Το 45% στην επίθεση στα κορυφαία πρωταθλήματα, η συμβολή στο μπλοκ και η ποιοτική αναβάθμιση στη διαγώνιο συγκριτικά με την περσινή σεζόν. Ο Ανδρέας Καταχανάς κάνει Zoom In στον διεθνή Σλοβένο που ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό.
Δεν έχει κλείσει ακόμα τα 27 του χρόνια κι όμως έχει καταφέρει από τα 21 του να αγωνίζεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Τόντσεκ Στερν αποτελεί τον νέο διαγώνιο του Ολυμπιακού όντας μια προσωπική επιλογή του Αλμπέρτο Τζουλιάνι που τον γνωρίζει άριστα από την κοινή τους συνύπαρξη στην εθνική Σλοβενίας με την οποία δύο φορές κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Καθόλου απλό για ένα σύνολο που δεν έχει τους σταρ άλλων εθνικών ομάδων αλλά ούτε και την παράδοση…
WOW! Tonček Štern is really on 🔥 today!!! He is a power gun of Slovenia 🇸🇮 in the #RoadToTokyo semifinal! He notched already 16 points to help his team lead 2-0 vs France 🇫🇷! 💥
Follow the action live on https://t.co/CmNy90Yb60! @SloVolley @FFvolley pic.twitter.com/bG0Ztex1Zw
— European Volleyball (@CEVolleyball) January 9, 2020
Ο μεγάλος αδερφός του Ζίγκα Στερν (που έπαιζε για μια τριετία στον Φοίνικα αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις τα πρώτα δύο χρόνια αλλά έχοντας δυσάρεστη παρουσία στην τρίτη σερί σεζόν), πιθανότατα δεν είναι ο διαγώνιος που θα εντυπωσιαστεί κανείς με την πρώτη ματιά. Ίσως να μην μπαίνει τη δεδομένη στιγμή στους κορυφαίους του κόσμου αλλά έχει καταφέρει να αγωνίζεται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα λόγω της σταθερότητάς του.
Μια σταθερότητα που έλειπε τον περασμένο χρόνο από τον Ολυμπιακό, αφού τόσο o Χέρμανς Έγκλεσκαλνς όσο και ο Ρενέ Τέπαν (στο διάστημα που έπαιξε στο Ρέντη), δεν τη βρήκαν. Είναι προφανές πως ο Ιταλός κόουτς των Ερυθρολεύκων θέλει έναν παίκτη που να του κάνει τη δουλειά στην επίθεση με καλά ποσοστά και να βοηθάει στο μπλοκ (όπως έκανε και στην εθνική Σλοβενίας) χάρη στην ταχύτητα που έχει στα πόδια του και στον τρόπο που τρέχει να κλείσει το οπτικό πεδίο του αντίπαλου επιθετικού.
Για να αποδείξουμε τα παραπάνω θα ρίξουμε μια ματιά στα όσα έκανε την τελευταία του τριετία αγωνιζόμενος στην Μπίντγκοζ (Πολωνία) και στις Πάντοβα – Πιατσέντσα (Ιταλία). Με την τελευταία είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής και έναν ασυνήθιστο (για αυτόν) ρόλο αφού αποτελούσε την εναλλακτική λύση πίσω από τον απίστευτο Λαγkουμτζίγια που αποτελεί και το next big thing στη διαγώνιο.
ΑΠΟ 45% ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Στην Πολωνία έκλεισε τη σεζόν με μέσο όρο 19,4 πόντους και ποσοστό που έφτασε το 48% στην επίθεση (εξαιρετικό νούμερο ειδικά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα) και με ρεκόρ τους 31 πόντους κόντρα στη Σουβάλσκι. Έκλεισε τη σεζόν με 25 πόντους από μπλοκ και 15 άσους αλλά και αρκετά λάθη από τη γραμμή του σέρβις: 49 στο σύνολο, με τον Σλοβένο να είναι ο παίκτης που θα ρισκάρει σχεδόν αποκλειστικά με το jump speed για να χαλάσει την αντίπαλη υποδοχή στα όρια του λάθους.
Την αμέσως επόμενη σεζόν στην Πάντοβα ο Στερν είχε στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος μέσο όρο 16,7 πόντους με 45% στην επίθεση, 24 μπλοκ αλλά και 66 λάθη (ένα ανά ματς) από τη γραμμή του σέρβις με κερδισμένους 23 άσους.
Ο Σλοβένος διαγώνιος φορτώνεται με αρκετές επιθέσεις στις ομάδες του (και είναι λογικό σε μεγάλο βαθμό λόγω της θέσης του), είναι εντυπωσιακός όταν έρχεται να εκτελέσει από το «2» και θα επιδιώξει να χτυπήσει με δύναμη για να πάρει το μπλοκ άουτ – πότε με επιτυχία και πότε όχι όταν η εκτέλεση δεν είναι άμεση και το μπλοκ τον κλείσει – ή να σημαδέψει την ευθεία (που δοκιμάζει ειδικά όταν δεν προλαβαίνει να στηθεί καλά το αντίπαλο μπλοκ) και τη μικρή διαγώνιο.
Η περυσινή σεζόν τον βρήκε περισσότερο στον πάγκο της Πιατσέντσα με το 45% στην επίθεση να διατηρείται ακόμα και στις λιγοστές συμμετοχές του: Η ιταλική ομάδα τα πήγε περίφημα την περασμένη σεζόν και άπαντες κάνουν λόγο για έναν άψογο επαγγελματία που δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στην ισορροπία του ρόστερ όντας συμφιλιωμένος με τον ρόλο του.
Ο ρόλος που πάντως θα έχει τη φετινή σεζόν θα είναι ακόμα πιο αναβαθμισμένος και θα περιλαμβάνει πρωταθλητισμό. Η παρουσία του σε VNL και παγκόσμιο πρωτάθλημα θα τον κρατήσει ζεστό ενόψει της νέας σεζόν και δεδομένα το ότι γνωρίζεται με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι θα τον βοηθήσει να μπει γρηγορότερα στο κλίμα (μιας και θα αργήσει να ενσωματωθεί στην προετοιμασία). Ο Ιταλός μπόρεσε στη Σλοβενία να πάρει το καλύτερο από τον 27χρονο που είχε αξιοθαύμαστες επιδόσεις κόντρα σε ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου και ειδικά όταν η μπάλα έκαιγε.
ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Το πώς θα ανταποκριθεί στην πράξη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνδεσή του με τον Τράβιτσα αλλά και από τη συνολική λειτουργία του Ολυμπιακού: Σίγουρα ο Στερν ξεκινά να αποκτά ψυχολογία και να είναι πιο αποτελεσματικός όταν βρεθεί σε καλή μέρα στο σέρβις (από εκεί βρίσκει και ρυθμό στην επίθεση) αλλά και όταν το υπόλοιπο σύνολο είναι καλά.
Ένας διαγώνιος ομάδας που αν έπρεπε να τον παρομοιάσουμε με κάποιον άλλον στο πρωτάθλημα αυτός θα ήταν ο Πίτερ Μιχάλοβιτς του Φοίνικα (σαφώς ποιοτικότερος ο Σλοβένος και με μεγαλύτερη διάρκεια στο άλμα του αλλά και αποτελεσματικότητα στην επίθεση). Και οι δύο είναι παίκτες ομάδας που θα κάνουν αρκετές δουλειές στο τάραφλεξ και θα βοηθήσουν πολύ στο μπλοκ.
Είναι αλήθεια πως ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση τον Γκάβιν Σμιτ που ήταν ένας αθλητής παγκόσμιας κλάσης) επενδύει σε διαγώνιους που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η περίπτωση του Τόντσεκ Στερν, όπως αξιολογήθηκε και από τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι, είναι σαφώς μια αναβάθμιση ειδικά σε σχέση με τους Έγκλεσκαλνς, Τέπαν, Οϊβάνεν και Φίνγκερ των προηγούμενων ετών ενώ αν «κολλήσει» επιθετικά θα υπάρχει η επιλογή του Νίκου Ζουπάνη που μόνο αμελητέα δεν είναι ειδικά για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο τάραφλεξ σε μια σεζόν που οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες στον Ολυμπιακό λόγω του χαμένου περσινού πρωταθλήματος.