Στην ελληνική μυθολογία, ένας από τους πιο διάσημους άθλους του Ηρακλή είναι ο καθαρισμός των στάβλων του βασιλιά Αυγεία από την «κόπρο», την κοπριά δηλαδή των 3.000 βοδιών του που ήταν συσσωρευμένη για 30 χρόνια. Για να τα καταφέρει ο μυθικός ήρωας λέγεται πως έστρεψε προς τους στάβλους τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί κάλλιστα να παραλληλιστεί με τους βρωμερούς στάβλους του Αυγεία. Μόνο από εκτός από τόνους «κόπρου», έχει και κάμποσους… κοπρίτες να λυμαίνονται τα κέντρα αποφάσεων του δημοφιλέστερου σπορ.
Ποιος θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του Πηνειού και του Αλφειού, των δυο ποταμών που ο Ηρακλής έστρεψε προς τους στάβλους του Αυγεία κατά τη μυθολογία; Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, μόνο η FIFA και η UEFA. Που, μεταξύ μας, μόνο αμέτοχες δεν ήταν/είναι σε αυτό το βδελυρό πράγμα που προσχηματικά ονομάστηκε «εξυγίανση».
Ο Τάκης Μπαλτάκος βρέθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι όπου συναντήθηκε εκτάκτως με τον Τζιάνι Ινφαντίνο. Το τάιμινγκ της συνάντησης μόνο τυχαίο δεν ήταν, την ώρα που ακόμη δεν έχει κοπάσει ο σάλος από την επώνυμη καταγγελία του Β. Μαρινάκη για απειλές κατά της ζωής των παιδιών του προέδρου της ΕΠΟ.
Το πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα είναι το ένα θέμα. Το πώς θα ξεκινήσει το επόμενο είναι ένα άλλο. Όπως και να ‘χει πάντως, είναι σαφές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ουδείς πλέον μπορεί να εγγυηθεί ακόμα και τα αυτονόητα. Το παρασκήνιο ζέχνει, η ιστορία με τους απίθανους ξένους διαιτητές έχει φτάσει στο απροχώρητο, ήρθε και η αποκάλυψη των απειλών για να διαβεβαιώσει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι παραδομένο σε μια κανονική συμμορία.
Για το ότι φτάσαμε ως εδώ ασφαλώς και έχουν σημαντική ευθύνη η FIFA και η UEFA, πέρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε υφ. Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την περιβόητη «διοικούσα επιτροπή» του μακαρίτη Κωστάκη Κουτσοκούμνη, η οποία ουσιαστικά έγινε ο πολιορκητικός κριός για να αλωθεί κάθε σπιθαμή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ένας εκ νέου ορισμός μιας διοικούσας επιτροπής αποτελεί πιθανότατο σενάριο προκειμένου να εκτονωθεί η έκρυθμη κατάσταση, με την ελπίδα πως η ΕΠΟ και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα κερδίσουν ξανά την ελευθερία τους. Ακούγεται ειρωνικό, αλλά ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος: αφού η ομηρία της ΕΠΟ ξεκίνησε μέσω μιας διοικούσας επιτροπής, μια ακόμη τέτοια μπορεί να κληθεί να τη βγάλει από το αδιέξοδο…