Τα κομμάτια του παζλ στην υπόθεση θανάτου των τριών ανήλικων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν κάποιες λίγες λεπτομέρειες που θα ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης που απασχολεί εδώ και μήνες το πανελλήνιο.
Σημαντικά στοιχεία για τους θανάτους φαίνεται πως έχει δώσει η μητέρα των παιδιών μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις της, ενώ οι ειδικοί πλέον έχουν αποφανθεί πως ο θάνατος της Μαλένας της αβάφτιστης Ίριδας και της Τζωρτζίνας είναι αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης.
Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν ακόμη και πριν από τα ιατροδικαστικά πορίσματα να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στο τέλος αυτής της υπόθεσης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων μίλησε στο protothema.gr σχετικά ενώ ανέφερε ότι το μόνο λάθος που έχει γίνει ήταν στον θάνατο της Μαλένας όπου αποδόθηκε η ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου. Συγκεκριμένα είπε: «Καθοριστική ήταν η συμβολή της μάνας, η οποία περιέγραψε λεπτομερώς μέσα από τις δηλώσεις της, τις στιγμές που κατέληγαν τα ίδια της τα παιδιά. Έχει μεγάλη σημασία ποιος ακριβής μηχανισμός θανάτου επέρχεται σύμφωνα με τη μητέρα. Τα ευρήματα παθολογοανατόμων όσο και των ιατροδικαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ήταν σωστά, εκτός από την εκτίμηση της ιατροδικαστού για την αιτία του πρώτου θανάτου, η οποία ήταν μάλλον εσφαλμένη και αποδόθηκε ως ηπατική ανεπάρκεια. Ποτέ δεν κάναμε λάθος στα ευρήματα. Οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις της μητέρας είναι πολύ σημαντικές αφού μας περιγράφει ουσιαστικά έναν θάνατο από έλλειψη οξυγόνου και να βλέπεις μια αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια, δεν ταιριάζει καθόλου».
Υπενθυμίζεται τι είχε κατά καιρούς δηλώσει η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους των παιδιών της, τα λόγια της οποία πέρασαν και περνούν από ενδελεχή έλεγχο από τους αρμόδιους.
https://athlosnews.gr/patra-oi-giatroi-tis-tzortzinas-eichan-kalesei-to-chamogelo-tou-paidiou/
Για το θάνατο της Μαλένας έχει πει: «Μέχρι και το 2019 που η Μαλένα παρουσίασε ένα πρήξιμο στο λαιμό όλα πήγαιναν καλά. Η παιδίατρος μας έδωσε την κατάλληλη αντιβίωση αλλά το πρήξιμο δεν περνούσε. Οι γιατροί δεν έβρισκαν τίποτα. Κάποια στιγμή βρέθηκε ένας λεμφαδένας πιο σκληρός και βγήκε η διάγνωση για λευχαιμία. Τελικά στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ξύπνησε ξαφνικά, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πέθανε. Με κοίταξε το παιδί και πέθανε μπροστά μου. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν έδειξαν ηπατική ανεπάρκεια. Πώς γίνεται όλες οι εξετάσεις να ήταν καλές και το παιδί να πεθαίνει;».
Για τον θάνατο της Τζωρτζίνας ο οποίος ήταν ο τελευταίος η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει πει: «Ενώ κοιμόμουν μαζί με την Τζωρτζίνα, πετάχτηκε και έκανε σπασμούς. Ήταν μελανιασμένη στα χείλη της. Από τον φόβο μας και μόνο την πήγαμε στο νοσοκομείο. Την πήγαμε στο Καραμανδάνειο. Μας είπαν πως όλο αυτό ήταν ψυχολογικό και μας είπαν πως θα μας δώσουν εξιτήριο. Της έκαναν άλλες εξετάσεις και μας είπαν ότι έχει γαστρεντερίτιδα. Το παιδί ξύπνησε και πάλι στον ύπνο του και πνιγόταν. Μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ζητούσε τους γιατρούς. Έβλεπαν εκείνοι τους παλμούς ανεβασμένους και το οξυγόνο ανεβασμένο. Ανέβασε και πυρετό. Επειδή κάποιοι τονίζουν ότι πάντα ήταν η μαμά, θέλω να τονίσω πως κάθε μαμά θα έκανε το ίδιο. Κάθε μαμά θα ήταν δίπλα στο παιδί της. Οπότε όλο αυτό είναι ανόητο. Mου έλεγε το παιδί, μαμά κοιμάσαι; Δεν ήθελε να κοιμηθώ. Έβλεπα στο οξυγόνο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και θέλησα να φωνάξω τους γιατρούς. Ξαφνικά ξυπνάει σηκώνεται και πέφτει πίσω. Εγώ ήμουν πανικόβλητη και φωνάζω τους γιατρούς. Έτρεξαν και μετά από προσπάθεια 55 λεπτών την επανέφεραν. Η Τζωρτζίνα έμεινε στη ΜΕΘ ανέκτησε τις αισθήσεις της και αποσωληνώθηκε», ενώ σχετικά με το θέμα του απινιδωτή η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει πει: «Αποφασίζουμε να μπει ο απινιδωτής ώστε να ασφαλίσουμε την καρδιά. Πήγε στο Ωνάσειο και το πρώτο βράδυ έκανε το ίδιο επεισόδιο. Εκεί δεν ήμουν μπροστά. Το παιδί διασωληνώθηκε. Μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά γι’ αυτό που της συνέβη. «Στο Ωνάσειο αντιμετώπισε πρόβλημα και με ένα άλλο μικρόβιο που το ξεπέρασε. Τότε εγώ η ίδια ζήτησα να μπαίνω παραπάνω. Μου το επέτρεψαν για την ψυχολογία του παιδιού. Ο κύριος Παπαγιάννης της έβαλε απινιδωτή και μου ξεκαθάρισε ότι καρδιολογικά το παιδί δεν έχει πρόβλημα. Μου είπε να ψάξω το θέμα του οξυγόνου».
Όπως είχαν πει οι γονείς η Τζωρτζίνα συνήλθε και προσπαθούσε να ανακτήσει τους ρυθμούς της. «Το παιδί ήταν όπως και πριν, λες και δεν είχε συμβεί τίποτα. Μετά από 7 μήνες όμως άρχισε να μην τρώει και να κάνει εμετούς. Μας είπαν να μπει στην Παιδιατρική του Ρίου. Το βράδυ ήταν ήρεμη, κοιμήθηκε χωρίς να κάνει εμετό. Το δεύτερο βράδυ βλέπαμε τηλεόραση και μας κάνει ένα τεράστιο επεισόδιο με σπασμούς, με συνέπεια να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δεν έχουμε καταλάβει πώς προήλθε συνεχίζει την αφήγησή της για την Τζωρτίνα: «την έβαλαν σε δωμάτιο της Παιδιατρικής και το επεισόδιο επαναλαμβάνεται. «Όταν η Τζωρτζίνα έκανε την πρώτη της βραδυκαρδία οι γιατροί ήταν στο δωμάτιο. Τότε δούλεψε για πρώτη φορά και ο βηματοδότης. Όταν πήγαμε στην Αθήνα για να το ψάξουμε περαιτέρω, δεν μπορούσε κανείς να καταλάβει γιατί πέφτει το οξυγόνο της Τζωρτζίνας».
Ενώ όσον αφορά το θάνατο της μόλις 6 μηνών Ίριδας έχει αναφερθεί από τη μητέρα: «Εκείνο το βράδυ την έβαλα για ύπνο όπως έκανα πάντα. Ήμουν με την αδερφή μου και στις 02:30 πήγα και την σκέπασα, όπως έκανα και στις 07:30. Στις 11:00 όταν μπήκε η αδερφή μου, τη βρήκε νεκρή στην κούνια με ένα πανάκι γεμάτο αίματα. Πάνω στον πανικό μου, προσπάθησα να της κάνω ανάνηψη. Εγώ ένα ΤΕΕ έχω τελειώσει, δεν έχω τελειώσει νοσηλευτική που γράφουν όλοι. Δεν τα κατάφερα και το παιδί κατέληξε. Δυστυχώς, η Τζωρτζίνα τα είδε όλα».
Όλα τα παραπάνω έχουν μπει στο μικροσκόπιο γιατρών, ιατροδικαστών και αστυνομικών που ερευνούν τους μυστηριώδεις θανάτους των τριών ανήλικων κοριτσιών. Σε συνδυασμό με τα ιατροδικαστικά ευρήματα η έρευνα αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία και να βρεθεί η λύση της υπόθεσης.