Η FIFA εξετάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα πέντε αλλαγές στους ήδη υπάρχοντες κανονισμούς για το ποδόσφαιρο, με σκοπό να το βελτιώσουν και να το κάνουν πιο ελκυστικό για τις νέες γενιές.
Στο πλαίσιο της εξέλιξης του ποδοσφαίρου με σκοπό την αύξηση της ελκυστικότητάς του, που σύμφωνα με τον Φλορεντίνο Πέρεθ το ποδόσφαιρο σήμερα έχει χάσει στις μικρότερες ηλικίες, η FIFA συζητά μία νέα «φόρμουλα» αλλαγών.
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που εξετάζει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία αφορά τη διάρκεια ενός αγώνα. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αγώνες θα έχουν διάρκεια συνολικά μία ώρα και θα χωρίζονται σε δύο ημίχρονα από 30 λεπτά το καθένα. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στο Futsal (Ποδόσφαιρο Σάλας).
Επίσης, υπό συζητήσεις βρίσκεται και η διακοπή της καταμέτρησης της ώρας στις περιπτώσεις που διακόπτεται η κανονική ροή του αγώνα. Η τρίτη αλλαγή αφορά την κατάργηση ορίου στις αλλαγές, με τη FIFA να προτείνει τη δυνατότητα απεριόριστων αλλαγών.
Στην τέταρτη αλλαγή που βρίσκεται στα «σκαριά» εξετάζεται οι παίκτες που θα δέχονται κίτρινη κάρτα να βγαίνουν από τον αγωνιστικό χώρο για πέντε λεπτά. Τέλος, η τελευταία αλλαγή που συζητά η FIFA είναι να μπορεί ο παίκτης να κάνει επαναφορά της μπάλας από το πλάγιο με τα πόδια, εκτός από τα χέρια.
🚨🚨| FIFA are trying out a new football system with many changes:
-2 halves with 30 minutes each.
-The game clock stops when the ball goes out of play.
-Unlimited substitutions.
-Throw-ins played with feet.
-5 minute suspension for a yellow card.@mundodeportivo #rmalive— Madrid Zone (@theMadridZone) July 17, 2021
Οι αλλαγές αυτές για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει προηγουμένως να πάρουν την έγκριση του Διεθνές Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB).
Μάλιστα, όλοι αυτοί οι νέοι κανονισμοί βρίσκονται σε πειραματικό περίοδο, αφού δοκιμάζονται σε ένα τουρνουά νεολαίας που ονομάζεται «Future of Football Cup» και άφορα άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών. Σε αυτό το τουρνουά παίζουν οι ομάδες των Αϊντχόφεν, Άλκμααρ, Λειψία και Κλαμπ Μπριζ της αντίστοιχης ηλικιακής τάξης.
Μετά την ολοκλήρωσή του, η FIFA θα αξιολογήσει τις αλλαγές και ποιες λειτούργησαν καλύτερα προτού στείλει επίσημο αίτημα αλλαγής στo IFAB, το οποίο είναι και αυτό που καθορίζει παγκοσμίως τους κανόνες του ποδοσφαίρου.