Οι τεχνοκράτες στη Φρανκφούρτη αναθεώρησαν εκ νέου προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, αλλά και οι νέες εκτιμήσεις κινδυνεύουν να πέσουν στα… βράχια.
Μόλις τον περασμένο Μάρτιο κι ενώ είχε ξεσπάσει προ πολλού η ενεργειακή κρίση, η ΕΚΤ «έβλεπε» ανάπτυξη 3,7% και πληθωρισμό μόλις 5,1%, παρά το ότι όλοι οι αναλυτές φώναζαν για το τσουνάμι που θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πλέον, ο πήχης της ανάπτυξης τίθεται σχεδόν μια μονάδα χαμηλότερα, στο 2,8%, ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα «τρέξει» με 6,8%. Ακόμα κι έτσι, οι προβλέψεις μοιάζουν να απέχουν από την τρέχουσα πραγματικότητα κι αυτό αποτυπώνεται στις βασικές παραδοχές, πάνω στις οποίες «πατάνε» οι νέοι υπολογισμοί της ΕΚΤ.
Από τις αρχές Μαρτίου, το πετρέλαιο κινείται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια και πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε βάθος 12μήνου θα αγγίξει τα 140 δολάρια. Παρά ταύτα, η ΕΚΤ υπολογίζει σε μέση τιμή 105,8 δολαρίων φέτος και 93,4 δολαρίων την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, το «βλέπει» στα 99 και 81 ευρώ αντιστοίχως, που σίγουρα είναι πολύ υψηλότερες τιμές από το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, αλλά δεν δείχνουν να ενσωματώνουν τους κινδύνους από την υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ως το Χειμώνα.
Το εναλλακτικό σενάριο, συνέπεια των κυρώσεων στη Ρωσία
Και κάπως έτσι φτάνουμε μοιραία στο εναλλακτικό σενάριο, που εκπόνησαν οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ και βασίζεται στο σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων και μεγαλύτερων διαταραχών στο πεδίο της Ενέργειας και των τροφίμων, ως αποτέλεσμα ενίσχυσης των κυρώσεων στη Ρωσία, με πλήρες εμπάργκο σε πετρέλαιο και αέριο. Σε αυτό το σενάριο, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με μόλις 1,3% φέτος και θα πέσει σε ύφεση 1,7% το 2023, με τον πληθωρισμό να “πιάνει” το 8% φέτος και το 6,4% του χρόνου.
Το χειρότερο σενάριο φανερώνει τη ρευστότητα της κατάστασης
Υπάρχει όμως και χειρότερο σενάριο, που αφορά στις τιμές της Ενέργειας. Μόνο το γεγονός ότι η ΕΚΤ εκπόνησε ένα τέτοιο ειδικό σενάριο, δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση. Που «πατάει» αυτό το σενάριο; Στη μεγαλύτερη διαταραχή από την αδυναμία υποκατάστασης του ρωσικού αερίου και πετρελαίου.
Σε αυτήν την περίπτωση, το πετρέλαιο θα ξεπεράσει φέτος τα 140 δολάρια και του χρόνου θα αγγίξει τα 180 δολάρια, ενώ το αέριο θα κινηθεί πέριξ των 200 και 250 ευρώ αντιστοίχως. Όπως αναφέρει το σχετικό «διπλά» αρνητικό σενάριο, πετρέλαιο και αέριο θα είναι 45% ακριβότερα το 2024, σε σχέση με το βασικό σενάριο εργασίας.
Η εικόνα εντός των τειχών
Στα καθ’ ημάς, πέρα από τον πληθωρισμό που αποτυπώνει την εικόνα της προσφοράς, δηλαδή πόσο έχουν ακριβύνει προϊόντα και υπηρεσίες, ενδιαφέρον έχει και η εικόνα της ζήτησης, καθώς φανερώνει τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και τα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με την κυλιόμενη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 77,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ ή/και αρκετά τη ζήτηση, έναντι του 22,1% που δήλωσε ότι έχουν επηρεάσει τη ζήτηση λίγο ή/και καθόλου. Από τα επιμέρους στοιχεία, οι επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί περισσότερο αρνητικά παρατηρούνται στο εμπόριο (80,9%) και τις μικρότερες επιχειρήσεις (το 83,2% των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000€ και το 81,4% των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό).
Τα κόστη των επιχειρήσεων, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά σε βαθμό που να επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία τους, είναι η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για το 61,5% των επιχειρήσεων, η αύξηση του κόστους προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων για το 26,9% των επιχειρήσεων. Πού «χτυπάνε» μεταξύ άλλων αυτά τα υψηλά κι εν πολλοίς μη διαχειρίσιμα λειτουργικά κόστη; Στη δυνατότητα εκπλήρωσης φορολογικών- ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν καν μπει το 2022 κι ενώ είχε ξεσπάσει η κρίση τιμών, περισσότερες από 1 στις 5 επιχειρήσεις (22,2%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (21,7%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές.
Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για πρώτο εξάμηνο του 2022, τα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
Το 21,1% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για τους λογαριασμούς ενέργειας.
Το 20% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς την εφορία.
Το 19,8% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τον πρώην ΟΑΕΕ.
Το 17,6% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές.
Το 14,7% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το πρώην ΙΚΑ.
Το 13,5% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για το ενοίκιο.
Το 10,2% δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις.