Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η κλήρωση σε αυτή τη φάση του Conference League έφερε στον δρόμο του τη Μαρσέιγ. Οι Ασπρόμαυροι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τη γαλλική ομάδα σε επίσημη αναμέτρηση, ενώ η παράδοσή τους κόντρα σε συλλόγους της Ligue 1 δεν είναι η καλύτερη αφού σε 9 αναμετρήσεις μετρούν τρεις νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες.
Το εντυπωσιακό είναι πως στη φετινή του πορεία στη νεοσύστατη διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ θα παίξει με ομάδα από τα τοπ 10 πρωταθλήματα αφού στη διαδρομή του η πιο δυνατή που αντιμετωπίσε ήταν η Γάνδη από το Βέλγιο την οποία απέκλεισε με δύο νίκες.
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ
Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε αντιμετωπίσει Παρί Σεν Ζερμέν, Λιόν, Σοσό, Ρεν και Γκινγκάμπ. Η τελευταία αποτέλεσε και το πιο πρόσφατο συναπάντημα του ΠΑΟΚ με γαλλικό σύλλογο και στη φάση των «32» του Europa League, με τους Ασπρόμαυρους να αποκλείονται με δύο ήττες και συνολικό σκορ 4-1 υπέρ των Γάλλων.
Τη φετινή σεζόν η ιστορική Μαρσέιγ βρίσκεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης στη Γαλλία δίνοντας μάχη με τη Νις. Οι Φωκαείς είναι στο -15 από την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν που παίζει… μόνη της μετά από 28 αναμετρήσεις. Διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και την τέταρτη καλύτερη επίθεση.
Είναι προφανές πως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να πάρει την πρόκριση σε δύο νοκ άουτ παιχνίδια μια Μαρσέιγ που φέτος έχει μόλις μια ήττα σε 10 ευρωπαϊκά παιχνίδια και πιστοποιεί πως ο ρυθμός των αγώνων με ομάδες που δεν… τρέχουν της ταιριάζει περισσότερο (είναι κάτι που το προτιμά και η ίδια).
Ο ΣΑΜΠΑΟΛΙ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ
Ο Χόρχε Σαμπάολι που αποτελεί σταθερά τον προπονητή της ομάδας του γαλλικού νότου από τον Μάρτιο του 2021 (σε 53 παιχνίδια έχει απολογισμό 28Ν-15Ι-10Η) έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο που μπορεί να μην έχει τον γρήγορο ρυθμό αλλά διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές της και είναι κίνδυνος-θάνατος στην αντεπίθεση ειδικά μετά την προσθήκη του Σεντρίκ Μπακαμπού τον Ιανουάριο (δύο γκολ σε πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα).
Ο πολύπειρος Αργεντινός προπονητής χρησιμοποιεί διαφορετικές διατάξεις (από 3-4-2-1 και 3-5-2 μέχρι 4-3-3 και 4-4-2) και τη φετινή σεζόν παρουσιάζει μια πιο σφιχτή ομάδα που είναι πολύ καλύτερη από την περσινή (η οποία τερμάτισε 5η) και είναι ιδιαίτερα δυσκολοκατάβλητη.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΤΙ
Το δυνατό σημείο της Μαρσέιγ είναι η μεσαία της γραμμή όπου διαθέτει χαφ διαφορετικών χαρακτηριστικών με ικανότητα να πατούν στην περιοχή και να δημιουργούν. Πέρα από τον γνώριμο Ντμίτρι Παγιέ που μετρά 11 γκολ, δεν μπορεί να μη γίνει ειδική αναφορά στους Γκεντουζί και Ζέρσον με τον πρώτο να μετρά 8 ασίστ και τον δεύτερο 5 γκολ και 3 ασίστ.
Οι δύο τους έχουν πολλά τρεξίματα στη μεσαία γραμμή, παίζουν κάθετα και δεν διστάζουν να δοκιμάσουν το πόδι τους. Τόσο ο Καμαρά, όσο και ο Γκουεγέ αναλαμβάνουν να χτίσουν το παιχνίδι μαζί με τον εξαιρετικό Σαλιμπά που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς στη φετινή Ligue 1.
Ο ΜΙΛΙΚ ΚΑΝΕΙ ΜΑΓΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Η μεταγραφή που βγαίνει απολύτως στη Μαρσέιγ είναι αυτή του Αρκάντιους Μίλικ. Ο Πολωνός φορ μετρά 19 γκολ σε 30 συμμετοχές και έχει σκοράρει φέτος με όλους τους τρόπους! Άξιος συμπαραστάτης του και ο Τσενγκίζ Ουντέρ που δεν αγωνίζεται ως καθαρόαιμος επιθετικός αλλά διαθέτει ένα σωρό εντυπωσιακά τεχνικά στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ…
Να κλείσει τους χώρους και να πάει σε χαμηλό τέμπο την αναμέτρηση. Ο ΠΑΟΚ θα κινδυνεύσει – όπως και κόντρα στη Γάνδη – απέναντι σε μια ομάδα που θα επιχειρήσει να τον τρυπήσει περισσότερο από τον άξονα και λιγότερο από τα άκρα (η Μαρσέιγ παίζει περισσότερο από τα δεξιά με τον εκρηκτικό Λιρόλα).
Ασφαλώς και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ξανά τις στατικές φάσεις, κάτι που θα επιχειρήσει να κάνει και η ομάδα του Χόρχε Σαμπάολι με πολλά ψηλά κορμιά να δημιουργούν κινδύνους από στημένες μπάλες.
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Πάου Λόπεθ, Μανταντά, Ενγκαπαντουετνμπού
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπαλέρντι, Τσαλέτα-Τσαρ, Άλβαρο, Κολάσινατς, Λιρόλα, Λουάν Πέρες, Σαλιμπά
ΜΕΣΟΙ: Ζέρσον, Γκεντουζί, Γκουεγέ, Αρίτ, Καμαρά, Παγιέ, Ρονζιέ, Ουντέρ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπακαμπού, Ντιένγκ, Ενρίκε, Μίλικ, Ντε Λα Φουέντε
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η Μαρσέιγ βρέθηκε απευθείας στους ομίλους του Europa League και τερμάτισε 3η στον δικό της, πίσω από τη Γαλατάσαραϊ και τη Λάτσιο με αποτέλεσμα να «υποβιβαστεί» στο Conderence όπου με συνολικά τέσσερις νίκες απέκλεισε πρώτα την Καραμπάγκ και μετά τη Βασιλεία.
EUROPA LEAGUE
Λοκομοτίβ Μόσχας – Μαρσέιγ 1-1
Μαρσέιγ – Γαλατάσαραϊ 0-0
Λάτσιο – Μαρσέιγ 0-0
Μαρσέιγ – Λάτσιο 2-2
Γαλατάσαραϊ – Μαρσέιγ 4-2
Μαρσέιγ – Λοκομοτίβ Μόσχας 1-0
CONFERENCE LEAGUE
Μαρσέιγ – Καραμπάγκ 3-1
Καραμπάγκ – Μαρσέιγ 0-3
Μαρσέιγ – Βασιλεία 2-1
Βασιλεία – Μαρσέιγ 1-2