Μια έκπληξη «έκρυβε» η πολυσύχναστη παραλία του Αρίνα στο Ηράκλειο, καθώς κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι βουτιές γίνονταν δίπλα σε μικρούς αρχαιολογικούς «θησαυρούς».
Τεράστια έτσι ήταν η έκπληξη ενός λουόμενου ο οποίος, ενώ απολάμβανε τον ήλιο, θέλησε να αποτυπώσει την ήρεμη θάλασσα σε μια φωτογραφία. Όταν αργότερα χάζευε τη φωτογραφία στο κινητό του πρόσεξε στο βάθος της θάλασσας κάτι να επιπλέει και κάπου εκεί ξεκίνησε μια μικρή περιπέτεια.
Αρχικά ανησύχησε, καθώς η σκέψη του πήγε στο κακό, πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάποιον νεκρό και αυτό που έβλεπε ήταν ένα κεφάλι που επιπλέει!
Αμέσως απευθύνθηκε στον εκμισθωτή θαλασσίων μέσων για σπορ (sup) και του έδειξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Ο ιδιοκτήτης των sup πήρε τη σανίδα του και κατευθύνθηκε προς το σημείο που φαινόταν στη φωτογραφία.
Μόλις έφτασε, είδε έκπληκτος έναν αρχαίο αμφορέα να επιπλέει στη θάλασσα. Τον πήρε λοιπόν μαζί του και τον έβγαλε στην ακτή, ενώ ειδοποίησε και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, προκειμένου να παραλάβουν οι άνδρες της υπηρεσίας το αρχαίο αντικείμενο, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής, σε δηλώσεις του στο neakriti.gr.
Λιμενικοί πήγαν στο σημείο, παρέλαβαν τον αμφορέα και έπειτα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Διευθυντή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για αγγείο βυζαντινής εποχής μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα.
Ο αμφορέας από τη στιγμή που βρέθηκε, φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος και αναμένεται να παραδοθεί από το Λιμενικό στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Τι κάνουμε αν βρούμε αρχαία στη θάλασσα
Συμβουλές και κατευθύνσεις αναφορικά με τον ενδεδειγμένο τρόπου με τον οποίο οφείλουμε να δράσουμε αν κατά τύχη βρεθούμε μπροστά σε αρχαία ευρήματα στη θάλασσα, έδωσε ο κ. Δουβής.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «σε περίπτωση που κάποιος λουόμενος εντοπίσει αρχαίο αντικείμενο στη θάλασσα δεν πρέπει να το μετακινήσει με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να σημαδέψει τη θαλάσσια περιοχή ή το βυθό που το βρήκε και να ειδοποιήσει την αρμόδια Λιμενική Αρχή, ώστε να επέμβει και να πράξει τα δέοντα και προβλεπόμενα από το νόμο».
Μάλιστα, ο κ. Δουβής ανέφερε και συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικά με το γιατί οφείλουμε να ακολουθούμε την εν λόγω διαδικασία.
Υπογράμμισε λοιπόν δύο σημαντικούς παράγοντες, καθώς «ενδέχεται ο χώρος που βρέθηκε να έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αν προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αρχαίο αντικείμενο να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη φθορά. Το αυτό ισχύει φυσικά και για το ίδιο το αντικείμενο. Μπορεί να προκληθεί μεγάλη βλάβη ή και να σπάσει. Επίσης, ενδεχομένως κάποιος να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία» αν βέβαια βρεθεί από τις αρμόδιες Αρχές.
«Το οποίο έχει συμβεί με τουρίστες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Λιμενάρχης Ηρακλείου και συνεχίζει λέγοντας «σε έλεγχο που έγινε πιάσαμε τουρίστες με αρχαία οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν σκοπό να τα παραδώσουν σε μουσείο. Όμως η Λιμενική Αρχή».
Για να καταλήξει ο κ. Ευθύμιος Δουβής πως «αν πιάσει οποιονδήποτε με αρχαία στα χέρια οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο περί Αρχαιοτήτων και όσα σχετικά προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».
Πηγή neakriti.gr