Ο Αντρέι Βατούτιν είναι ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ. Της ομάδας που το ακρωνύμιό της αποδίδεται ως «Κεντρικός Αθλητικός Σύλλογος του Στρατού», με την ιστορία και τις ρίζες της να είναι άρρηκτα δεμένες με την πρώην Σοβιετική Ένωση και το κομμουνιστικό καθεστώς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ, υπάρχει «απίστευτη ρωσοφοβία» στην Ευρώπη. Και κρίνοντας από τα λόγια του στο ρωσικό MatchTv, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιος σοβαρός λόγος για κάτι τέτοιο. Όπως π.χ. μια πολεμική εισβολή σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος όπως η Ουκρανία.
Ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την ομάδα του πρώην σοβιετικού και νυν ρωσικού στρατού, δεν θα μπορούσε να μην κάνει τον ανήξερο και τον απορημένο. Το γεγονός και μόνο πως επιχειρεί να εμφανίσει με κεκαλυμμένο τρόπο την ΤΣΣΚΑ και κατ’ επέκταση όλες τις ρωσικές ομάδες «αδικημένες» και «κατατρεγμένες», αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους υποστήριζαν ότι ο αθλητισμός δεν έχει σχέση με πολιτική και πολεμικές συγκρούσεις.
Θα ήταν ακριβώς έτσι, αν ο αθλητισμός δεν είχε χρησιμοποιηθεί πολλάκις για προπαγανδιστικούς λόγους από διάφορα καθεστώτα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους.
Προεκτείνοντας το σκεπτικό του Βατούτιν και των υπολοίπων συμπατριωτών – ομοϊδεατών του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία. Εκείνο που έχει σημασία είναι η «ρωσοφοβία» που εν πολλοίς είναι ανεξήγητη, αν κάποιος αποδώσει σωστά το σκεπτικό του:
«Δεδομένης της απίστευτης ρωσοφοβίας στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η ΤΣΣΚΑ Μοσχας μπορεί πλέον να παίζει σε ευρωπαϊκά γήπεδα! Είμαι σίγουρος ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στην EuroLeague θα επιτευχθεί μόνο όταν επικρατήσει ξανά η ειρήνη. Σημαίνει όμως αυτό πως η Ρωσία θα λάβει αμέσως το ΟΚ για την επιστροφή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Η πιθανότητα είναι σχεδόν μηδενική.
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι δεν θα μας διώξουν από τη διοργάνωση αλλά θα μπορούμε να παίζουμε σε ουδέτερα γήπεδα. Αμέσως προκύπτει το ερώτημα: Είναι απαραίτητο αυτό; Στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, ο σύλλογός μας έπαιζε σε ουδέτερα γήπεδα εναντίον της Μακάμπι, αλλά αυτό αφορούσε μόνο ένα-δυο παιχνίδια μέσα στην χρονιά. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές ουδέτερες έδρες. Πρέπει να βρούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτές.
Σχεδόν όλες οι διεθνείς πτήσεις έχουν ακυρωθεί, οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από την Ευρώπη είναι αδύνατες, τα εισιτήρια για την Κωνσταντινούπολη και το Βελιγράδι έχουν εξαντληθεί. Οι μεταφορές φαίνονται εξαιρετικά δύσκολες. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις του συλλόγου προς τους παίκτες και τους προπονητές, αλλά οι ξένοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό»…
Αυτά ήταν τα λόγια του Αντρέι Βατούτιν, ο οποίος εκφράζει με κομψό τρόπο την αντίθεσή του στο ευρωπαϊκό μπλόκο των ρωσικών ομάδων, δίχως ωστόσο να έχει τη διάθεση να αιτιολογήσει τις αυτονόητες αποφάσεις όλων των αθλητικών ομοσπονδιών. Πώς λοιπόν, να μην έχουν δίκιο ομοσπονδίες και ευρωπαϊκοί σύλλογοι όταν οι ρωσικές ομάδες υποδύονται πως δεν τρέχει τίποτε την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, καμία ΤΣΣΚΑ και κανένας ρωσικός σύλλογος δεν έχει θέση στην πολιτισμένη Ευρώπη. Ούτε καν στον αθλητισμό…