Η αφρικανική σκόνη, μετά την επέλασή της στη δυτική Ελλάδα, πνίγει από σήμερα το λεκανοπέδιο μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι.
Όπως αναφέρει στο iefimerida.gr ο Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής. Ωστόσο, πριν μας εγκαταλείψει θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην πρωτεύουσα.
Από την Παρασκευή το απόγευμα θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα
«Είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στη ροή του ανέμου. Κατά περιόδους δημιουργούνται κέντρα υψηλών και χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Μεσογείου ώστε να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Τις προηγούμενες μέρες αέριες μάζες κινήθηκαν από την περιοχή του Γιβραλτάρ προς το κέντρο της ερήμου της Σαχάρας και από εκεί υπήρξε μεταφορά σκόνης, σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα. Τα σωματίδια αυτά έφτασαν μέχρι της χώρα μας. Από την Παρασκευή το απόγευμα θα αρχίσει η «απορρύπανση» του αέρα», τονίζει ο κ. Αργυρίου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων ημερών εντοπίστηκε κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, ενώ από σήμερα οι αέριες κινούνται προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα αύριο να πληγεί η Αττική. Ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας επισημαίνει ότι από την Παρασκευή το μεσημέρι αλλάζουν οι ροές των ανέμων γεγονός που θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα.
Δεν υπάρχει δυνατότητα για μακροπρόθεσμες προβλέψεις
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια που συνδέεται τόσο με το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα καταγραφής των επεισοδίων σκόνης, με την ανάπτυξη της παρατήρηση της γης από δορυφόρους και την εξέλιξη επιστημονικών οργάνων, όσο και με την κλιματική αλλαγή. Καθώς, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η τελευταία ενισχύει την ερημοποίηση.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα πρόβλεψης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή το status των μετεωρολογικών προβλέψεων μέσω προγνωστικών μοντέλων μας παρέχουν σιγουριά για διάστημα 3 έως 5 ημερών. Επομένως, δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να υπάρξει το επόμενο επεισόδιο», επισημαίνει ο κ. Αργυρίου.
Η αποσταθεροποίηση του κλίματος εντείνει το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης
Οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε τρόπο ότι τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερα και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι πιο συχνή. Ως αποτέλεσμα αναμένονται και περισσότερες μεταφορές σκόνης από την αφρικανική ήπειρο.
Εκτός από τις ενοχλητικές εμφανίσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών, η αφρικανική σκόνη προκαλεί ανησυχία και σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών πάντως είναι καθησυχαστικός ως προς αυτό, ενώ καταλήγει ότι «η μάσκα λόγω του κορωνοϊού προστατεύει αυτή την περίοδο τους πολίτες».