Πριν καν ξεκινήσει το πολυσυζητημένο Μουντιάλ του Κατάρ, όλες οι στοιχηματικές έδιναν τη Βραζιλία ως μακράν το νο.1 φαβορί για την 6η κούπα της ιστορίας της. Μετά την αποψινή παράσταση οι αποδόσεις θα πέσουν κάμποσο ακόμη, ακολουθώντας ακριβώς αντίστροφη πορεία από αυτή του… ηθικού των οπαδών της Σελεσάο!
Οι Βραζιλιάνοι μπήκαν φουριόζοι στη νοκ άουτ φάση και οι Νοτιοκορεάτες αποδείχθηκαν οι άτυχοι της υπόθεσης. Πριν καν συμπληρωθούν 40 λεπτά, το 4-0 δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: μέχρι τουλάχιστον την επόμενη δοκιμασία με τους εθισμένους στα πέναλτι Κροάτες, οι παίκτες του Τίτε έχουν κάθε λόγο να νιώθουν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά.
Όταν είσαι αουτσάιντερ, έχεις απέναντί σου τη Βραζιλία σε νοκ άουτ αγώνα Μουντιάλ και δέχεσαι γκολ μόλις στο 7′, δεν μπορείς ποτέ να αισιοδοξείς για τη συνέχεια. Αν μάλιστα φας και δεύτερο πριν το 15′, σιγά – σιγά εγκαταλείπεις τα όνειρα μιας ιστορικής πρόκρισης και αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς θα γίνει να μη διασυρθείς. Μέχρι να έρθει το 4-0 του Πακετά στο 36′, οι Κορεάτες δεν υπήρχαν στο γήπεδο. Εμφανίστηκαν απευθείας στο β’ μέρος, όταν τα πάντα είχαν κριθεί και η βραζιλιάνικη δίψα για γκολ είχε κορεστεί σε μεγάλο βαθμό…
Ο Nεϊμάρ έγραψε το 2-0 εναντίον της Νότιας Κορέας στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και έγινε ο τρίτος Βραζιλιάνος που σκοράρει σε τρία ή περισσότερα Μουντιάλ.
Πλέον το όνομα του αστέρα της Παρί Σεν Ζερμέν συνδέεται με τον Πελέ και τον Ρονάλντο, καθώς ο πρώτος είχε σκοράρει σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, ενώ ο Ρονάλντο σε τρεις. Ο Νεϊμάρ, έχοντας βρει δίχτυα το 2014 και το 2018, μπήκε στη σχετική λίστα με το πέναλτι που εκτέλεσε εναντίον της ασιατικής ομάδας στο 13΄.
Τα τέσσερα γκολ των Βραζιλιάνων στα πρώτα 36 λεπτά (και μάλιστα στην εποχή των… χασομεριών του VAR) είναι νέο ρεκόρ για τη Σελεσάο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το προηγούμενο ήταν στο μακρινό 1954, όταν προηγήθηκαν 4-0 του Μεξικού στο 43′ (5-0 το τελικό σκορ). Κατά τα λοιπά, η Βραζιλία προκρίθηκε για 8η σερί φορά στα προημιτελικά του Μουντιάλ, με τον τελευταίο αποκλεισμό να χρονολογείται από την εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα (και το… μοιραίο γκολ του Κλαούντιο Κανίγια) στο Italia ’90.
Όσο για τη Νότια Κορέα, η καθυστερημένη προσαρμογή της στη βραζιλιάνικη λαίλαπα των πρώτων λεπτών πληρώθηκε ακριβά. Η εικόνα των Ασιατών στο μισάωρο αδίκησε όλη την προσπάθεια που έκαναν στη διοργάνωση και το τρομερό γκολ του Πάικ Σέουνγκ-Χο μάλλον δεν γλύκανε την κατάσταση, όσο κι αν πανηγυρίστηκε στην εξέδρα. Αλίμονο όμως αν θεωρήσει κάποιος αποτυχημένη την παρουσία της ομάδας του Ίνμπομ Χουάνγκ στο Κατάρ, επειδή είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε μια αφιονισμένη Βραζιλία…