Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως στις 27 Αυγούστου, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, θα προκύψει μια ικανοποιητική λύση στο ζήτημα της «Ολιστικής Μελέτης», ώστε να εγκριθεί το νέο σχέδιο καταστατικού της ΕΠΟ και να ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι προβλέψεις της.
Υποτίθεται, πως η Μελέτη συντάχθηκε από την UEFA με τη συνδρομή και την επίβλεψη της FIFA για να επιτρέψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο να ξεφύγει (όσο είναι δυνατόν) από τα δεσμά της θεσμικής, της δομικής του υπανάπτυξης και να ξεκινήσει να βαδίζει σε ένα δρόμο σχετικά σύγχρονο, σε κάθε περίπτωση διαφορετικό από τον σημερινό όπου κυριαρχούν η συναλλαγή, η σκοπιμότητα, τα κάθε είδους παρά-ποδοσφαιρικά συμφέροντα και «στο βάθος κήπος» οι στοιχηματζήδες (επίσημοι και ανεπίσημοι).
Αστειότητες! Το ελληνικό ποδόσφαιρο για να αποκτήσει και πάλι μια αποδεκτή (έστω κατ’ ελάχιστο) οργάνωση και λειτουργία κι ένα σύγχρονο πρόσωπο απαιτείται να χτιστεί από την αρχή με νέα υλικά και με αρχιτέκτονες που θα έχουν μοναδικό μέλημα την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του αθλήματος και όχι των διάφορων νταραβεριτζήδων και των κολαούζων τους.
Η Ολιστική Μελέτη είναι μια ικανοποιητική, μάλλον η μόνη, εναλλακτική οδός, επειδή κανένας δεν θέλει, δεν μπορεί πρακτικά, να χτίσει από την αρχή μια ομοσπονδία, δυο Λίγκες και μερικές διοργανώσεις.
Με τις σημερινές εκτιμήσεις η Μελέτη (δηλαδή το σχέδιο Καταστατικού που υλοποιεί τις προτάσεις της), αν και κυριαρχείται από τη χρυσή μετριότητα «του μέσου όρου», είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εγκριθεί στη Γ.Σ. στις 27 Αυγούστου. Οι λόγοι δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικοί ή ομοσπονδιακοί, είναι αποκλειστικά πολιτικοί και κυβερνητικοί.
Τι συμβαίνει; Η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου του νέου καταστατικού σκοντάφτει στο κυβερνητικό θεσμικό πλαίσιο για το Μητρώο Σωματείων και τις επιπτώσεις που αυτό έχει, μέσω των απαγορεύσεων που προβλέπει, στην διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων ευθύνης των Ενώσεων. Σήμερα τα πρωταθλήματα αυτά δεν μπορούν να διεξαχθούν για περισσότερους από έναν λόγους, τα γήπεδα ιδιοκτησίας των Δήμων είναι ένας από αυτούς.
Για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα ή για να μετατεθεί για αργότερα (ίσως ένα χρόνο πίσω) η προϋπόθεση είναι μια κυβερνητική πρωτοβουλία (ίσως από το Μέγαρο Μαξίμου) υπέρ της άμεσης αναστολής εφαρμογής των άρθρων του νόμου που αναφέρονται στο Μητρώο Σωματείων, τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Η πρωτοβουλία μπορεί ακόμη και ως δεσμευτική υπόσχεση να γίνει δεκτή από τις Ενώσεις, ώστε να μην στραπατσαριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί, ως αστικός μύθος, μια συνάντηση Ζαγοράκη – Γεραπετρίτη στην οποία τέθηκε σοβαρά το θέμα, αναμένονται εξελίξεις, δεν είναι εύκολο να προκύψουν, διότι θα πρέπει πάλι να τσαλακωθεί πολιτικά ο Αυγενάκης.
Σε κάθε περίπτωση μόνο έτσι θα ξεμπλοκάρει το σύστημα, θα διεξαχθούν πρωταθλήματα και οι Ενώσεις θα αποκτήσουν ένα πολύ καλό λόγο να εγκρίνουν, με τις απολύτως απαραίτητες τροποποιήσεις, το σχέδιο του νέου καταστατικού.
Οι τροποποιήσεις είναι γνωστές, καταγεγραμμένες, αιτιολογημένες πλήρως και κωδικοποιημένες και αφορούν, κατά βάση, τρεις περιπτώσεις:
α. Την εξίσωση «μια Ένωση – μία ψήφος» στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, πλην της Super League 1, η οποία θα διατηρήσει τη σημερινή αναλογία. Ιδιαίτερη ανάλυση δεν χρειάζεται, όλοι καταλαβαίνουν τι παίζεται, ειδικά στην περίπτωση της δακτυλοδεικτούμενης από την UEFA και τη Sports Radar Super League 2, τη χαρά των στοιχηματζήδων, με την οποία γελάει (και κονομάει) όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης από τα κατά συρροή στοιχηματζίδικα αποτελέσματα των αγώνων της.
β. Την κατάργηση της πρόβλεψης να συμμετέχει εκπρόσωπος της Ένωσης Διαιτητών στην Εκτελεστική Επιτροπή. Η πρόταση είναι «παλαβή», ακυρώνει την επιδιωκόμενη ανεξαρτησία της διαιτησίας, δεν διαθέτει ούτε ένα οπαδό, ούτε μεταξύ των διαιτητών, πλην των κ.κ. Καραμάνη και Σπανέα που πήραν ήδη θέσεις μάχης για την καρέκλα. Κάλλιστα μπορεί να αντικατασταθεί «ο εκπρόσωπος των διαιτητών» από ένα «εκπρόσωπο του ΠΣΑΠ», οι ποδοσφαιριστές, άλλωστε, είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού.
γ. Τον ισχυρό και θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο του Προέδρου της ΕΠΟ, με ειδική αναφορά στην άσκηση ελέγχου και στη λογοδοσία, για τον ορισμό του Εκτελεστικού Διευθυντή (CEO) και του Εκτελεστικού Γραμματέα και στην μεταξύ τους κατανομή αρμοδιοτήτων και καθηκόντων.
Οι «εκτελεστικάριοι» και μαζί τους οι πρόεδροι των ενώσεων έχουν τα δίκια τους στις περιπτώσεις αυτές, καλά κάνουν και συνεχίζουν να αντιδρούν και χρειάζεται να πιστωθούν αυτές τις λογικές αντιδράσεις τους.
Οι προβλέψεις για την κατάληξη της Γενικής Συνέλευσης είναι εξαιρετικά δυσκοίλιες, μια ακόμη αναβολή είναι πολύ πιθανή, αν στο μεταξύ κάτι δεν αλλάξει στη σχέση της κυβέρνησης με την Ομοσπονδία στο θέμα του Μητρώου Σωματείων. «Εμείς θα αναβάλλουμε συνέχεια μέχρι να καταλάβει η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει, δεν μπορεί όλο αυτό τον χαμό να τον πληρώνουν τα παιδιά που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο» λένε οι πρόεδροι μεταξύ τους. Έχουν δίκιο!
Βεβαίως, μια νέα αναβολή δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι «απόξω» δεν θα τη δεχθούν ως θετικό σημάδι, ήδη έχουν οπλίσει και απειλούν να ανατινάξουν την ΕΠΟ, ακόμη και ο Ζαγοράκης δεν είναι εύκολο να τους πείσει ότι το «πάμε γι’ άλλα» είναι θετική εξέλιξη.
Βασικά, η κατάσταση είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», η ΕΠΟ βαδίζει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και θα χρειαστεί μεγάλο απόθεμα θράσους για να κοντράρει την κυβέρνηση από τη μια και τις διεθνείς ομοσπονδίες από την άλλη.
Στην κατάσταση αυτή κάποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να αποκλιμακώσει την ένταση. Ποιος είναι αυτός είναι εύκολα κατανοητό: η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση επείγει να προτεραιοποιηθεί η μεγάλη εικόνα, αλλιώς θα πιαστούν όλοι χέρι-χέρι και θα χορεύουν αυγουστιάτικα το χορό του Ζαλόγγου, κυβέρνηση, ΕΠΟ και Ενώσεις…