Μετά από 9 ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια, καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.
Οι βασικές παράμετροι περιλαμβάνουν:
- Τη 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων ύψους περίπου 130 δισ. του EFSF
- Τη 10ετή αναβολή της καταβολής των τόκων
- Την εκταμίευση δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων που κατέχει το ΔΝΤ
Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία
«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα. Ολοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε..
«Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σεντένο: Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, για να συμπληρώσει:
«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».
O Σεντένο σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας ο ρόλος Γαλλίας-Γερμανίας στις εξελίξεις.
«Δίνουμε όλα τα όπλα στον ESΜ για να ενισχύσει όλες τις γραμμές της άμυνάς μας», κατέληξε ο Σεντένο.
Μοσκοβισί: Είναι μια ιστορική στιγμή
«Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται στο Λουξεμβούργο απόψε. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά επίσης μια ιστορική στιγμή για την Ευρωζώνη», τόνισε αρχικά ο Μοσκοβισί.
Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του δρόμου που ήταν πολύ μακρύς και δύσκολος. Μιλάμε για οχτώ χρόνια προσπαθειών και θυσιών, συμπλήρωσε.
«Απόψε έχουμε αυτό που η Ελλάδα είχε ανάγκη, ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος Δεν υπάρχει εποπτεία που θα είναι καταχρηστική για τη χώρα».
Ρέγκλιννγκ: Ολοι έχουμε διασχίσει πολύ δρόμο
«Είναι μια ιστορική στιγμή, ζήσαμε δραματικές στιγμές τον Ιούλιο του ’15 η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ολοι έχουμε διασχίσει πολύ δρόμο, αξίζουν συγχαρητήρια», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
Γιούνκερ: Φόρος τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα
Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Ντράγκι: Κλειδί η συμπαγής δημοσιονομική πολιτική
Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι: «Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτουμένων. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα.
Η παραμονή της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».
Λαγκάρντ: Και νέα μέτρα, αν απαιτηθεί, για το χρέος
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των Eυρωπαίων ιθυνόντων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωζώνη έζησε δύσκολες ώρες.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και σημειώνει τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να λάβουν, αν απαιτηθεί, και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τι αναφέρουν οι Financial Times
«Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης», γράφει η εφημερίδα Financial Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.
Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα των Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου στις 16:30. Ωστόσο, λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, τα μέλη του Eurogroup σταμάτησαν τη συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF. Τελικά στις 23:15 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν και πάλι οι συζητήσεις και περίπου 2 ώρες αργότερα επετεύχθη η συμφωνία.