Η «Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού» εξέδωσε ανακοίνωση, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ για τον προϋπολογισμό «φτώχειας και μιζέριας» όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος ψηφίστηκε από την ισχνότατη πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας (11 στα 23 μέλη καταψήφισαν τον προϋπολογισμό).
Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Αναγέννησης»:
«Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στις πρώτες της δηλώσεις μετά την εκλογή της μιλούσε για διαφάνεια, ότι όλα θα είναι στο φως και όλοι θα γνωρίζουν τα πάντα, στην πράξη όμως δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα στο ελάχιστο…
Όταν το 2022 θα πάρει περισσότερα χρήματα από την πολιτεία χάρη στην δουλειά των σωματείων και τις διακρίσεις των αθλητών…
Όταν προϋπολογίζει για το 2022 έσοδα και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την ίδια ώρα παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό για το 2022 με περικοπές της οικονομικής στήριξης σε σωματεία-προπονητές-αθλητές…
Τότε αναμενόμενο είναι η ομάδα των 10 μελών της Αναγέννησης στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ να εκφράζει την επιφύλαξή της στην ψήφιση του προϋπολογισμού φτώχειας και μιζέριας που παρουσίασε στο ΔΣ, καθώς από 7.720.00 ευρώ το 2019 (προ covid) παρουσιάζει το 2021 το δικό της προϋπολογισμό μειωμένο κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ (6.230.000).
Έναν προϋπολογισμό που ενέκριναν μόλις 12 από τα 23 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ.
Χρέη σε σωματεία, χρέη σε προπονητές, χρέη σε αθλητές, χρέη σε προμηθευτές, χρέη σε όποιον έχει σχέση με τον ΣΕΓΑΣ, όλα αυτά έως τώρα κυκλοφορούσαν ως φήμες και προχθές στα Τρίκαλα όπως ομολόγησε η ίδια η πρόεδρος με κάθε επισημότητα, το χρέος του ΣΕΓΑΣ είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ ( εμείς τα εκτιμούμε πάνω από 5 εκατομμύρια…).
Μέχρι πριν από επτά μήνες ο ΣΕΓΑΣ εμφανιζόταν από την ηγεσία του ως ομοσπονδία υπόδειγμα, πως όλα ήταν τακτοποιημένα και η κυρία Σοφία Σακοράφα στη γενική συνέλευση των Τρικάλων το 2021, ψήφιζε ΝΑΙ στο διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του 2020 και υποσχόταν ότι ως πρόεδρος θα συνεχίσει το έργο της απερχόμενης διοίκησης.
Ποιάς διοίκησης; Αυτής που τώρα έρχεται να πει ότι καταχρέωσε την ομοσπονδία με πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ; Ένα χρέος που συγκάλυπτε και συνεχίζει να συγκαλύπτει η κυρία πρόεδρος εδώ και επτά μήνες;
Όλα όμως έχουν και ένα όριο και ως ‘’Κίνηση για την Αναγέννηση του κλασικού αθλητισμού’’ που το 49% των σωματείων-μελών του ΣΕΓΑΣ επέλεξε 10 μέλη μας να λειτουργούν ως θεματοφύλακες του αθλήματος εντός του ΔΣ, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τα θύματα σε αυτήν την υπόθεση να είναι τα σωματεία, οι προπονητές και οι αθλητές.
Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εμφανίστηκε να λέει κατάμουτρα στα σωματεία πως η ομοσπονδία έχει εξοφλήσει τους πάντες, κάτι που ‘’αποτυπώθηκε’’ και στον προϋπολογισμό που παρουσίασε ενώπιον του ΔΣ της ομοσπονδίας, ψέμα τεράστιο.
Έναν προϋπολογισμό κουτσουρεμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ, έναν προϋπολογισμό φτώχειας και μιζέριας που μόνο 12 από τα 23 μέλη του ΔΣ πείστηκαν πως πρέπει να εγκριθεί.
Οι θέσεις της Αναγέννησης και όλων των μελών της σε αυτά τα ζητήματα είναι σταθερές και ξεκάθαρες.
ΣΩΜΑΤΕΊΑ
Δεν μπορεί τα σωματεία να μην έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα 450.000 ευρώ της αξιολόγησης του 2020, η διοίκηση Σακοράφα να σφυρίζει αδιάφορα και εμείς να το αποδεχθούμε έτσι απλά. Δεν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και το 2021 και να μην έχει γίνει η παραμικρή αναφορά για την αξιολόγηση των σωματείων το 2021 και να υπάρχει η αμφιβολία αν θα δοθούν αντίστοιχα 450.000 ευρώ και για το 2021, όπως εμείς υποστηρίζουμε ότι δικαιούνται τα σωματεία.
Πρόκειται για 900.000 ευρώ που χρωστάει ο ΣΕΓΑΣ στα σωματεία τα τελευταία 2 χρόνια, πρόκειται για έξοδα που έχουν γίνει για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σωματεία και να στηρίξουν τις εθνικές ομάδες και τις διοργανώσεις της ομοσπονδίας, πρόκειται για χρήματα που είναι υποχρέωση του ΣΕΓΑΣ να μοιράσει στα 150-160 αξιολογημένα σωματεία που πρωταγωνιστούν και αναπτύσσουν τον ελληνικό στίβο.
Η ομοσπονδία εισέπραξε κανονικά όλο το ποσό της επιχορήγησης που προβλέπεται από την ΓΓΑ και το 2020 και το 2021 (περίπου 5.500.000 ευρώ δηλαδή), η ομοσπονδία πέραν της ετήσιας επιχορήγησης ενισχύθηκε επιπλέον από το κράτος που ανέλαβε για ένα ολόκληρο χρόνο να καλύπτει κοντά στα 500.000 ευρώ από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΣΕΓΑΣ, η ομοσπονδία είχε πολύ μεγάλη μείωση εξόδων την τελευταία διετία από ταξίδια για προετοιμασίες και αποστολές για αγώνες και άλλες διοργανώσεις όπως ο μαραθώνιος και ο ημιμαραθώνιος που δεν έγιναν, καθώς και ριζική μείωση κόστους στην διοργάνωση αγώνων εσωτερικού. Γιατί δεν αποδίδει το ποσό που χρωστάει στα σωματεία από το 2020; Είναι αδιανόητο να προϋπολογίζει για το 2022 αύξηση επιχορήγησης από την ΓΓΑ κατά 285.000 ευρώ και ταυτόχρονα να μην αναφέρει ούτε λέξη για το χρέος στα σωματεία που φτάνει τα 900.000 ευρώ.
Τα σωματεία συνεχίζουν να λειτουργούν έως σήμερα γιατί υπήρξε μία έξτρα οικονομική ενίσχυση από το κράτος (περίπου 600.000 ευρώ) που τα βοήθησε να καλύψουν μέρος των μεγάλων απωλειών τους λόγω της πανδημίας και της αδρανοποίησης των ακαδημιών τους. Αυτή η ενίσχυση δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΕΓΑΣ και τις υποχρεώσεις του απέναντι στα σωματεία.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Ούτε φυσικά μπορούμε να δεχτούμε να κοροϊδεύει τους προπονητές αλλάζοντας νούμερα σε αρχεία στα κουτάκια του excel για τις εντυπώσεις γιατί υπάρχει και η πραγματικότητα. Τα 7.500 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος για τους 40 ομοσπονδιακούς το 2021, έγιναν μόλις 5.300 ευρώ για 58 άτομα το 2022 και βέβαια κάθε προπονητής θα λάβει αποζημίωση όχι γιατί ο ΣΕΓΑΣ το αποφάσισε (όλα τα προηγούμενα χρόνια ‘’απολαύσαμε‘’ τα μηδενικά συμβόλαια), αλλά γιατί απλούστατα υπάρχει ο νέος αθλητικός νόμος που καταργεί τα μηδενικά συμβόλαια και επιβάλλει ελάχιστη αμοιβή για κάθε σύμβαση.
Όπως επίσης δεν μπορούμε να δεχτούμε επιλογές προπονητών χωρίς κριτήρια και διαφάνεια στις διαδικασίες, ούτε φυσικά την κατάργηση της στήριξης ενός μεγαλύτερου αριθμού προπονητών από την ομοσπονδία μέσω των σωματείων τους.
ΑΘΛΗΤΕΣ
Εκεί όμως που είμαστε απόλυτοι και κάθετα αντίθετοι είναι η μειωμένη στήριξη των αθλητών. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ξεπέρασε κάθε όριο, εισηγούμενη περικοπή 100.000 ευρώ για την προετοιμασία των αθλητών, άλλων 25.000 ευρώ για την επιστημονική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξή τους, ενώ περίπου 80.000 ευρώ χάνουν οι αθλητές του σχεδιασμού από την περικοπή των αποδοχών που εισέπραταν έως το 2019-2020, δηλαδή κόβει 205.000 ευρώ από τους αθλητές σε μία χρονιά που είναι η πιο σημαντική, απαιτητική και βεβαρημένη για τον ελληνικό στίβο. Επτά διεθνείς διοργανώσεις στόχους έχει ο ΣΕΓΑΣ το 2022 και περισσότεροι από 100 αθλητές αναμένεται να στελεχώσουν τις Εθνικές ομάδες και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα διεθνώς. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία τόσο μεγάλη περικοπή από την στήριξη των αθλητών όταν είναι επιβεβλημένο να γίνει αύξηση.
ΣΠΑΤΑΛΕΣ
Αντιθέτως η διοίκηση Σακοράφα εντελώς απροκάλυπτα αυξάνει σε υπερθετικό βαθμό τις διοικητικές δαπάνες. Δεν μπορεί όλες οι συνεδριάσεις του ΣΕΓΑΣ από το 2020 αλλά και η γενική συνέλευση, να γίνονται πλέον μέσω τηλεδιάσκεψης και η κυρία πρόεδρος να ανεβάζει το κόστος τους κατά 42,5% χρεώνοντας την ομοσπονδία με συν 30.000 ευρώ σε αυτά που είχαν προβλεφθεί για το 2021! Πρόκειται για 210.000 ευρώ της τελευταίας διετίας την στιγμή που έχουν ξοδευτεί ελάχιστα από αυτά λόγω των τηλεδιασκέψεων. Εμείς είχαμε εξαγγείλει στο πρόγραμμά μας και είχαμε προτείνει να εφαρμοστεί αμέσως μετά με την εκλογή μας στο ΔΣ η ελαχιστοποίηση αυτών των δαπανών υπέρ των αθλητών.
Ούτε φυσικά μπορεί να ανεβάζει το κόστος αμοιβών ελεύθερων επαγγελματιών κατά 150% χρεώνοντας την ομοσπονδία με συν 90.000 ευρώ χωρίς να παρουσιάζει έστω ένα πειστικό επιχείρημα για ποιό λόγο και για ποιούς.
Γι’ αυτό και επιφυλασσόμαστε ως Κίνηση να συναινέσουμε στην κατάθεση ενός προϋπολογισμού που είναι σαφέστατα κατά της ανάπτυξης του αθλήματος, κατά της στήριξης των αθλητών, που εξαπατά τους προπονητές και στραγγαλίζει τα σωματεία. Ο προϋπολογισμός Σακοράφα για το 2022 δείχνει δυστυχώς τις μεγάλες δυσκολίες που περιμένουν το άθλημα μας, είναι προϋπολογισμός φτώχειας και μιζέριας και μας οδηγεί σε μια γκρίζα εποχή για τον ελληνικό στίβο».