Aπέναντι στις δεδομένες προσπάθειες της «συμμαχίας της εξυγίανσης» να τον εξουδετερώσει και να τον καταστήσει «διακοσμητικό φίκο στα γραφεία», ο Θόδωρος Ζαγοράκης εμφανίζεται ενισχυμένος μετά την επιστροφή του από τη Νιόν και τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Ο Ζαγοράκης φέρεται να έλαβε ισχυρές διαβεβαιώσεις πως το πρόσωπο του και η θητεία του θα στηριχτούν ποικιλοτρόπως και με σημαντικές παρεμβάσεις από την UEFA και τη FIFA. Ο ίδιος πολύ σύντομα φαίνεται ότι θα κληθεί να αναλάβει θέση και καθήκοντα σε σημαντική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, ενώ όλες οι αλλαγές, που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο για να εξελιχθεί ομαλά στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα υλοποιηθούν αυτούσιες, παρά τις αντιδράσεις της σημερινής κυρίαρχης «συμμαχίας της εξυγίανσης» στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην ΕΠΟ.
Η τελευταία υπόσχεση ρητώς αναφέρεται στην περιβόητη ολιστική μελέτη, όπως την συνέταξε και την παρουσίασε η UEFA προ καιρού, με δεδομένο πως η συνολική εφαρμογή της είναι μια υπόθεση που αφορά, τόσο το ίδιο το ποδόσφαιρο, όσο και την κυβέρνηση που μετείχε στο εγχείρημα και ανέλαβε ένα κομμάτι από τις αλλαγές που η μελέτη περιλαμβάνει.
Στην υλοποίηση ή όχι της oλιστικής mελέτης, ως μιας ενιαίας, συγκεκριμένης πρότασης για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναμένεται να επικεντρωθεί η βασική αντιπαράθεση που θα κυριαρχήσει στο Πάρκο Γουδή στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Έχει ήδη καταγραφεί η επιθυμία της σημερινής κυρίαρχης τάξης πραγμάτων στο Πάρκο να αποδυναμώσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προβλέψεις της ολιστικής μελέτης, να απονευρώσει τα σημαντικότερα σημεία της με βασικότερο τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (όπως στη μελέτη προβλέπεται) και να διατηρήσει, ανέπαφη σχεδόν, την εξουσία της, όπως στην ισχύουσα έκδοση του καταστατικού περιγράφεται.
Γνωρίζει «η συμμαχία» πολύ καλά πως δεν μπορεί να πετύχει το άπαν των στόχων της, χωρίς να προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στο οικοδόμημα της ΕΠΟ και χωρίς να προκαλέσει τη μήνι των διεθνών ομοσπονδιών. Για το λόγο αυτό εργάζεται σκληρά να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που θα της επιτρέψουν να παραμείνει ισχυρή, με ελάχιστες απώλειες για την υπόλοιπη θητεία της σημερινής διοίκησης.
Η «συμμαχία της εξυγίανσης» δεν πρόκειται να δεχθεί να εφαρμόσει εύκολα και χωρίς αντίσταση τις προβλέψεις της ολιστικής μελέτης για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που περιγράφουν μια διαφορετική διοίκηση και λειτουργία του σε σχέση με αυτή που σήμερα προβλέπεται. Δεν θα δεχθεί, δηλαδή, εύκολα να απωλέσει την πανίσχυρη επιρροή της στον τρόπο λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή να μεταφέρει στις ίδιες τις ΠΑΕ την ευθύνη να αποφασίζουν για τα του οίκου τους, χωρίς να ρωτάνε, στην ουσία να ζητάνε την άδεια από τον κάθε πρόεδρο ένωσης (aka βλαχοπρόεδρο) για το πλαίσιο των κανόνων εντός του οποίου θα διαχειριστούν τα εκατομμύρια τους. Περί αυτού πρόκειται.
Η UEFA (συνακόλουθα και η FIFA) εμφανίζεται αποφασισμένη να ρίξει το ειδικό της βάρος υπέρ των μεταρρυθμίσεων, καθώς τις θεωρεί απολύτως απαραίτητες για να προκύψει από την εφαρμογή τους μια κανονική επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η υπόσχεση της να στηρίξει τον Ζαγοράκη στην πορεία για την έγκριση της ολιστικής μελέτης εκτιμάται ως σοβαρή, ίσως ήταν η πρώτη φορά που τεκμηριώθηκε με τόση σαφήνεια και συνδέθηκε με την απόφαση της ηγεσίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να καταστήσει σαφές στην ΕΠΟ πως, χωρίς την πλήρη και συνολική αποδοχή της μελέτης, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα περάσει πολύ άσχημες μέρες.
Δεν απέχουν, άλλωστε, πολύ από την αλήθεια οι πληροφορίες ότι στην UEFA είναι πλήρως ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κουρτίνες στο Πάρκο Γουδή αλλά και εκτός αυτού και αφορούν, από τη μια στο μέτωπο που δημιουργείται κατά των μεταρρυθμίσεων της ολιστικής μελέτης και από την άλλη σε ισχυρές πιέσεις που ασκούνται (δημόσια και ιδιωτικά) προς τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, είτε να αποχωρήσει μόνος από την ΚΕΔ/ΕΠΟ (με την κατάλληλη αποζημίωση) για να ανοίξει ο δρόμος για την «ομάδα Καλογερόπουλου», είτε «να βάλει μυαλό» και να ανεβάσει την εκτίμηση του στους Έλληνες διαιτητές «ώστε να ξεκινήσει να τους ορίζει στη νέα περίοδο και στα ντέρμπι».
Και στα δύο μέτωπα είναι περισσότερο από ευκρινής η επιθυμία «της συμμαχίας της εξυγίανσης» να διαμορφώσει στην πράξη τους κατάλληλους υλικούς όρους, ώστε το επόμενο πρωτάθλημα να μην είναι «μια από τα ίδια» και να αλλάξει ριζικά η τελική του βαθμολογία και η θέση του πρωταθλητή «με τις κατάλληλες κινήσεις και επιλογές στις κομβικές επιτροπές της ΕΠΟ», όπως είναι η ΚΕΔ με τη σημερινή της σύνθεση.
Η Γενική Συνέλευση του Ιουνίου εκτιμάται από όλους ότι θα είναι το πεδίο στο οποίο θα δοθεί η τελική μάχη, από την εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθούν οι ισορροπίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η επιδιωκόμενη ανατροπή της σημερινής σχέσης εξουσίας μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ίσως, ακόμη, κριθεί και η παραμονή του Ζαγοράκη στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ.
Μάλιστα, δεν είναι απίθανο, στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν να προκύψει και μια νέα οικονομική σχέση μεταξύ ΕΠΟ και Ενώσεων από τη μια και επαγγελματικών πρωταθλημάτων από την άλλη, με ωφελημένο σοβαρά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μέσω των Ενώσεων και των σωματείων.
Στην προοπτική αυτή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μια ισχυρή κρατική παρέμβαση υπέρ των ερασιτεχνικών σωματείων, μέσω της ανακατανομής των εσόδων από το στοίχημα και μιας νέας διανομής τους στα νόμιμα σωματεία.