Το μικρό θαύμα της Δανίας: Εκεί που ξεκίνησε το πρότζεκτ του Χιούλμαντ

Ο Ανδρέας Καταχανάς στέκεται στην πορεία της Δανίας στο EURO και εστιάζει στον Κάσπερ Χιούλμαντ που μέσα σε μια δεκαετία απέδειξε πως εκτός από ένας καλός προπονητής, είναι και εξαιρετικός διαχειριστής υλικού

Η Νόρντζελαντ έχει κατακτήσει στην ιστορία της μόλις ένα πρωτάθλημα: Αυτό του 2012, έχοντας τότε την 5η καλύτερη επίθεση και την κορυφαία άμυνα. Υπηρετεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρότζεκτ στηριζόμενο στις ακαδημίες που έχει σε Δανία και Γκάνα, με τους παίκτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη για να συγκεντρώσουν εμπειρίες και να έρθουν σε επαφή με διαφορετική κουλτούρα.

Εκείνο το τρόπαιο είχε την υπογραφή του Κάσπερ Χιούλμαντ, του νυν προπονητή της εθνικής Δανίας. Ο 49χρονος δεν έχει το μεγάλο όνομα και δεν το επεδίωξε και ο ίδιος να κάνει εκκωφαντικό θόρυβο με τις επιτυχίες του.

Άφησε τη Νόρντζελαντ όπου έβαλε τις βάσεις για να διατηρηθεί ο σύλλογος σε υψηλό επίπεδο και να συνεχίσει να βγάζει ταλαντούχους παίκτες που θα παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο – ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων –, δοκιμάζοντας την τύχη του στη Μάιντς.

ΓΥΡΙΣΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ

Το τότε καλοκαίρι ήταν σκληρό. Η γερμανική ομάδα γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στην Τρίπολη από τον Αστέρα για τα προκριματικά του Europa League και αυτό ήταν το πρώτο δυνατό χαστούκι πριν ακολουθήσει μια σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και επέλθει η απόλυση στα μισά της χρονιάς. Ο Χιούλμαντ δεν είχε χρόνο να παρουσιάσει κάτι ανάλογο με αυτό στην ομάδα της πατρίδας του και η απόλυση ήρθε σε χρόνο dt.

Μάζεψε τα πράγματα του και επέστρεψε στο Φάρουμ για να αναλάβει ξανά τη Νόρντζελαντ. Οι Δανοί έπαιξαν επιθετικά, ανέδειξαν παίκτες στη δεύτερη θητεία του Χιούλμαντ, αλλά δεν κατέκτησαν κάτι. Το αποτύπωμα του πάντως το άφησε.

Εντός και εκτός – που είναι ακόμα πιο δύσκολο – Δανίας γινόταν διαρκώς κουβέντα για την επιτυχία της Νόρντζελαντ. Το ότι μπορούσε να βγάζει παίκτες σε μια άσημη πόλη όπως το Φάρουμ των 20.000 κατοίκων και να τους μεταδίδει όλη τη νοοτροπία που ήθελε να περάσει η διοίκηση. Οι περισσότεροι εξ αυτών με φοβερή τεχνική κατάρτιση και σπουδαία προοπτική, έκαναν το άλμα παίρνοντας μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων. Η Θέλτα ξεκίνησε περισσότερο το πάρε-δώσε και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι.

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Η Ομοσπονδία της χώρας χτύπησε την πόρτα του Χιούλμαντ και εκείνος αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε: Να αναλάβει τον σύλλογο και να τον οδηγήσει στην τελική φάση του Euro διαδεχόμενος τον Χαρέιντε.

Η λογική θα ήταν ίδια με εκείνη στη Νόρντζελαντ. Παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο με την μπάλα, θελκτικό στα μάτια του θεατή και αξιοποιούμε το σπουδαίο υλικό που υπάρχει στις τάξεις μας. Με ταλαντούχους μεσοεπιθετικούς και κεντρικούς μέσους που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και στα μεγάλα πρωταθλήματα.

Η Δανία πάλεψε στο Euro κόντρα στην Αγγλία για να βρεθεί στον τελικό του Λονδίνου με την Ιταλία αλλά δεν τα κατάφερε. Από την πρεμιέρα με τη Φινλανδία και ό,τι συνέβη με τον Κρίστιαν Έρικσεν μέχρι τον ημιτελικό του Euro, ένα «ξεγραμμένο» σύνολο (λόγω του σοβαρού περιστατικού) πέτυχε εκπληκτικά πράγματα.

 

Ο Χιούλμαντ έδωσε σοβαρές εξετάσεις το προηγούμενο διάστημα. Εδώ που τα λέμε, κανείς δεν θα μπορούσε να του χρεώσει το οτιδήποτε αν η Δανία δεν προκρινόταν από τη φάση των ομίλων. Έπρεπε να δώσει «τελικό» με τη Ρωσία, να τη βολέψει και το αποτέλεσμα της Φινλανδίας απέναντι στο αδιάφορο Βέλγιο για να σφραγίσει την πρόκριση.

ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Αντίθετα, όλοι μπορούν να του πιστώσουν μια σειρά επιτυχιών μόλις 25 ημέρες μετά την κατάρρευση του Έρικσεν στο Πάρκεν της Κοπεγχάγης: Πρώτα συσπείρωσε τους παίκτες του μετά από κάτι που έζησαν από μέσα (και διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο) και στη συνέχεια τους έπεισε πως μπορούν να φτάσουν μακριά και χωρίς τον επιδραστικότερο παίκτη της ομάδας τους.

Προφανώς και μέσα σε λίγα 24ωρα και εν μέσω όσων είχαν συμβεί, ο Χιούλμαντ υποχρεώθηκε να αλλάξει διάταξη, να βάλει στην ενδεκάδα τον Ντάμσγκααρντ αλλά υπήρξε κάτι που έμεινε ίδιο: Η διάθεση της ομάδας του να παίξει ομαδικά με πίεση ψηλά και κυριαρχία στη μεσαία γραμμή με τους εκπληκτικούς Χόιμπιεργκ – Ντιλέινι.

 

«Όταν αντιμετωπίζεις ομάδες που έχουν παίκτες με πλούσιο ατομικό ταλέντο, πρέπει να πείσεις τους παίκτες σου να μείνουν πιστοί στο πλάνο που έχουμε και να παίξουν ομαδικά και όχι σαν μονάδες», τόνιζε για τη στρατηγική του σε podcast στην πατρίδα του.

ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ 3-4-3

Μέσα λοιπόν ο Μέλε – ο άνθρωπος με τους τρεις πνεύμονες όπως λένε στη Δανία – να συνεισφέρει με γκολ και ασίστ, μέσα και ο Ντόλμπεργκ στο 3-4-3 να σκοράρει τα γκολ που δεν πέτυχε στη Νις, μέσα και ο Ντάμσγκααρντ να συνδέει τη μεσαία γραμμή με την επίθεση και να επιδεικνύει υψηλή αγωνιστική ωριμότητα παρότι χρειάζεται βελτίωση σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού του.

Η γκίνια απέναντι σε Φινλανδία και Βέλγιο σταμάτησε με τη Ρωσία, οι Δανοί έριξαν κι άλλη τεσσάρα στην Ουαλία για να πάρουν θριαμβευτική πρόκριση και εν συνεχεία βρήκαν γρήγορο γκολ με τη σκληροτράχηλη (αλλά αργή) Τσεχία και έκαναν μια άνετη διαχείριση του αποτελέσματος πριν έρθουν αντιμέτωποι με την Αγγλία.

«Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν μια από τις μεγαλύτερες πηγές έμπνευσης μου. Δεν μπορείς να παίζεις ποδόσφαιρο με φόβο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να σκέφτεσαι την άμυνα όταν επιτίθεσαι, αλλά σημαίνει πως δεν μπορείς να παίζεις με τον καλύτερο τρόπο αν είσαι φοβισμένος», τονίζει ξανά και ξανά ο Χιούλμαντ και αν μη τι άλλο, τη συγκεκριμένη φράση-οδηγό την είδαμε να την ακολουθεί κατά γράμμα, όταν η Δανία βρισκόταν με το μαχαίρι στα δόντια απέναντι στη Ρωσία.

ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Απέναντι στην καλύτερη άμυνα του τουρνουά, η ιστορία ήταν διαφορετική: Οι Σκανδιναβοί δεν «έχτισαν» πάνω στο γκολ-αριστούργημα του Ντάμσγκααρντ και άφησαν την μπάλα στους Άγγλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πανικοβληθούν και δεν το έκαναν.

Έφτασαν γρήγορα στην ισοφάριση και παρότι στα 90′ δημιούργησαν μία μόλις κλασική ευκαιρία σε ροή αγώνα (το τετ α τετ του Στέρλινγκ πριν το αυτογκόλ του Κιάερ) και κράτησαν τους φιλοξενούμενους χωρίς ευκαιρία για 120′. Από μόνο του αυτό αρκεί για να πιστοποιήσει πως οι Άγγλοι είναι σοβαρότεροι στη φετινή διοργάνωση και ο Σάουθγκεϊτ πολύ διαβασμένος.

 

Ο Στρίγκερ-Λάρσεν (αργότερα και ο Βας) με τον Μέλε δεν μπορούσαν να φανούν απειλητικοί από τα άκρα, ο Φίλιπς έκανε ανεπανάληπτο ματς στο κέντρο και πίεση από τον άξονα οι Άγγλοι δεν αισθάνθηκαν. Ό,τι κι αν δοκίμαζε ο Χιούλμαντ δεν του έβγαινε.

Η είσοδος του Νόργκααρντ και του Βας δεν οδήγησε στην απορρόφηση της πίεσης των Άγγλων. Αντίθετα, όλη τη δουλειά στο κέντρο της έκανε ο Χόιμπιεργκ (δυστυχώς δεν ήταν αρκετός), ενώ στην άμυνα καθάριζε τα πάντα ο συγκλονιστικός Βέστεργκααρντ. Εν πολλοίς, η Δανία πλήρωσε κυρίως το γεγονός πως δεν μπορούσε να απειλήσει με αντεπιθέσεις καθώς τόσο ο Μπρέιθγουεϊτ όσο και ο Πόουλσεν δεν κράτησαν ψηλά την ομάδα τους και έχαναν εύκολα την μπάλα.

 

ΕΔΩΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο ΧΙΟΥΛΜΑΝΤ

Ανεξαρτήτως της τελικής κατάληξης, ο Χιούλμαντ επιβεβαίωσε πως εκτός από καλός προπονητής είναι και άψογος διαχειριστής του πλούσιου υλικού και ταλέντου που διαθέτει στο ρόστερ του. Ίσως άτυπα είναι ο κορυφαίος κόουτς του φετινού Euro και χωρίς η ομάδα του να έχει πάρει την πρόκριση στον τελικό.

«Πιστεύω πραγματικά ότι ο άνθρωπος έρχεται πριν από τον παίκτη», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξη του και το πιστοποίησε όταν ξέσπασε κατά της UEFA η οποία ακολούθησε τα «πρωτόκολλα» και δεν ανέβαλε το παιχνίδι με τη Φινλανδία έπειτα από την ανακοπή του Έρικσεν.

Ο Χιούλμαντ έδωσε μαθήματα σε όλους μέσα από μια πολύ λεπτή και δύσκολη κατάσταση και το μόνο που μένει είναι στο εγγύς μέλλον να βρεθεί στην κορυφή με σύλλογο ή εθνική ομάδα με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024.

Υ.Γ.: Για το πέναλτι η δική μου ταπεινή άποψη είναι σταθερά η ίδια είτε παίζει η Τερψιθέα, είτε η Αγγλία, είτε η Μπαρτσελόνα, είτε ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός κλπ. Όταν ο παίκτης ξεκινάει να βουτάει πριν καν υπάρξει επαφή (άλλο κι αυτό με την επαφή, λες και το ποδόσφαιρο είναι μπάσκετ), τότε κακώς δίνεται το οτιδήποτε. Δυστυχώς αν και οι Άγγλοι ήταν ανώτεροι, χρειάστηκαν το σφύριγμα του Μάκελι για να πετύχουν γκολ πρόκρισης σε κομβικό σημείο. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες…

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Με Κάρμο αλλά χωρίς Τσικίνιο και Ντάνι Γκαρθία ο Ολυμπιακός κόντρα στην Τβέντε

Δύο πολύ σημαντικές απουσίες καλείται να διαχειριστεί ο Χοσέ...

Άρης: Μόνο η ανακοίνωση απομένει για Ουζουνίδη

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ο αντικαταστάτης του Άκη Μάντζιου...

Αυτός είναι ο Νέιθαν Μενσά: Δείτε τον νέο σέντερ του Ολυμπιακού εν δράσει (vid)

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε μεταγραφή-έκπληξη στο πρόσωπο του Νέιθαν Μενσά,...

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-3: Ερυθρόλευκο το Λιγκ Καπ για 7η φορά, οι Πειραιώτες κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο της σεζόν

Με MVP τον Τζούριτς, σπουδαία επίδοση από το σερβίς (11 άσοι) και υπεροχή στο φιλέ (12 μπλοκ), ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ στην Άρτα και κατέκτησε το 7ο Λιγκ Καπ του

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Νέιθαν Μενσά για 1+1 χρόνο

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Γκανέζου σέντερ (2,10μ.) Νέιθαν Μενσά για 1+1 χρόνο, με τους Ερυθρόλευκους να βρίσκουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον αντικαταστάτη του Μόουζες Ράιτ

Μεντιλίμπαρ: Δεν είναι τελικός το ματς με την Τβέντε, να μην ξεγελαστούμε από τη βαριά ήττα της

Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του, απέφυγε να χαρακτηρίσει τελικό το παιχνίδι με την Τβέντε και υποστήριξε πως οι Ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τη βαριά ήττα από την PSV

Βιτόρια: Έχουμε βελτιωθεί στο πνευματικό κομμάτι, πιστεύουμε στη νίκη ως το τέλος

Ο Ρούι Βιτόρια ανέλυσε την προσέγγισή του για την...

Χωρίς νέα προβλήματα υποδέχεται ο ΠΑΟΚ τη Φερεντσβάρος

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για το παιχνίδι...

Μαρούσι – Σαραγόσα 104-95: Τεράστια νίκη στο ντεμπούτο Τακιανού (hls)

Ονειρικό ήταν το ντεμπούτο του Φώτη Τακιανού στην τεχνική...

Champions League: Η Ατλέτικο υπέταξε και τη Σλόβαν, ο Χαράλντσον έβαλε τη Λιλ στην οχτάδα

Σε δαιμονιώδη φόρμα βρίσκεται η Ατλέτικο Μαδρίτης που υπέταξε...