17.2 C
Athens

Κέρδος θα είναι…

Ο Κάρλος Κορμπεράν προσπαθεί να ανακατέψει την τράπουλα και να βάλει τις δικές του «πινελιές» σε ένα ρόστερ που δεν έχει διαλέξει και καλείται να διαχειριστεί προς όφελος της ομάδας. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Παρά τα δεδομένα κενά που υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό και τα οποία ο Ολυμπιακός έχει καθυστερήσει να καλύψει, η ομάδα αποδίδει χειρότερα βάσει του ρόστερ που έχει στη διάθεσή της.

Προφανώς, η μεταγραφική ενίσχυση είναι επιτακτική σε όλες τις γραμμές: ο Ολυμπιακός χρειάζεται προσθήκες και στην άμυνα και στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση. Η διοίκηση «τρέχει» να διορθώσει όσα λάθη έγιναν, μπαίνοντας στην τελική ευθεία της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα από «βαριά» συμβόλαια και να παραχωρηθούν ορισμένοι ποδοσφαιριστές που έχουν κλείσει τον κύκλο τους στην ομάδα. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο χρόνος πιέζει αφόρητα και ο οργανισμός παίζει σε διπλό ταμπλό, θέλοντας να σώσει τη σεζόν με την απόκτηση παικτών, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, αλλά παράλληλα να κάνει «ξεσκαρτάρισμα» στο ρόστερ, λαμβάνοντας χρήματα από όπου μπορεί και είναι εφικτό.

Ο Τικίνιο αποχώρησε για την Μποταφόγκο, ο Χασάν «επιστρατεύτηκε» στην ευρωπαϊκή λίστα λόγω και του τραυματισμού που Αμπουμπακάρ Καμαρά, οπότε θα αναζητηθεί μία ακόμα λύση για τη γραμμή κρούσης, όπου στην παρούσα φάση υπάρχει ο Ελ Αραμπί. Ο Κάρλος Κορμπεράν επεφύλασσε ορισμένες εκπλήξεις στον καταρτισμό της ευρωπαϊκής λίστας για τους δύο αγώνες με τον Απόλλωνα Λεμεσού, στο πλαίσιο των πλέι-οφ του Europa League. Πλέον, υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες από τη στιγμή που δηλώθηκε ο Κούτρης και «βγήκε από τη ναφθαλίνη» ο Βρουσάι, τον οποίο είχε θέσει στο περιθώριο ο Πέδρο Μαρτίνς.

Παράλληλα, ο περιορισμός των 17 ξένων ποδοσφαιριστών που πρέπει να δηλωθούν στην UEFA, έθεσε ξανά εκτός αποστολής τον Λάιντνερ, ο οποίος αποκτήθηκε μετά βαΐων και κλάδων, αλλά ακόμα δεν τον έχουμε δει με την ερυθρόλευκη φανέλα. Εκτός έμεινε και ο Μαμαντού Κανέ, ο οποίος είχε πείσει τον προηγούμενο προπονητή ότι αξίζει μία θέση στο rotation, αρπάζοντας την ευκαιρία που τού δόθηκε, αλλά όλα δείχνουν πως δεν υπολογίζεται για τη συνέχεια και σύντομα θα αδειάσει μία θέση ξένου.

Ο νέος τεχνικός του Πρωταθλητή Ελλάδας κλήθηκε να διαχειριστεί μία «ειδική κατάσταση» μετά την απόλυση του Πέδρο Μαρτίνς, μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά με διαδοχικά παιχνίδια που έχουν τεράστιο «πρέπει». Το εμπόδιο της Σλόβαν Μπρατισλάβας, έστω και δύσκολα, ξεπεράστηκε, οπότε «αγόρασε» χρόνο και σιγά-σιγά θα προσπαθήσει να βάλει τις δικές του «πινελιές» τόσο για τον αγωνιστικό σχεδιασμό όσο και το τακτικό πλάνο πάνω στο χορτάρι από εδώ και πέρα.

Δεν είναι τόσο κακός όσο φαίνεται ο Ολυμπιακός

Ο Ισπανός προπονητής δεν έχει την εμπειρία από το πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό το γνώριζε ο Ολυμπιακός όταν τον επέλεγε για τη νευραλγική αυτή θέση. Και ένας από τους στόχους του 39χρονου κόουτς είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το ρόστερ που κλήθηκε να διαχειριστεί ενάμισι μήνα μετά την έναρξη της σεζόν.

Ναι, η ομάδα έχει ανάγκη από ποιοτικές και ηγετικές προσθήκες, αλλά δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται. Ακόμα και έναν-δύο παίκτες να «κερδίσει» ο νέος προπονητής (μακάρι και περισσότερους), βγάζοντάς τους στο προσκήνιο, θα είναι κέρδος για τους Ερυθρόλευκους. Ο χρόνος «τρέχει», μπροστά υπάρχει το κίνητρο της συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Europa League, την ώρα που είναι εξασφαλισμένη η ευρωπαϊκή παρουσία σε γκρουπ μέσω του Conference.

Περί «σκληρής προετοιμασίας» και «κλειδιών στον προπονητή»

Η μορφή της ομάδας θα είναι διαφορετική μόλις ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος και μέσα από τα διαδοχικά παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων, ο Καρμποράν θα προσπαθήσει να «χτίσει» κορμό και να αποκτήσει ομοιογένεια μέσα από τους αγώνες και όχι τις προπονήσεις. Θα γίνει, δηλαδή, μία «δεύτερη καλοκαιρινή προετοιμασία» μετά την κανονική.

Ο Ολυμπιακός παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό προκειμένου να αποκτήσει ξανά σταθερότητα και ποιοτικές λύσεις σε όλες τις γραμμές. Ακόμα και τώρα, το έμψυχο δυναμικό είναι υπεράριθμο, αλλά κοντεύει να απαξιωθεί λόγω των κακών αποφάσεων που έχουν ληφθεί αυτό το καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα. Η σεζόν θα είναι μεγάλη, δύσκολη και επίπονη. Αυτό πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας γιατί θα υπάρξουν «σκαμπανεβάσματα» και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί.

Ο πρόεδρος των Ερυθρόλευκων, Βαγγέλης Μαρινάκης, διανύει ίσως το πιο περίεργο καλοκαίρι του (λόγω και της Νότιγχαμ Φόρεστ, που σαρώνει μεταγραφικά στην Premier League) από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου πριν από δώδεκα χρόνια. Ίσως και από το πρώτο, όταν αναγκάστηκε νωρίς να αλλάξει προπονητή (Λίνεν), μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό (Europa League) από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2010, δίνοντας το χρίσμα στον Βαλβέρδε και δημιουργώντας μία ομάδα από την αρχή. Στον κορυφαίο και πιο απαιτητικό σύλλογο της Ελλάδας, όλοι κρίνονται καθημερινά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, ο οποίος καλείται να φτιάξει τα πράγματα και να εμπνεύσει ξανά έναν ολόκληρο λαό, που ζει και αναπνέει για την αγαπημένη του ομάδα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς