32.2 C
Athens

Ολυμπιακός: Αρχίζει και «λύνεται» τώρα που πρέπει

Η δεύτερη διαδοχική «τριάρα» στο Πρωτάθλημα, ο φορμαρισμένος Βατσλίκ, ο Αγκιμπού που δίνει άλλη ένταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο καταλυτικός Μπουχαλάκης και η νέα ατυχία με τον Γκάρι Ροντρίγκες

Ο Ολυμπιακός πέρασε και από τη Νίκαια, συνεχίζει αήττητος στο Πρωτάθλημα (16-5-0) και το σημαντικότερο είναι πως αρχίζει σιγά-σιγά και «λύνεται» ξανά αγωνιστικά, βρίσκοντας συχνότερα τον δρόμο προς τα δίχτυα. Δεύτερη διαδοχική «τριάρα» με αποτελεσματικό ποδόσφαιρο και τον Τόμας Βατσλίκ, όπως γράψαμε πρόσφατα, να βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση την κατάλληλη στιγμή. Τώρα που κρίνονται οι στόχοι.

Ο Τσέχος τερματοφύλακας δεν χρειάζεται συστάσεις. Eίναι παίκτης πρώτης γραμμής και η καριέρα του «μιλάει» από μόνη της. Άλλωστε, αν εξαιρεθεί το πρώτο γκολ από την ΑΕΚ στην εκτός έδρας νίκη των Ερυθρόλευκων με 3-2, δεν έχει υποπέσει σε ξεκάθαρη «γκέλα» στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του Πρωταθλητή Ελλάδας. Και στο συγκεκριμένο ματς, η φάση είναι συζητήσιμη και δεν φέρει την απόλυτη ευθύνη. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του την πρόκληση που ακούει στο όνομα Αταλάντα και εκεί ο Βατσλίκ θα χρειαστεί. Πολύ…

Οι τέσσερις πολύτιμες και εντυπωσιακές αποκρούσεις του στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στον Ιωνικό ήταν απολαυστικές και θύμισαν την τερματοφυλακάρα που έκανε θραύση στο τελευταίο EURO. Απίστευτα αποτελεσματικός στα τετ α τετ, φοβερά αντανακλαστικά στα γωνιακά σουτ, που εγκυμονούν πάντα κινδύνους σε όλους τους τερματοφύλακες, ιδιαίτερα αν αναπηδήσει η μπάλα μπροστά τους όπως συνέβη στο πολύ καλό σουτ του Ντάλσιο (33′). Μακάρι να συνεχίσει έτσι γιατί στα ματς του Europa League είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα συναντήσει μεγάλη πίεση από μία φύσει επιθετική ομάδα, όπως είναι αυτή του Μπέργκαμο.

Από εκεί και πέρα, ο Θρύλος βρίσκει ξανά τον επιθετικό βηματισμό του και για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι Πρωταθλήματος (μετά το 3-1 επί του Παναιτωλικού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης») μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο για να σημειώσει ένα γρήγορο τέρμα. Πέτυχε ένα γκολ νωρίς με τον Τικίνιο (3′), αλλά δεν μέτρησε οριακά μέσω VAR λόγω οφσάιντ του Μαντί Καμαρά στην αρχή της φάσης. Με το σκορ 0-1 τόσο γρήγορα, ο Ιωνικός λογικά θα ανέβαζε τις γραμμές του και ο Ολυμπιακός θα έβρισκε ακόμα περισσότερους χώρους για να απειλήσει. Ήρθε, βέβαια, η γκολάρα στο 24′ με το εκπληκτικό δεξί σουτ εκτός μεγάλης περιοχής από τον Αγκιμπού Καμαρά, ο οποίος αν αρχίσει να έχει συνέπεια σε δημιουργία και εκτέλεση, τότε η καριέρα του θα «εκτοξευτεί» και θα περάσει σε άλλο επίπεδο. Με τον 20χρονο μεσοεπιθετικό από τη Γουινέα, ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα σε πίεση, ενέργεια, ένταση, ταχύτητα και «τρεξίματα».

Οι επιστροφές κομβικών ποδοσφαιριστών στη λειτουργία του συνόλου, που έλειψαν για διάφορους λόγους μέσα στον «προβληματικό» Ιανουάριο (που δεν στοίχισε σε ουσία και αποτελέσματα παρά μόνο σε ποιότητα ποδοσφαίρου), βελτιώνουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Σίγουρα, το γεγονός πως ο Ιωνικός δημιούργησε προβλήματα στο πρώτο μέρος και είχε τέσσερις ευκαιρίες για γκολ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για ένα ακόμα ματς μέσα στο 2022, ο Ολυμπιακός δέχεται φάσεις στην πλάτη της άμυνάς του και αυτό πρέπει να καταγραφεί και να διορθωθεί με μεγαλύτερη συγκέντρωση και πνευματική ετοιμότητα, αλλά και θωράκιση της μεσαίας γραμμής κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η είσοδος του Μπουχαλάκη στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε την ισορροπία που έλειπε από τις γραμμές και οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν ένα «ήσυχο» δεύτερο ημίχρονο, σκοράροντας ακόμα δύο γκολ με το πέναλτι του Τικίνιο και το εκπληκτικό αριστερό σουτ του Μασούρα μετά την ασίστ του Αγκιμπού σε επιθετική μετάβαση. Ο «Μπούχα», ο οποίος παραμένει ο εύκολος στόχος της κριτικής όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, «έδεσε» το κέντρο και η μεσοαμυντική λειτουργία ήταν αυτή που έπρεπε. Ο διεθνής χαφ έχει καλύτερη «χημεία» με τον «απροσπέλαστο» Εμβιλά, συγκριτικά με το δίδυμο Εμβιλά-Μαντί Καμαρά, καθώς έχει εξελιχθεί πια σε ένα κλασικό «εξάρι», ενώ ο Μαντί είναι πιο πληθωρικός στο παιχνίδι του και καθαρό «οκτάρι». H τριπλέτα στη μεσαία γραμμή (Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Μαντί Καμαρά) φαίνεται πως είναι το «αντίδοτο» για τις κάθετες πάσες που δέχεται τελευταία ο Ολυμπιακός στην πλάτη της άμυνας. Αυτή η τριπλέτα έπαιξε στο δεύτερο μέρος στη Νίκαια και είναι το «κλειδί» για τη συνέχεια. Έχει επιστρέψει (είναι όλοι τους υγιείς) και πρέπει να διατηρηθεί…

Τέλος, δεν γίνεται να μη σταθούμε στη νέα ατυχία με τον Γκάρι Ροντρίγκες, ο οποίος βγάζει διαρκώς μυϊκά προβλήματα σε αυτήν την πρώτη του σεζόν με την ερυθρόλευκη φανέλα. Πάνω που άρχισε να βρίσκει αγωνιστικό ρυθμό, μετά και την παρουσία του στο Κόπα Άφρικα, ο winger από το Πράσινο Ακρωτήριο τίθεται ξανά εκτός δράσης λόγω θλάσης στους προσαγωγούς. Ο 31χρονος κυνηγός έχει ποιότητα και θα λείψει πολύ από την ομάδα, αλλά αποδεικνύεται πως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να στηριχθεί σε έναν παίκτη που είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Αυτή είναι μία παράμετρος ενόψει της νέας σεζόν, όπου ο Γκάρι, προφανώς, έχει θέση ως εναλλακτική επιλογή, αλλά οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να ενισχύσουν καθοριστικά τη μεσοεπιθετική τους σύνθεση και ιδιαίτερα τα δύο «φτερά».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς