Στη Θεσσαλονίκη έφτασε το τρένο «Ασημένιο Βέλος» που θα κάνει την απόσταση μέχρι την Αθήνα σε 3,5 ώρες.
Το τρένο έφτασε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης κάτω από απόλυτη μυστικότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου, ταξιδεύοντας από Ιταλία, μέσω Σκοπίων.
Το τρένο που έρχεται για να συναγωνιστεί τα αεροπλάνα όπως λένε στον ΟΣΕ πέρασε τα μεσάνυχτα από την Ειδομένη, όπου το…υποδέχθηκαν ο τοπικός σταθμάρχης και οι υπάλληλοι κι αφού τακτοποιήθηκαν τυπικά θέματα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έμπαινε σε ελληνικό έδαφος, ξεκίνησε για την Θεσσαλονίκη.
Από την συμπρωτεύουσα, θα κινηθεί ξανά στις 8 του Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στόχος, να κάνει δοκιμαστικά την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Κατερίνη και σταδιακά στην συνέχεια να μπει στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Το «ασημένιο βέλος» γνωστό και ως ETR 450 επιτυγχάνει ταχύτητες έως 250 χλμ./ώρα και είναι το τρένο που πρόκειται να παρουσιάσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη φετινή Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα συρμό που, όπως αναφέρουν οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κατασκευάστηκε το 1997, αλλά «την περίοδο 2004-2009 έγινε πλήρης ανακαίνιση του εσωτερικού προσφέροντας περισσότερες ανέσεις και ποιοτικό ταξίδι». Κάθε συρμός ETR 485 έχει 9 βαγόνια, τρία για α’ θέση, ένα για μπαρ-εστιατόριο και πέντε για β’ θέση. Εχει ικανότητα μεταφοράς 489 επιβατών, εκ των οποίων 146 στην α’ θέση, 343 στη β’ θέση, δύο σε ειδικές θέσεις για αναπηρικά καροτσάκια και 23 θέσεις στο εστιατόριο. Το μήκος του είναι περίπου 240 μέτρα και ζυγίζει 409 τόνους. Ενας τέτοιος συρμός, αναμένεται τα διατρέξει πρώτη φορά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Λάρισα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Tα προβλήματα
Το «ασημένιο βέλος», σύμφωνα με στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προορίζεται να ανταγωνιστεί στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όχι τα αυτοκίνητα, αλλά τα αεροπλάνα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να μειωθεί σε λιγότερο από 3,5 ώρες. Κάτι τέτοιο όμως προαπαιτεί:
- Την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης στο σύνολο της γραμμής, καθώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής μηχανών έλξης στα ιταλικά τρένα.
- Την περίφραξη του συνόλου της σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να μην διέρχονται από αυτήν άνθρωποι, οχήματα και ζώα.
- Τη δημιουργία ενός τουλάχιστον βασικού επιπέδου φωτοσήμανσης, ώστε να μην απαιτείται ο ανθρώπινος παράγοντας για να δοθεί το πράσινο ή το κόκκινο φως, σε μια διέλευση.