Σε μία ομάδα με καλύτερη δημιουργία, ο Τικίνιο θα απέδιδε περισσότερο, αλλά γενικότερα η παρουσία του Βραζιλιάνου επιθετικού στον Ολυμπιακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έβγαλε τα λεφτά της. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης
Ένα χρόνο και κάτι μετά την έλευσή του στον Ολυμπιακό, ο Τικίνιο Σοάρες αποτελεί παρελθόν, καθώς συνεχίζει την καριέρα του στην Μποταφόγκο.
Οι Ερυθρόλευκοι θα βάλουν ένα σεβαστό ποσό στο ταμείο τους και θα εξοικονομήσουν χρήματα από το τεράστιο συμβόλαιο του Βραζιλιάνου επιθετικού, ο οποίος μέτρησε 14 γκολ σε 50 επίσημες συμμετοχές. Ο απολογισμός δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ούτε όμως μπορεί να θεωρηθεί μικρός. Πάντως, βάσει της ποιότητας και των αγωνιστικών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου παίκτη, ο Ολυμπιακός δεν πήρε αυτά που ήθελε και περίμενε όταν τον υπέγραφε ως ελεύθερο με τριετές συμβόλαιο το περασμένο καλοκαίρι.
Μιλάμε για ένα σέντερ φορ που έκανε θραύση στην Πόρτο έχοντας ως κύριο προσόν την εκτέλεση με μία επαφή, μέσα από τη μεγάλη περιοχή, την εκρηκτικότητα και το εκτόπισμα που απαιτεί η θέση και η φανέλα με το νούμερο 9. Προφανώς, ο 31χρονος επηρεάστηκε από το σύντομο πέρασμά του από την Κίνα, όπου έφυγε πρόωρα λόγω οικονομικής ασυνέπειας προς την πλευρά του, αλλά τα χρόνια περνούν και η εκρηκτικότητα χάνεται.
Ο ίδιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αντίλογο (και ως δικαιολογία που έχει βάση) ότι είναι επιθετικός που θέλει τροφοδότηση και «τάισμα» (κάτι που αποτυπώνεται από το γεγονός πως δεν μέτρησε ούτε μία ασίστ στο ενεργητικό του σε 50 ολόκληρους αγώνες) και στο διάστημα που έμεινε στην ομάδα η δημιουργία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ερυθρόλευκων και η μπάλα έφτανε με δυσκολία στον ίδιο.
Από τη στιγμή που δεν έχει στο ρεπερτόριό του τη δημιουργία προς τους συμπαίκτες του, ήταν δεδομένο πως χρειαζόταν γρήγορους και μπαλαδόρους παίκτες γύρω του για να τον πλαισιώσουν και να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του στον αγωνιστικό χώρο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε αποτελέσει θερμή εισήγηση του Πέδρο Μαρτίνς, με τον οποίο είχε συνυπάρξει στην Γκιμαράες, ενώ στη σεζόν 2021/22 δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε προσπεράσει στην ιεραρχία τον σπουδαίο Ελ Αραμπί.
Από τις 50 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό, ο Τικίνιο έπαιξε τις 28 ως βασικός. Δεν είναι και λίγες… Βάσει του υψηλού ετήσιου συμβολαίου (κοντά στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ) και των απαιτήσεων, δεν μπορεί να επικρατήσει ο ισχυρισμός ότι αυτή η μεταγραφή ήταν αποδοτική στο 100% και έβγαλε τα λεφτά της. Δεν είδαμε τον σκόρερ Τικίνιο. Δεν είδαμε το «θωρηκτό» Τικίνιο. Δεν είδαμε τον δεινό «κεφαλοσφαιριστή» Τικίνιο.
Βέβαια, το εξοργιστικό στοιχείο της υπόθεσης καταγράφηκε αυτό το καλοκαίρι. Με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή να είναι «φευγάτος» και με δεδομένη επιθυμία επιστροφής στη χώρα του, ο Τικίνιο άρχισε ως βασικός στα τρία από τα τέσσερα πρώτα επίσημα παιχνίδια των Πειραιωτών στη σεζόν.
Με τον κορυφαίο σκόρερ της ομάδας, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ουσιαστικά παροπλισμένο όταν η πρόκριση κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα για το Champions League ήταν ανοιχτή… Υπενθυμίζεται πως ο Μαροκινός επιθετικός δεν έπαιξε καθόλου στο Ισραήλ και στον επαναληπτικό του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν έτοιμος να μπει ως αλλαγή με το σκορ στο 0-1, αλλά το ματς δεν σταμάτησε, έγινε το 0-2 και μπήκε μετέπειτα… Ουσιαστικά, όταν όλα είχαν κριθεί.