Ο Γιόνας Βίνγκεγκαρντ κατάκτησε τον πρώτο τίτλο του στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, μετά το 21ο και τελευταίο ετάπ της Κυριακής, ολοκληρώνοντας έναν θρίαμβο που σφράγισε ουσιαστικά στα βουνά, μετά από μονομαχία με τον Ταντέι Πόγκατσαρ.
Ο 25χρονος Δανός, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια εργαζόταν ως συσκευαστής ψαριών σε εργοστάσιο το πρωί πριν από την προπόνηση το απόγευμα, έδωσε συνέχεια στο «ξεπέταγμα» που είχε πέρυσι, όταν είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση.
Ο Βίνγκεγκαρντ έβαλε τα θεμέλια της νίκη του στο 10ο ετάπ, όταν μαζί με τον «ομόσταυλό» του, Πρίμοζ Ρόγκλιτς, «επιτέθηκαν» ανελέητα στον Πόγκατσαρ, στην ανάβαση στο Col du Granon.
Συνολικά, ο Βίνγκεγκαρντ, ο οποίος βρέθηκε στο προσκήνιο πέρυσι, τερμάτισε μπροστά από τον Πόγκατσαρ, ενώ κέρδισε επίσης την κίτρινη φανέλα για την κατάταξη στα βουνά.
Ο Τζέρεντ Τόμας, πρωταθλητής το 2018, τερμάτισε τρίτος στο σύνολο, σε έναν αγώνα που διεξήχθη υπό τη σκιά της COVID-19, με 17 αναβάτες να αποχωρούν αφού προσβλήθηκαν από τον ιό.
Η ομάδα (Jumbo-Visma) του Βίνγκεγκαρντ κυριάρχησε στο Tour, κερδίζοντας έξι από τα 21 ετάπ, ενώ προστάτευε τον Δανό σε όλη τη διάρκεια, ειδικά σε μια στιγμή πανικού όταν αντιμετώπισε πρόβλημα στο λιθόστρωτο στάδιο την πρώτη εβδομάδα.
Ο πολύ ήρεμος Βίνγκεγκαρντ, ο οποίος εντάχθηκε στην Jumbo-Visma το 2019, πάλευε πολύ καιρό με το άγχος, που του κόστισε σε αρκετούς αγώνες.
Αλλά με τη βοήθεια της φίλης του, Τρίνε Χάνσεν, και της διοίκησης της ομάδας του, άρχισε να διαχειρίζεται καλύτερα τα νεύρα του και η ψυχραιμία που μόλις βρήκε ήταν το κλειδί για την εξέλιξή του.
Ο Βίνγκεγκαρντ είναι ο πρώτος Δανός που κέρδισε το Tour μετά τον Μπγιάρν Ρις, ο οποίος διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 1996, παρόλο που αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Το 2007 ένας άλλος Δανός, ο Μίκαελ Ράσμουσεν, αποβλήθηκε από τον αγώνα ενώ φορούσε την κίτρινη φανέλα, όταν η ομάδα του έλυσε το συμβόλαιό του αφότου ανακάλυψε ότι είχε πει ψέματα για το πού προπονούνταν.
Το Tour, του οποίου το 21ο και τελευταίο ετάπ κέρδισε ο Βέλγος σπρίντερ Γιάσπερ Φίλιπσεν, θα μείνει στην ιστορία του αγώνα για το νέο μέσο ρεκόρ ταχύτητας (42 km/h) που σημείωσε, την ένταση κι επίσης την πρώτη ήττα του υπερασπιστή του τίτλου, Ταντέι Πόγκατσαρ.