Ο διασημότερος διαιτητής όλων των εποχών, Πιερλουίτζι Κολίνα, παραχώρησε συνέντευξη σε ξένο Μέσο, μέσω της οποίας διευκρίνισε το πώς λειτουργεί το αυτοματοποιημένο οφσάιντ, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για χρήση του στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Την ίδια ώρα, ο πρώην ρέφερι, μίλησε και για το VAR τονίζοντας πως η έλευση του δεν είχε σκοπό να σταματήσει τις διαφωνίες και τις αντεγκλήσεις, αλλά να βοηθήσει τον εκάστοτε διαιτητή να μην κάνει «χοντρά» λάθη.
«Πειραματιζόμαστε με νέες τεχνολογίες, οι οποίες φέρνουν άμεσες απαντήσεις. Στο Αραβικό Κύπελλο το αυτοματοποιημένο οφσάιντ λειτούργησε πολύ καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε χρήση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022» ανέφερε σε πρώτο χρόνο ο Ιταλός και στην συνέχεια μίλησε για το πως δουλεύει:
«Υπάρχουν περίπου 10-12 κάμερες οι οποίες ανιχνεύουν 29 σημεία του σώματος του παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, και το λογισμικό αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, υπολογίζοντας τέλεια τη στιγμή της πάσας και τη θέση των παικτών.
Όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνει και εισάγει πλέγματα για να τονίσει την παγίδα οφσάιντ. Στη συνέχεια στέλνετε αυτόματα στους ανθρώπους του VAR κι εκείνοι ενημερώνουν άμεσα τον διαιτητή για τις περιπτώσεις που υπάρχει ή όχι οφσάιντ. Σίγουρα πολύ πιο γρήγορα από σήμερα».
Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε και στην επιρροή του VAR στο ποδόσφαιρο, λέγοντας: «Σε αυτό για το οποίο η τεχνολογία εισήχθη, έχει πετύχει. Δηλαδή να διορθώσει λάθη που θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά για το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης. Δεν ήταν στόχος του VAR να σταματήσει τις διαφωνίες και τις αμφιβολίες.
Παραμένει στην κρίση του κάθε διαιτητή να αποφασίζει για τα οφσάιντ, με τον VAR απλά να τον ενημερώνει για την πιθανότητα παράβασης. Θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε ότι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για κάθε περίπτωση. Η τεχνολογία βοηθάει, όμως, ποτέ δεν θ’ αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα»