32.2 C
Athens

Ολυμπιακός: H διπλή ανάγνωση μιας στρατηγικής απόφασης

Προπονητής και διοίκηση δεν «καίγονται» για το Κύπελλο Ελλάδας και το δείχνουν, αλλά δεν παύει να είναι ένας διαχρονικός στόχος του Ολυμπιακού. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης

Ο Πέδρο Μαρτίνς και ο οργανισμός του Ολυμπιακού έχουν θέσει ξεκάθαρες προτεραιότητες στην τελική ευθεία της σεζόν και το Κύπελλο Ελλάδας βρίσκεται τρίτο και τελευταίο στην ιεραρχία. Σε επαναληπτικό προημιτελικό Κυπέλλου, η ομάδα θα παραταχθεί χωρίς εννέα βασικούς ποδοσφαιριστές συν τον τραυματία Ροντρίγκες και τον Πρωταθλητή Αφρικής, Σισέ (για αυτούς τους δύο παίκτες δεν μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση).

Είναι τέτοια η υφή της δουλειάς μας που καλούμαστε κυρίως να κρίνουμε κατόπιν αποτελέσματος. Πριν από την τέλεση ενός γεγονότος, όμως, η καταγραφή δεδομένων και στοιχείων, όπως και η άποψη, έχουν διαφορετική αξία. Δεν τίθεται θέμα ότι ακόμα και με ένα μείγμα πρώτης και δεύτερης ομάδας, ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει την ανατροπή του σκορ από την πρώτη αναμέτρηση (ήττα με 2-1) και να πάρει την πρόκριση στην ημιτελική φάση. Από τη στιγμή που αναμένεται να παίξει βασικός ο κορυφαίος επιθετικός που αγωνίζεται στην Ελλάδα, ο οποίος για αδιευκρίνιστο λόγο έχει βρεθεί σε δεύτερο ρόλο, τα γκολ που πρέπει να σημειωθούν δεν αποτελούν κάτι ανέφικτο.

Η απόφαση του προπονητή και του συλλόγου έχει συγκεκριμένη στόχευση. Και αναφέρουμε πρώτα τον Μαρτίνς γιατί είναι ο τεχνικός ηγέτης της ομάδας, επιφορτισμένος με την προετοιμασία των Ερυθρόλευκων, πνευματική και αγωνιστική. Είναι δεδομένο πως θα μπορούσε να γίνει ένα πιο ελεγχόμενο rotation σε αυτό το ματς που διακυβεύεται ένας στόχος. Δεν θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. «Αυτό είναι σωστό, Πρωτάθλημα και Κύπελλο στον Ολυμπιακό» είναι το σύνθημα που μεγάλωσε γενιές και γενιές φιλάθλων.

Ο Πορτογάλος προπονητής έχει εμπιστοσύνη στο ρόστερ και τους παίκτες του. Άλλωστε, δεν γίνεται και να μην έχει, όντας στην τέταρτη σεζόν του στον Ολυμπιακό. Με αυτήν του κίνηση, δίνει ευκαιρίες και κίνητρα στους ποδοσφαιριστές χωρίς μεγάλο χρόνο συμμετοχής πως έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και να συνεχίσουν να το κάνουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Παράλληλα, ο Μαρτίνς με τον Ολυμπιακό γεύθηκε τη χαρά κατάκτησης τίτλων στην προπονητική του καριέρα και θέλει να «γεμίσει» ακόμα περισσότερο το βιογραφικό του. Το πιθανό 3/4 Πρωταθλήματα είναι λαμπερό, αλλά το 1/4 Κύπελλα δεν θα είναι κολακευτικό την ώρα της αποτίμησης.

Σίγουρα, σε αυτήν την απόφαση, στρατηγικής σημασίας, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η καλοκαιρινή προετοιμασία για τη σεζόν 2022/23. Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί στον τελικό της 21ης Μαΐου, η άδεια θα είναι «πετσοκομμένη» και για τρίτη διαδοχική χρονιά οι ημέρες ξεκούρασης περιορισμένες. Οι προθέσεις της «εξυγιαντικής» ΕΠΟ βγάζουν εμμονή εις βάρος των Πειραιωτών και τις έχουμε καυτηριάσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θρύλος μπορεί να… χαρίζει έτσι τίτλους. Από την αρχή της σεζόν στο Κύπελλο, πηγάζει υποτίμηση της διοργάνωσης με το πλεονέκτημα ότι η ρεβάνς είναι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Υπάρχει, λοιπόν, μία δεύτερη ανάγνωση. Ο Ολυμπιακός δεν δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον για έναν θεσμό που έχει κατακτήσει 28 φορές, όντας o πολυνίκης και του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά μόλις τέσσερις σε έντεκα σεζόν επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται και υπάρχει το ενδεχόμενο αποκλεισμού από μία ομάδα της επαρχίας, που κέρδισε στο Αγρίνιο και τόνωσε την αυτοπεποίθησή της, πιστεύοντας πως μπορεί να αποκλείσει το φαβορί. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, για μεγαλύτερη πίεση από την υπάρχουσα (που έτσι και αλλιώς είναι πάντα δεδομένη και πολλές φορές εξοντωτική), την ώρα που ακολουθεί εντός έδρας αγώνας με την ΑΕΚ και τα δύο ματς με την Αταλάντα με φόντο την πρόκριση στη φάση των «16» του Europa League.

Ο Ολυμπιακός ποντάρει στη φανέλα, την έδρα, την υπεροχή του σε ποιότητα και κλάση έναντι της 10ης ομάδας στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος, αλλά και οποιασδήποτε άλλης εντός συνόρων. Είναι ο Πρωταθλητής και ο καλύτερος. Ωστόσο, η σύνθεση θα είναι πειραματική. Έντεκα παίκτες θα αγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί σε επίσημο παιχνίδι, έτσι υπάρχει ζήτημα συνοχής και ομοιογένειας. Θα φανεί από την πρώτη στιγμή πόσο υψηλός είναι ο βαθμός της επιθυμίας ή αν πρόκειται απλά για έναν αγώνα-«αγγαρεία» που πρέπει να παιχθεί από υποχρέωση και γιατί αποτελεί «βαρίδι» σε ένα φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Συνήθως, ο Ολυμπιακός το «πληρώνει» όταν πηγαίνει κόντρα στο ποδόσφαιρο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς