Σε πρώτη ανάγνωση η άποψη του κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, «θα έπρεπε ο Κλάτενμπεργκ να ενημερώσει την ΕΠΟ για τις απειλές και το θέμα να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας», έχει μια βάση, η ενημέρωση της Ομοσπονδίας είναι πρώτιστη επιλογή σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως και η πιθανή αντιμετώπιση των απειλών με ποδοσφαιρικές διαδικασίες, εάν αυτό είναι δυνατό.
Το πράγμα χαλάει μόλις ξεκινήσουν οι επόμενες αναγνώσεις, ειδικά από την ώρα που χρειάζεται να διευκρινιστεί τι είδους και πόσης σοβαρότητας ήταν οι απειλές που δέχθηκε (περισσότερες από μια φορές) ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, σε τι ακριβώς αναφέρονταν (πέρα από τα γνωστά για τα βιτριόλια και τα χαντάκια) και, το σημαντικότερο, ποια ομοσπονδία, με τι κύρος και ποιες πρακτικές δυνατότητες θα αναλάμβανε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο κ. Κλάτενμπεργκ αποφάσισε να απευθυνθεί στις επίσημες κρατικές αρχές (ο κ. Αυγενάκης ήταν ένας εξ αυτών που ενημερώθηκαν) πρώτο, επειδή έκρινε πως οι απειλές είναι σοβαρές, δεύτερο, επειδή «έμαθε» το χώρο από τον οποίο προέρχονται και τρίτο, επειδή… δεν υπάρχει καμία ΕΠΟ στον ορίζοντα, ειδικότερα μια ΕΠΟ ικανή να αντιμετωπίσει ζητήματα που (όπως ακούγεται) είναι πιθανό να τα προκαλούν μέλη της.
Μάλιστα, στην εξέλιξη αυτών των απειλητικών μηνυμάτων (προφορικών και εγγράφων) ο κ. Κλάτενμπεργκ επιβεβαίωσε τις υποψίες του, «έριξε άδεια κι έπιασε γεμάτα» όταν ενημέρωσε επισήμως για τα μηνύματα τον βασικό νταραβεριτζή στο Πάρκο Γουδή κι αυτός έτρεξε να προλάβει «να πει τα κάλαντα» στο αφεντικό, εξέλιξη την οποία πληροφορήθηκε ο Κλάτενμπεργκ πάλι… δια τηλεφώνου!
Στην ουσία ο Άγγλος αρχιδιαιτητής απευθυνόμενος στα επίσημα όργανα της πολιτείας, στα οποία κατέθεσε «αποδείξεις και ονόματα» για όσα συμβαίνουν, συνέδεσε την ΕΠΟ με τις σε βάρος του απειλές. Φωτογράφισε πρόσωπα και διαδικασίες «εντός, εκτός και επί τα αυτά» στο Πάρκο Γουδή, υπονόησε πως τμήμα της ηγεσίας της Ομοσπονδίας είναι πιθανό να είναι σε γνώση όσων συμβαίνουν και να τηρεί ουδέτερη στάση ή και να ενθαρρύνει ακόμη αυτά τα μηνύματα και σε κάθε περίπτωση κατέγραψε την πεποίθηση του πως εντός αυτής της ΕΠΟ δεν μπορεί να υπάρξει καμία πειστική αντιμετώπιση αυτής της ζοφερής κατάστασης.
Την ίδια, ακριβώς, εικόνα παρουσίασε και στις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, στις οποίες μίλησε για συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά συμφέροντα, για γνωστούς εξωποδοσφαιρικούς κύκλους που λυμαίνονται τον χώρο της διαιτησίας. Ενώπιον της FIFA και της UEFA ο Πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ κατέθεσε αναλυτικότατα τις απόψεις του για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των μηνυμάτων, επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους έχει οργανωθεί η σε βάρος του απόπειρα εκφοβισμού (και εκβιασμού) και είπε «τα πράγματα με το όνομα τους».
Οι απαντήσεις που του δόθηκαν, πριν προχωρήσει στην αποστολή στους διαιτητές του περιβόητου mail, τον καθησύχασαν απολύτως. Ο Άγγλος έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ζήτησε υπέρ της συνέχισης της παραμονής του στη θέση του αφεντικού της ελληνικής διαιτησίας και το ελεύθερο να προχωρήσει σε όποιες αλλαγές έχει αποφασίσει για να δει ο χώρος μια άσπρη μέρα, χωρίς να υπολογίζει τις σχέσεις εξάρτησης μεταξύ της ελληνικής διαιτησίας, των προέδρων των ΕΠΣ και των πασίγνωστων παραδιαιτητικών συστημάτων.
Τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί σύντομα και πάντως σε χρόνο δόκιμο πριν τη λήξη του υφιστάμενου συμβολαίου του με την ΕΠΟ. Οι κάθε λογής αντιρρήσεις και πιέσεις με άξονα το οικονομικό που προβάλλει η επίσημη ΕΠΟ δεν δείχνουν να απασχολούν κανένα από εκείνους που αποφασίζουν, μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν από την ΕΠΟ να βγάλει επίσημη αντίδραση ώστε «να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους» για το μέλλον της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
FIFA και UEFA έχουν βρει την υγειά τους με τον Κλάτενμπεργκ στο τιμόνι της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η παρακμιακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί επί Περέιρα έχει ήδη ξεχαστεί, όπως και τα πασίγνωστα κόλπα, δεν έχουν καμία διάθεση να ξαναμπλέξουν με «Έλληνες αρχιδιαιτητές» ή με ξένους «με ειδικές προτιμήσεις» και δεν πρόκειται να κάνουν το χατίρι στις φωνές από το μακρινό παρελθόν που ξεκίνησαν και ακούγονται ενόψει κάποιων μελλοντικών διευθετήσεων ή υποσχέσεων που έχουν λάβει.
Ο κ. Κουπτσίδης υπερασπίζεται την ΕΠΟ, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας μετέχει, και καλώς πράττει, έτσι πιστεύει πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Κάνει λάθος.
Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα, τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν, τα συμφέροντα που εμπλέκονται, οι παρακμιακές λειτουργίες μιας ΕΠΟ διοικητικά αιχμάλωτης και ανύπαρκτης, ου μην και εμπλεκόμενης (ένα τμήμα της) και η σοβαρότητα των απειλών ξεπερνούν τα στενά όρια της Ομοσπονδίας και καθιστούν αναγκαία την κρατική εμπλοκή.
Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως αποδέκτης των επιθέσεων κάτι περισσότερο γνωρίζει και τα είπε εκεί που έπρεπε.