Η τελευταία πράξη του δράματος για τις οικογένειες των 18 από τους ανθρώπους που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα παίχθηκε το πρωί του Σαββάτου στον εκθεσιακό χώρο της Γένοβας, όπου έγιναν οι κηδείες των νεκρών τους.
Το παρών έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Στην κηδεία, όμως, υπήρχαν μόνο 18 φέρετρα, με τις οικογένειες των υπόλοιπων θυμάτων να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι υπόλοιπες οικογένειες θυμάτων αποφάσισαν τελικά να οργανώσουν ιδιωτικές κηδείες, χωρίς επισήμους. Μερικοί από τους συγγενείς μάλιστα δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι «η κατάρρευση αυτή, ήταν μια κρατική δολοφονία».
«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαμαρτυρία από μέρους όλων αυτών των οικογενειών και των πολιτών της χώρας, γενικότερα. Νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους», υπογράμμισε, σε σχόλιό του, ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι. Πρόσθεσε, δε, ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος είναι παρών στην Γένοβα, θα πρέπει, με μεγάλη δυσκολία, να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές αυτές».
Εκτός από τους συγγενείς και τους φίλους που «αποχαιρετούν» τους δικούς τους ανθρώπους, το παρών δίνουν και οι Πυροσβέστες που αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα.
Στον χώρο της Εκθεσης της Γένοβας, όπου γίνεται η κηδεία, χειροκροτήθηκαν επανειλημμένα, πάντως, τόσο οι πυροσβέστες, όσο και οι άνδρες και οι γυναίκες της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.
Πάνω στα φέρετρα, είχαν τοποθετηθεί σημαίες, της Χιλής, της Αλβανίας, καθώς πολλά από τα θύματα δεν ήταν Ιταλοί, αλλά και σημαίες των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης.
Κατά την άφιξή του, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα χειροκροτήθηκε από τους πολίτες και θέλησε να συνομιλήσει και να συμπαρασταθεί σε όλους τους συγγενείς των θυμάτων.
Στην αίθουσα ήταν παρόντες και ποδοσφαιριστές των ομάδων της Γένοβας και της Σαμπντόρια.
Η τελετή ήταν λιτή, και όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις, στη διάρκειά της παρέμειναν κλειστές. Στην Γένοβα βρέθηκαν επίσης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι. Και στο λιμάνι της πόλης, έχει διακοπεί κάθε δραστηριότητα σε ένδειξη πένθους.
Ματαρέλα: Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους
«Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Το απαιτούν οι συγγενείς, όλοι οι πολίτες, αλλά και η εθνική μας συνείδηση», τονίζει ο πρόεδρος Ματαρέλα. Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει: «Θα καταγγείλουμε οπωσδήποτε τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους». Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μάλιστα χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι κινήθηκε και επίσημα η σχετική διαδικασία.
Ο Ματτέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, ζήτησε από την εταιρεία του ομίλου Μπενετόν, που διαχειρίζεται ακόμη το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, να διαθέσει άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες.
Στην τραγική κατάρρευση της Γένοβας και στην επιβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης αναφέρθηκε πριν λίγο ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Αντζελο Μπανιάσκο, κατά την κηδεία των θυμάτων, στον χώρο της Εκθεσης της Πόλης.
«Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω και αν αυτό δεν θα σβήσει τον πόνο. Η κατάρρευση αυτή προκάλεσε ένα τεράστιο τραύμα στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο καρδινάλιος.
«Η πληγή είναι βαθιά, και οφείλεται στον απέραντο πόνο όσων έχασαν τους συγγενείς τους, ή περιμένουν να μάθουν νέα για τους αγνοούμενους. Οφείλεται και στους τραυματίες και στους άστεγους. Τόσες και τόσες είναι οι αιτίες απόγνωσης, αλλά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν από την Ιταλία, όπως και από τόσες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.
«Θα οικοδομήσουμε και πάλι γέφυρες και θα περπατήσουμε μαζί», ολοκλήρωσε ο καθολικός καρδινάλιος.