21 C
Athens

Μπερνάρντ: Υπόσχομαι τίτλους στον κόσμο του Παναθηναϊκού, δεν έχω ξαναζήσει τέτοια υποδοχή

Γεμάτος υποσχέσεις ήρθε στον Παναθηναϊκό ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Μπερνάρντ, ο οποίος ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τους Πράσινους, αλλά θα χρειαστεί να περιμένει τουλάχιστον μία εβδομάδα για το ντεμπούτο του, αφού αποκόμισε πρόβλημα τραυματισμού στην ωμοπλάτη.

Στις δηλώσεις του στο κανάλι του Παναθηναϊκού στο YouTube με θέα την Ακρόπολη ο Μπερνάρντ δήλωσε πως λατρεύει την πίεση, εξήγησε τους λόγους που επέλεξε το «τριφύλλι» κα υποσχέθηκε τίτλους και διακρίσεις στα δύο χρόνια που αγωνίζεται στη Λεωφόρο.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή σου όταν πληροφορήθηκες για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού να σε αποκτήσει;

«Πρώτα μου τηλεφώνησε ο ατζέντης μου, επειδή ψάχναμε μια καινούργια εμπειρία, ένα μέρος που θα νιώθω σαν σπίτι και θα είμαι χαρούμενος. Όταν άκουσα την πρόταση, χάρηκα. Ο τρόπος του Παναθηναϊκού να με προσεγγίσει, να με καλέσει, να μου εξηγήσει τα πλάνα του έκανε τη διαφορά για μένα. Είναι σημαντικό να έχεις ένα σπουδαίο μέρος για προπόνηση, όμορφη ατμόσφαιρα από τους οπαδούς, αλλά πρώτα θα πρέπει να αισθανθείς σαν στο σπίτι σου. Αυτό μου προσέφερε ο Παναθηναϊκός την πρώτη φορά που μιλήσαμε».

Είχες προτάσεις και από άλλες ομάδες. Η τελική προτίμησή σου αφορούσε την προσέγγιση του Παναθηναϊκού;

“Πάντα όταν έχω προτάσεις από ομάδες, πηγαίνω στο Google και προσπαθώ να καταλάβω το σύλλογο, τους φιλάθλους, να δω videos. Οι άνθρωποι του συλλόγου μου μίλησαν με ηρέμησαν και δεν μιλήσαμε μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και τη ζωή, τα πράγματα που μας συμβαίνουν κι ένιωσα οικεία, ένιωσα σαν στο σπίτι μου με όσα έκαναν για εμένα. Ήμουν τόσο χαρούμενος και ανυπομονούσα βλέποντας video με το γήπεδο, τον τρόπο που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αγαπούν το ποδόσφαιρο και δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα στους αγώνες. Τι παραπάνω να ζητήσω; Μπορώ να δώσω πολλά στο σύλλογο, να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου. Όλα αυτά είναι ο λόγος που επέλεξα τον Παναθηναϊκό και βρίσκομαι σήμερα εδώ”.

Πώς ήταν το πρώτο 24ώρο σου στην Ελλάδα;

“Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή. Πριν έρθω εδώ, όταν ήμουν στα Εμιράτα, έβλεπα σε φωτογραφίες που έγραφαν ‘ας πάμε αεροδρόμιο να υποδεχθούμε τον Μπερνάρντ’. Σίγουρα περίμενα ορισμένους φιλάθλους, αλλά όχι τόσο πολλούς. Ο κόσμος τραγουδούσε συνθήματα, ήταν μια σπουδαία εμπειρία και με έκαναν πολύ χαρούμενο. Για να είμαι ειλικρινής, ο τρόπος που οργανώθηκαν όλα στην άφιξή μου ήταν τόσο όμορφα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο αλλού. Είμαι τυχερός που το έζησα”.

Κατάλαβες ουσιαστικά ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού περιμένει πολλά από εσένα;

“Ναι. Η διοίκηση έκανε ό,τι μπορούσε για να με φέρει εδώ. Οπότε εγώ πρέπει να απαντήσω. Και η απάντησή μου είναι η σκληρή δουλειά καθημερινά, η σκληρή προπόνηση, να πηγαίνω στους αγώνες σκεπτόμενος μόνο τη νίκη. Ήρθα με αυτήν τη νοοτροπία. Οι ποδοσφαιριστές λένε συχνά ότι δεν τους αρέσει να χάνουν, όμως εγώ μισώ την ήττα. Μισώ να χάνω σε οτιδήποτε κάνω, ακόμα κι όταν είμαι σπίτι και παίζουμε ένα παιχνίδι με τους φίλους ή την οικογένειά μου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έρχομαι σε κόντρα με την οικογένειά μου! Δουλεύω σκληρά, σκεπτόμενος όχι ατομικά, αλλά πώς θα βοηθήσω την ομάδα, τους συμπαίκτες μου. Για να γίνουμε πρωταθλητές θα πρέπει να έχουμε αυτήν τη νοοτροπία”.

Η μεταγραφή σου στον Παναθηναϊκό δημιούργησε αίσθηση σε όλη την ελληνική φίλαθλη κοινή γνώμη. Σου προσθέτουν πίεση οι υψηλές προσδοκίες;

“Λατρεύω την πίεση. Όταν παίζεις ποδόσφαιρο, γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να σταματάς, πρέπει πάντα να προσπαθείς για να βελτιώνεσαι. Γενικά στη ζωή πρέπει να προσπαθείς να βελτιώνεσαι γιατί πάντα υπάρχει το περιθώριο. Όταν ζεις κάπου όπου δεν υπάρχει πίεση, ίσως μένεις στάσιμος. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης και εκμάθησης τρόπων που θα σε ανεβάζει επίπεδο”.

Έχεις παίξει στη Βραζιλία, στην εθνική ομάδα, στην Ευρώπη σε σπουδαίους συλλόγους και πρωταθλήματα, δοκίμασες και την αραβική εμπειρία. Τι προσωπικό στόχο θέτεις ερχόμενος στον Παναθηναϊκό;

“Όπως λέω συχνά στους κοντινούς μου ανθρώπους, ουδείς μπορεί να ζήσει δίχως να θέτει στόχους, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Γιατί αν σταματήσεις να προσπαθείς, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά πράγματα και να ανέβεις επίπεδο. Οπότε μένεις χαμηλά. Στόχος μου είναι να γράψω το όνομά μου στην ιστορία του συλλόγου. Είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα με μεγάλη ιστορία. Οπότε θα προσπαθήσω να κατακτήσουμε τίτλους, να γράψω το όνομά μου στην ιστορία του συλλόγου. Ήμουν 22 ετών και έπαιξα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μια τεράστια εμπειρία για κάθε ποδοσφαιριστή, που αναζητούν όλοι. Έπαιξα στη Σαχτάρ, σε μια πολύ καλή εποχή για την ομάδα και αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία στο εξωτερικό. Έζησα καλές και δύσκολες στιγμές και σε άλλες ομάδες που έπαιξα. Αλλά και τις δύσκολες στιγμές τις λατρεύω. Γιατί όταν περνάς δύσκολες στιγμές μαθαίνεις από αυτές και προσπαθείς να βελτιωθείς”.

Στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί πολλοί Βραζιλιάνοι στον Παναθηναϊκό. Σπουδαιότερος όλων ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Μίλησες μαζί του πριν αποφασίσεις;

“Έπαιξα μαζί του όταν τελείωνε την καριέρα του στην Ατλέτικο Μινέιρο. Αλλά δεν του τηλεφώνησα γιατί απ’ τη στιγμή που όλα όσα προσφέρει ο Παναθηναϊκός σε μένα και τους ατζέντηδες μου ήταν τόσο καλά και νιώθεις σα στο σπίτι σου, δε χρειάζεται να τηλεφωνήσεις σε κάποιον. Το καλύτερο είναι να ζεις, να νιώθεις. Το καλύτερο συναίσθημα ήταν που ένιωσα στο αεροδρόμιο με την υποδοχή των φιλάθλων. Ένιωσα στο πετσί μου πόσο αγαπούν το ποδόσφαιρο. Ο μπαμπάς μου ήταν τόσο χαρούμενος που ήρθα εδώ. Γιατί για να είμαι ειλικρινής δεν του άρεσε πολύ όταν του είπα ότι θα πάω στα Εμιράτα. Κάποια πράγματα συμβαίνουν στη ζωή για να παίρνουμε μαθήματα. Η αδερφή μου με ενημέρωσε πως ο πατέρας μου έβλεπε το βίντεο απ’ το αεροδρόμιο όλη την ώρα. Θα είναι καλό για μένα και την οικογένειά μου να βρίσκομαι σε μια σπουδαία πόλη, να παίζω σπουδαίο ποδόσφαιρο σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ”.

Τι μπορείς να υποσχεθείς στον κόσμο;

“Θέλω να υποσχεθώ τίτλους και να βάλουμε την ομάδα σε υψηλότερο σημείο. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε κάτι τέτοιο γιατί έχουμε 13 αντίπαλες ομάδες. Και σίγουρα κάθε ομάδα θα παλέψει για το καλύτερο. Σίγουρα μπορώ να υποσχεθώ πως θα δώσω τη ζωή μου, θα βάλω τα δυνατά μου στην προπόνηση, τους αγώνες. Να παλέψω για τη φανέλα και τους συμπαίκτες μου. Ανυπομονώ για νίκες. Όταν κάποιος προσπαθεί να έχει αυτή την οπτική, έχει καλές πιθανότητες να κατακτήσει τίτλους και να γράψει το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου”.

Έχεις αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις. Ποια είναι η αγαπημένη σου;

“Δεν έχω αγαπημένη θέση. Προσπαθώ να μάθω κάθε θέση γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε ένα ματς. Ίσως για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι το δεξιό μπακ αποβληθεί και χρειαστεί να παίξεις στη θέση του και να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Κοιτάω τι θέλει ο προπονητής από μένα, αλλά και τι ζητάει απ’ τους συμπαίκτες μου στις άλλες θέσεις. Μπορώ να παίξω στις πτέρυγες και τον άξονα. Έπαιξα κάποιες φορές στη μεσαία γραμμή περισσότερο προς τα αριστερά, ειδικά στην Έβερτον. Με προπονητή τον Αντσελότι. Προσπαθώ πάντα να καταλαβαίνω το παιχνίδι, θέλω να παίζω, να μένω στον αγωνιστικό χώρο να βοηθάω τους συμπαίκτες μου. Το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας μου έπαιξα στο αριστερό άκρο και είναι καλό που τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο προσπαθούν να φέρουν την μπάλα προς τον άξονα, γιατί δε μου αρέσει να παίζω πάνω στη γραμμή αλλά προς τα μέσα. Εκεί μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Εξαρτάται απ’ τον προπονητή τι μου ζητάει να κάνω”.

Στο μυαλό σου βρίσκεται μια πιθανή επιστροφή στην εθνική Βραζιλίας;

“Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε ένα παιχνίδι αλλά και στη ζωή. Ήταν τιμή μου να παίξω στην Εθνική Βραζιλίας. Έχουμε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, με τρομερές ικανότητες κι αυτό δείχνει την ποιότητα των παικτών που έχουμε. Όποιος πει ότι δε σκέφτεται την Εθνική ομάδα λέει ψέματα. Αλλά για να έχω τύχη να επιστρέψω στην Εθνική, θα πρέπει να τα πάω καλά εδώ. Εάν κερδίσουμε και κατακτήσουμε τίτλους, μπορεί να συμβεί.

Εάν δε συμβεί δεν θα είμαι ικανοποιημένος ακόμη κι αν σκοράρω πολλά γκολ εφόσον η ομάδα μου δεν παίζει καλά και δεν κερδίζει. Όλα πρέπει να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Πρώτα απ’ όλα να δώσω τη ζωή μου για το σύλλογο, να κάνω ό,τι πρέπει και μετά μπορούμε να σκεφτούμε τα παράπλευρα κέρδη που μπορούμε να έχουμε”.

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς