Συνεχίζεται η αγωνία για το μέλλον των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 112 ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Τη χθεσινή ημέρα οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης είδαν να απορρίπτεται το τέταρτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισής τους. Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η κράτησή τους έχει υπερβεί το χαμηλότερο όριο της ποινής για το αδίκημα που κρατούνται, ενώ ανέφεραν ότι είναι αδιανόητο να τίθεται θέμα κατασκοπείας για τους πελάτες τους.
Στην κατάθεσή τους, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επέμειναν στην ίδια υπερασπιστική γραμμή.
«Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάποιο έγκλημα», ανέφερε ο Αγγελος Μητρετώδης, ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης σημείωσε: «Καταθέτω τα ίδια όσα είχα πει την προηγούμενη φορά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν είχαμε δόλο».
Ο δικηγόρος των Ελλήνων στρατιωτικών, Χακάν Γιαλτσιντούγ, δήλωσε ότι οι πελάτες του στόχο είχαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων της χώρας τους. «Εχοντας αυτό το σκοπό, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία, πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα και στη συνέχεια οι πελάτες μου παρέδωσαν τα όπλα τους στους Τούρκους στρατιώτες. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία υποψία ότι ήθελαν να διαφύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη το αδίκημα που διέπραξαν, η απόφαση για συνέχιση της κράτησής τους από αυτή τη φάση και μετά, σημαίνει ότι η κράτησή τους μετατρέπεται σε ένα είδος τιμωρίας. Δεν υπάρχει υποψία διαφυγής ή παραποίησης στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύηση που έδωσε το ελληνικό κράτος, αιτούμαστε την αποφυλάκιση των πελατών μας», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η συνήγορος Σελίν Οζέλ υποστήριξε ότι το μέτρο της κράτησής τους δεν συνάδει με το δίκαιο. «Aν ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημά τους, η διάρκειά της κράτησής τους έχει υπερβεί αυτό το όριο της ποινής που προβλέπεται. Δεν μπορεί να προβάλλεται ακόμη ως λόγος για τη συνέχιση της κράτησής τους η εξέταση του ψηφιακού υλικού. Οι πελάτες μας δεν ευθύνονται γι’ αυτό. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται δεν έχει διαπραχθεί. Είναι αδιανόητος ο λόγος της κατασκοπείας, ώστε να συνεχίζεται η κράτησή τους. Οι πελάτες μας και οι οικογένειές τους έχουν πέσει θύματα. Προκειμένου να λήξει η θυματοποίησή τους ζητείται η άμεση αποφυλάκισή τους».
Τούρκος Εισαγγελέας: Ενισχύεται το ενδεχόμενο του δόλου
Για ενδεχόμενο δόλου από την πλευρά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε λόγο, για πρώτη φορά, ο Τούρκος Εισαγγελέας.
Ο Εισαγγελέας ανέφερε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί «θα έπρεπε να είχαν στοιχειώδη γνώση προσανατολισμού». Επίσης τόνισε ότι είναι «ύποπτοι διαφυγής γιατί δεν έχουν μόνιμη κατοικία» και συμπλήρωσε ότι «εξετάζονται τα ψηφιακά δεδομένα από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν νέα δεδομένα που μπορεί να επιβαρύνουν τις κατηγορίες».
Τουρκικό δικαστήριο: «Υπάρχει ισχυρή υποψήφια εγκλήματος»
Την απόφασή του για συνέχιση της κράτησής τους το δικαστήριο τη δικαιολόγησε αναφέροντας ότι «με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».
Αναφέρεται ακόμη ότι λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούνται βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.
Προστίθεται ότι λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση, επειδή το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους.
Ολόκληρη η απόφαση του δικαστηρίου
Η απόφαση του 2ου Ποινικού Δικαστηρίου της Αδριανούπολης επισημαίνει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Ειδικότερα, αναφέρει:
«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύεται η παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Λόγω του ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοικία τους στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούνται βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Παράλληλα, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας. Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».