19.3 C
Athens

Οι σειρές που αγαπήσαμε: ο μικρός δράκος Καρύδας

Ο μικρός δράκος της φωτιάς, μαζί με τη σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και τον φαγανόδρακο Όσκαρ έκλεψαν τις καρδιές μας

Ανάμεσα σε σκύλους-σοφέρ, παιδιά-ντετέκτιβ και φρούτα με επαναστατικές τάσεις, ένας είναι ο πρωταγωνιστής στην (παιδική) βιβλιοθήκη μας: είναι δράκος και τον λένε Καρύδα (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο γλυκός πορτοκαλί δράκος της φωτιάς μπήκε στη ζωή μας δύο χρόνια πριν, με τρία βιβλία που πλέον βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας. Είχε φροντίσει (και) για εμάς η αδερφή μου, εξοπλίζοντας τη βιβλιοθήκη του ανιψιού μου με «διαμαντάκια», τα οποία πέρασαν από τα χέρια του μεγάλου ξαδέρφου σε εκείνα του μικρού. Οι περιπέτειες του Καρύδα, οι άγριοι πειρατές και η μέρα που ο δράκος πήγε σχολείο μας κράτησαν παρέα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Κρήτη, έστω κι αν χρειάστηκε να διαβάζουμε αργά τις περίπου 80 σελίδες του κάθε βιβλίου στο τότε 4χρονο αγόρι.

Την επόμενη χρονιά, ο 5χρονος και έμπειρος πλέον αναγνώστης, θυμήθηκε τον Καρύδα σε νέα μας επίσκεψη στην Κρήτη. Και κάπου εκεί άρχισαν τα… κολλητηλίκια με τον μικρό δράκο. Ένα προς ένα άρχισαν να προστίθενται στη συλλογή μας όλα τα βιβλία του Igno Siegner, όσα τουλάχιστον έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα (11 από τα συνολικά 26 της σειράς “der kleine Drache Kokosnuss” του Γερμανού συγγραφέα).

Δεν αγαπήσαμε μόνο τον Καρύδα. Αγαπήσαμε μαζί και τους φίλους του, την τολμηρή σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και τον χορτοφάγο φαγανόδρακο Όσκαρ. Και κάθε φορά περιμένουμε με την ίδια αγωνία την επόμενη περιπέτειά τους, μετά τα ταξίδια τους στον χρόνο, την αναζήτηση της αρχαίας Ατλαντίδας, την επίσκεψη στο διάστημα, την προσπάθειά τους να σώσουν τον κόσμο και την τελευταία τους εκδρομή στον Βόρειο Πόλο.

Ως γνήσιοι φίλοι του Καρύδα, δε θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από την επίσκεψη του Siegner στο Ινστιτούτο Goethe πέρυσι την άνοιξη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Μετά το τέλος της παρουσίασης σε μία κατάμεστη από μικρούς αναγνώστες αίθουσα, ο Γερμανός συγγραφέας όχι μόνο υπέγραψε αυτόγραφα σε όλα τα παιδιά που στήθηκαν στην ουρά, αλλά τα συνόδευσε με το σκίτσο του ήρωα που ζητούσε επί τόπου το κάθε παιδί (εικονογράφος ο ίδιος στα βιβλία του).

Ο Ανδρέας, από τους τελευταίους στην ουρά (του αυτογράφου προηγήθηκε η δοκιμή των προϊόντων στο κυλικείο), πρωτοτύπησε και αντί για τον δράκο με το στραβό καπελάκι που κόσμησε τις σελίδες των περισσότερων παιδιών, ζήτησε τον άτακτο πρωταγωνιστή του βιβλίου που μόλις είχε κυκλοφορήσει, τον δεινόσαυρο Ούλτιμο.

Στην Ελλάδα, το επόμενο βιβλίο του μικρού δράκου Καρύδα αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς