Ολόκληρες γενιές έχουν μεγαλώσει με ψέματα και παραμύθια που θα ζήλευε και ο Δανός λογοτέχνης και συγγραφέας παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Για δήθεν ευρωπαϊκές πορείες σε ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Όταν με λίγους αγώνες, καλές κληρώσεις, τύχη και διαιτησία, μία ομάδα μπορούσε να προχωρήσει. Όταν τα οικονομικά μεγέθη απείχαν παρασάγγας από το ποδόσφαιρο της σύγχρονης εποχής, όπου οι αγώνες είναι πολλοί περισσότεροι και η διάκριση μία πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Στο πλαίσιο της φυσιολογικής καζούρας, το εύκολο είναι να καταγραφεί πως ο Ολυμπιακός την περασμένη σεζόν είχε αποκλείσει τη Μαρσέιγ από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (νικώντας τη, μάλιστα, με 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»), αλλά οι Ερυθρόλευκοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μπουν στην ίδια πρόταση με οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα. Πόσο μάλλον με μία ομάδα που δεν έχει παίξει ποτέ στην ιστορία της στη φάση των ομίλων του Champions League. Της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, που έχει αυτήν τη μορφή από το 1992 και στην οποία ο Θρύλος αποτελεί ιστορικό στέλεχος με 20 συμμετοχές.
Ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τη φάση των «8» του Κόνφερενς Λιγκ. Της νεοσύστατης διοργάνωσης (τρίτης κατά σειρά σε ιεραρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο), που ο μηχανισμός λάσπης και προπαγάνδας λοιδορούσε στην αρχή, αλλά έφτασε στο σημείο να την αποθεώνει στο δεύτερο μισό της σεζόν. Η ουσία είναι πως οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν δύο ήττες από την πρώτη σοβαρή ομάδα που συνάντησαν στο διάβα τους. Μία Μαρσέιγ που έπαιξε με σημαντικές απουσίες και στα δύο ματς, ενώ στη ρεβάνς υποχρεώθηκε να αγωνιστεί χωρίς κομβικούς παίκτες και τον προπονητή της ύστερα από τη διαιτησία-«λουκούμι» που είχαν οι Ασπρόμαυροι στη Μασσαλία με σωρηδόν τιμωρίες στους Γάλλους και όλες τις αποφάσεις εναντίον τους.
Μόνο στην τρέχουσα σεζόν, ο Ολυμπιακός δέχθηκε σκληρή κριτική που έχασε την πρωτιά στον όμιλο του Europa League από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία σόκαρε την Μπαρτσελόνα με «τριάρα» μέσα στη Βαρκελώνη (14/4, 2-3) και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά της φετινής διοργάνωσης. Κάποτε, βέβαια, είχε απαξιωθεί ολόκληρη Μπάγερν Μονάχου, που στη συνέχεια σήκωσε πανάξια το Champions League (ρίχνοντας 7 γκολ στην Τότεναμ στον όμιλο και 8 στην Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά) και το τρεμπλ για τη σεζόν 2019-2020 (τελειώνοντας την αγωνιστική χρονιά με 29 νίκες και μία ισοπαλία στους 30 τελευταίους αγώνες της), όπως και η Άρσεναλ, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας (σεζόν 2019-2020), κερδίζοντας την Τσέλσι. Μετέπειτα, κατέκτησε και το Σούπερ Καπ στην Αγγλία απέναντι στη Λίβερπουλ. Και όλα αυτά, επειδή ο Ολυμπιακός τις κοίταξε στα μάτια, αποκλείοντας, μάλιστα, την Άρσεναλ στο Europa League, φτάνοντας μέχρι τους «16» της διοργάνωσης. Mε 16 ευρωπαϊκούς αγώνες κόντρα σε 8 ξένες ομάδες.
Οι Ερυθρόλευκοι είναι πάντα εκεί. Βρίσκονται στα μεγάλα ραντεβού, ανταγωνίζονται τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα, όπου τα οικονομικά μεγέθη είναι τεράστια και απέχουν… έτη φωτός συγκριτικά με ό,τι συνέβαινε τον προηγούμενο αγώνα. Και αποδεδειγμένα, πλέον, είναι η κορυφαία ελληνική ομάδα στην Ευρώπη.
Από τη στιγμή που κανένας ελληνικός σύλλογος δεν έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετράει η συνέπεια, η σταθερότητα και η διάρκεια. Και, προφανώς, οι αγώνες, οι νίκες, οι βαθμοί και το all time ranking στην UEFA. Ο Ολυμπιακός έχει τις περισσότερες συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης (66), τους περισσότερους αγώνες (325), τις περισσότερες νίκες (128), τους περισσότερους βαθμούς (314) και βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης όλων των εποχών στην Ευρώπη. Όσο για την τρέχουσα σεζόν, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 40ή θέση, ο ΠΑΟΚ στην 63η, η ΑΕΚ στην 81η και ο Παναθηναϊκός αγνοείται κάπου στη 214 θέση.
Όταν, λοιπόν, μία ομάδα έχει ξεχάσει πότε κέρδισε τελευταία φορά στο Champions League, αλλά και πότε πότε αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην Ευρώπη. Όταν μία ομάδα δεν έχει περάσει ποτέ από όμιλο του κορυφαίου θεσμού και την τελευταία φορά μέτρησε… μηδέν ολόκληρους βαθμούς. Όταν μία ομάδα δεν έχει κουνήσει ποτέ σεντόνι… Καλό είναι να το βουλώνουν.