Στο ξεκίνημα της σεζόν 2018-19, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρέθηκαν μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, αφού ο Μέλο Βίτορ Περέιρα, τότε αρχιδιαιτητής της Superleague, πήρε την απόφαση να καθιερώσει την έλευση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του BIG-4.
Αφορμή είχε σταθεί η γκρίνια που υπήρχε από όλες τις πλευρές, στο πρόσωπο των Ελλήνων ρέφερι και των αποφάσεων τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Νταβίντ Φερνάντες Μπορμπαλάν είχε διευθύνει άψογα τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος της περασμένης χρονιάς, το μέτρο πέρασε εν μία… νυκτί.
Όλες οι πλευρές οι οποίες ήταν εναντίον των ερυθρόλευκων, είδαν την έλευση των διαιτητών από το εξωτερικό ως ένα τέλος στο σερί που είχε ο Ολυμπιακός, όσον αφορά τις νίκες στα ντέρμπι και τις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων.
Οι αριθμοί εντούτοις είναι αυτοί που μιλούν πάντοτε και που κρίνουν τελικά αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό ή όχι. Στην περίπτωση, λοιπόν, του συγκεκριμένου ζητήματος οι αριθμοί φωνάζουν την υπεροχή των περσινών πρωταθλητών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγώνα της 10ης αγωνιστικής κόντρα στην ΑΕΚ.
Πρώτος στις νίκες
Από την σεζόν 2018-19 όπου θεσμοθετήθηκε η απόφαση του Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος στην πλειονότητα των ντέρμπι όπου έχει δώσει. Συνολικά ο πειραϊκός σύλλογος έχει δώσει 33 ματς με ρέφερι από το εξωτερικό και έχει κερδίσει τα 19 από αυτά, ήτοι ποσοστό 55,88 % στις νίκες του.
Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός όπου κοντράρει τους ερυθρόλευκους τα τελευταία χρόνια, έχοντας ισάριθμες επικρατήσεις στους αγώνες κόντρα στους άλλους τρεις, με την διαφορά όμως ότι εκείνος έχει δώσει περισσότερα ματς και συγκεκριμένα 39 (δηλαδή 48,72% επιτυχία).
Μετά τον Δικέφαλο του Βορρά, λοιπόν, η ψαλίδα όχι απλά είναι τεράστια, αλλά τα ποσοστά πέφτουν στο μισό και βάλε. Ο μεν Παναθηναϊκός ο οποίος υστερεί σε μπάτζετ από τους υπόλοιπους, βρίσκεται πιο ψηλά από την ΑΕΚ, η οποία μάλιστα είχε προέλθει και από μία χρονιά όπου ήταν πρωταθλήτρια. Ειδικότερα, το τριφύλλι, από τα 31 του ματς κατάφερε να πάρει το τρίποντο στα 6 απ’ αυτά (15,38% επιτυχία), ενώ η Ένωση σε 35 αναμετρήσεις, πανηγύρισε μόλις τις τρεις εξ αυτών (9,86% επιτυχία).
Τελευταίος στις ήττες
Ακόμα και από την ανάποδη να πάρει κανείς τα στατιστικά εκεί θα βρει ξανά τον Ολυμπιακό να κρατάει τα ηνία. Η ομάδα του Μαρτίνς – διότι αυτό το έργο ανήκει αποκλειστικά στον Μαρτίνς και το ρεκτιφιέ της σεζόν 2018-19 – αγνοεί την λέξη ήττα στα ντέρμπι και ενίοτε της δίνει απλά μία μικρή σημασία. Σε σύνολο 33 αγώνων και πάλι οι Πειραιώτες έχουν ηττηθεί μόλις 6 φορές υπό την παρουσία ξένου ρέφερι, δηλαδή ποσοστό 18,18%.
Εδώ βέβαια, για να δοθεί και του στραβού το δίκιο, ο ΠΑΟΚ ναι μεν μετράει περισσότερες ήττες, ωστόσο έχει δώσει και περισσότερα παιχνίδια. Πάντως οι Θεσσαλονικείς αριθμητικά καλά κρατούν – δεδομένου και του περίφημου αήττητου – αφού σε 39 ματς έχουν ηττηθεί μόλις 8 φορές (20,51%).
Και φτάνουμε ξανά σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, εκεί όπου τα πράγματα διαχωρίζονται και πάλι με χαοτική διαφορά από τους προαναφερθέντες. Αυτή την φορά όμως το χάσμα υπάρχει ανάμεσα και στους δύο αφού οι μεν πράσινοι μετρούν 13 απώλειες βαθμών σε 31 ματς (33,33%), ενώ οι δε κιτρινόμαυροι 18 σε 38 ματς (58,06%).
Συγκεντρωτικά, λοιπόν, από την ημέρα που θεσπίστηκε ο κανονισμός των ξένων ρέφερι, ο Ολυμπιακός μετράει 2 πρωταθλήματα έναντι ένα του ΠΑΟΚ, μετράει περισσότερες νίκες απέναντι στον Δικέφαλο του Βορρά, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, ενώ αντίστοιχα δεν χάνει σχεδόν ποτέ από κανέναν τους.