Περίπου ένα εκατομμύριο σκύλοι σφαγιάζονται στη Νότια Κορέα κάθε χρόνο, καθώς το κρέας τους αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια γαστρονομική παράδοση.
Ομως, αυτό φαίνεται πως αλλάζει μετά την ιστορική απόφαση που πήρε δικαστήριο της χώρας, το οποίο αποφάσισε ότι είναι παράνομη η σφαγή σκύλων για το κρέας τους.
Πρόκειται για μια απόφαση που αφενός απηχεί την ολοένα και αυξανόμενη τάση στη χώρα, με εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες να δηλώνουν πως ο σκύλος είναι φίλος τους και όχι το φαγητό τους, αφετέρου ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων.
Το θέμα βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη από νομική άποψη, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υπόθεση της σφαγής σκύλων στη Νότια Κορέα βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή, καθώς πολλές είναι οι καταγγελίες κάθε χρόνο για παραβίαση των κανόνων υγιεινής και τις απάνθρωπες μεθόδους σφαγής των σκύλων που κλείνονται σε φάρμες και εκτρέφονται αποκλειστικά για κατανάλωση.
Πέρσι η οργάνωση προστασίας των ζώων Care είχε προσφύγει εναντίον ενός εκτροφέα στη Μπουσεόν, τον οποίο κατηγόρησε ότι «σκότωνε ζώα χωρίς βάσιμο λόγο» και ότι παραβιάζει τους υγειονομικούς κανόνες. Δικαστήριο της πόλης είχε κρίνει τον εν λόγω εκτροφέα ένοχο και του επιδίκασε πρόστιμο 3 εκ. γουόν (2.300 ευρώ). Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Επιδοκιμασίες και αντιδράσεις για την απόφαση
Ο Κιμ Κιούνγκ- έουν, δικηγόρος της Care, χαιρέτησε την απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο, όμως δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.
«Είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η σφαγή σκύλων για το κρέας τους είναι εντελώς παράνομη», σχολίασε.
Από την πλευρά του βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε πρόταση στην Εθνοσυνέλευση με στόχο να τεθεί εκτός νόμου η κατανάλωση κρέατος σκύλου.
Ωστόσο, ο Τσο Χουάν-ρο, εκπρόσωπος μιας ένωσης εκτροφέων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN: «Πρόκειται για σκάνδαλο».
Στη Νότια Κορέα υπάρχουν 17.000 φάρμες εκτροφής σκύλων, πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει σαφώς την κατανάλωση κρέατος σκύλου και να δώσει άδεια σε συγκεκριμένα σφαγεία.
«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των σκύλων που τρώμε και των ζώων συντροφιάς», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές ράτσες.