σε δύσκολες άμυνες για να επιτρέψει στον Γουόλς να αναπτύξει καλά στην επίθεση την ομάδα του (και ειδικά στην κόντρα όπου τον είδαμε να βγάζει μέχρι και κομπίνες με τον Γιόρνα).

Σταθερό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό η κόντρα μπάλα, αρνητικοί οι περιφερειακοί

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι μετά την κατάκτηση του Challenge Cup έδωσαν τέσσερα παιχνίδια, τα τρία με τον Μίλωνα (όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας) κι ένα ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ όπου έπαιξαν οι ρεζέρβες.

Φυσιολογικά δεν γίνεται η απόδοση να είναι ανάλογη με αυτή της Τσικνοπέμπτης κόντρα στον Παναθηναϊκό ή με αυτή στους τελικούς με τη Μακάμπι. Κι αυτή η πτώση τιμωρήθηκε με την απώλεια ενός τίτλου που λειτουργεί ως καμπανάκι για το πρωτάθλημα όπου θα χρειαστεί να παίξουν ξανά όλοι στα κόκκινα αν θέλουν να πάρουν τον τίτλο.

Η εύκολη κατάκτηση του πρώτου σετ στον τελικό ήρθε μέσα από καλό σέρβις και κυρίως μπλοκ. Ειδικά το μπλοκ λειτούργησε πολύ καλά στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού κι απέναντι σε μια ομάδα φορμαρισμένη. Ωστόσο, το πρόβλημα (ξανά) – όπως και στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν – ήταν η κόντρα μπάλα.

Τι να κάνεις το εξαιρετικό μπλοκ άμυνα όταν δεν συνδυάζεται από σωστά τελειωμένες φάσεις; Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού δοκίμασαν κάποια νωθρά πλασέ που ήταν βούτυρο στο ψωμί των παικτών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι τελείωσαν περισσότερες από τις μισές δικές τους κόντρες.

 

Συνολικά οι τρεις περιφερειακοί του Ολυμπιακού είχαν 31/78 επιθέσεις: 8/26 ο Ιντάλγκο που ήταν αρνητικός και στην υποδοχή, 6/15 ο Κουμεντάκης που δεν είχε διάρκεια και 17/37 ο Στερν που παρότι κινήθηκε στα συνήθη ποσοστά του (περίπου 45%) χάρισε 10 πόντους με τα άσχημα τελειώματά του.

Και φυσικά ήταν τεράστιο πρόβλημα η κακή υποδοχή στην πίεση που άσκησε ο ΠΑΟΚ με Ράπτη, Γουόλς (ειδικά σε κρίσιμα κομμάτια του αγώνα) και Βουλκίδη. Ο Τράβιτσα βγήκε πολύ πίσω από τη γραμμή των τριών μέτρων, η ανάπτυξη έγινε αργή ενώ και υπέπεσε και σε πολλά προσωπικά λάθη (δύο άσχημες πάσες κάτω από το φιλέ στον Λινάρδο).

Παρότι λοιπόν τα ποσοστά των δύο ομάδων ήταν κοντά – όπως και τα συνολικά στατιστικά – η μεγάλη διαφορά ήταν στην κόντρα μπάλα. Κι εκεί ο Ολυμπιακός χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε αυτό το χρονικό σημείο γιατί έχει άλλους δύο στόχους μπροστά του έχοντας πάντως κατακτήσει ήδη τον σημαντικότερο.

Α, εννοείται και μεγαλύτερη ψυχραιμία και λιγότερα νεύρα. Όχι τέτοια τρικυμία επειδή δεν βγήκε ένα σέρβις ή δεν τελείωσε μια επίθεση.

ΥΓ: Καταλαβαίνω την ανάγκη του προέδρου της ΕΟΠΕ να ευχαριστήσει την ΕΡΤ για την κάλυψη αλλά ας προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα. Ο τελικός ξεκίνησε 21:30 κι έγινε απονομή μετά τα μεσάνυχτα (που να είχαν παιχτεί πέντε σετ) – μόνο η Λένα Ζευγαρά έλειψε να βγει μετά για δεύτερο πρόγραμμα – χώρια φυσικά τα όποια παράπονα δημιούργησε η μετάδοση. Ας δούμε πώς θα βελτιώσουμε την κατάσταση του χρόνου και λέμε μαζεμένα μετά τα ευχαριστώ. Προς το παρόν, η ΕΡΤ στο άθλημα φέρεται σαν φτωχός συγγενής. Μήπως γιατί και οι ίδιοι οι παράγοντες του συμπεριφέρονται έτσι;

ΥΓ.1: Η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν συνέχεια των προηγούμενων εμφανίσεων. Οι Πράσινοι συγκριτικά με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ έχουν το πιο ασταθές σέρβις και έναν διαγώνιο που έχει φτάσει σε ένα σημείο της σεζόν και είναι ή του ύψους ή του βάθους (κυρίως το δεύτερο). Η ευκαιρία για να συνέλθει χάθηκε κι έχει ένα τελευταίο χαρτί στο Παλατάκι κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αν δεν το αξιοποιήσει, υπογράφει την πιο τραγική σεζόν του βάσει επένδυσης και μαζί ένα τεράστιο επικοινωνιακό φιάσκο (αν κι αυτό μάλλον έχει υπογραφεί ήδη) που ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα και είχε αποδέκτη κόσμο που πιθανώς δεν είχε την παραμικρή επαφή με το άθλημα.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μπαρτζώκας: Εκπληκτική η ατμόσφαιρα, τα 20′ των Γκος και Γουόκαπ ήταν έντονα και καθοριστικά

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στα ποιοτικά λεπτά των Γκος και Γουόκαπ που δεν προπονούνταν λόγω τραυματισμών ενώ μίλησε για τη φανταστική άμυνα και το σχήμα που έδωσε τη λύση στην 4η περίοδο

Ολυμπιακός: Αυτά ισχύουν για την επιστροφή των Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε το ιατρικό δελτίο για τους Νίκολα Μιλουτίνοφ και Φιλίπ Πετρούσεφ, τους οποίους περιμένει πολύ σύντομα

Βόμβα προέδρου Πόρτο και… Μαρινάκη: «Ο Ολυμπιακός μάς είπε ότι ενεργοποιεί τη ρήτρα του Κάρμο»

Ο πρόεδρος της Πόρτο αποκάλυψε πως ο Ολυμπιακός πρόκειται να πληρώσει τη ρήτρα του Νταβίντ Κάρμο για να ολοκληρώσει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου