32.5 C
Athens

Πανιώνιος: Το πρωτάθλημα δεν θα ‘ρθει ούτε φέτος

Ο Ευάνθης Γκόγκουλης γράφει για τον ανανεωμένο Πανιώνιο του Ζοζέ Ανιγκό, ο οποίος δεν θα πάρει το πρωτάθλημα, αλλά δίνει υποσχέσεις για άλλη μία καλή πορεία

Είναι η εποχή που όλα τα όνειρα επιτρέπονται – αρκεί να μην είσαι οπαδός του Πανιωνίου! Ακόμα και τον Αύγουστο, που το πρωτάθλημα δεν έχει αρχίσει ακόμα, ξέρεις ότι η αγαπημένη σου ομάδα δεν θα είναι σε θέση να το διεκδικήσει. Είναι μία πραγματικότητα που, αργείς λίγο, αλλά την αποδέχεσαι και προχωράς. Γυρισμός δεν υπάρχει, άλλωστε, όταν το μικρόβιο έχει μπει στο αίμα σου.

 

Το πρωτάθλημα, λοιπόν, δεν θα το πάρει ούτε φέτος ο Πανιώνιος, που με τον Ζοζέ Ανιγκό παρουσιάζεται ριζικά ανανεωμένος. Αν κρίνουμε από τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, όσο βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι πρωταγωνιστής, άλλο τόσο πιθανό φαντάζει η χρονιά να κυλήσει ευχάριστα, με καλό ποδόσφαιρο και χωρίς περιπέτειες. Οι άγνωστοι ξένοι παίκτες που αντικατέστησαν τους ουκ ολίγους βασικούς που αποχώρησαν, δεν είναι πρώτης κλάσης -άλλωστε πώς θα μεταγράφονταν στον Πανιώνιο- αλλά δεν είναι και της πλάκας.

 

Ο Κεϊτά ξεχώρισε με την απόδοσή του στη μεσαία γραμμή. «Σαν τον Σιώπη με καλύτερη πάσα», ήταν μία χαρακτηριστική ατάκα που ακούστηκε στην κερκίδα κατά τη διάρκεια του φιλικού με τον Παναιτωλικό. Με ελάχιστες συμμετοχές στις ομάδες του στη Γαλλία (τελευταία η Αζαξιό), ο αμυντικός χαφ από το Μάλι κέρδισε τις εντυπώσεις το Σάββατο. Τρέχει, μαρκάρει, κόβει, προωθεί και το παιχνίδι. Δεν είναι και… Καντέ (αυτό έλειπε), αλλά για το επίπεδο της φετινής Super League, φαίνεται σούπερ.

 

Πάμε πιο πίσω. Ο Ντομίνγκες δεν έχει το εκτόπισμα που θα γέμιζε το μάτι για στόπερ, αλλά αποδεικνύεται αξιόπιστος, με καλές τοποθετήσεις και καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες του. Ο Ντε Ταντέο, τον οποίο ο Ανιγκό στηρίζει και χρησιμοποίησε βασικό για τρίτο σερί ματς, είναι πιο ψηλός και πιο «βαρύς», δικαιολογώντας εν μέρει το γεγονός ότι έχει αγωνιστεί μέχρι τη Γ’ Γαλλίας. Φάσεις πολλές δεν έφαγε ο Πανιώνιος από τον Παναιτωλικό, αλλά ίσως να ήταν και συμπτωματικό. Η επιστροφή του Μπανανά έγινε δεκτή με γελάκια τον Ιούλιο, όταν πρωτοβγήκε το θέμα, αλλά μάλλον θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Ο τερματοφύλακας Μανόιλοβιτς δεν ζορίστηκε πολύ από τους παίκτες της αγρινιώτικης ομάδας, αλλά αντέδρασε θετικά τις λίγες φορές που χρειάστηκε. Φαίνεται λιγότερο σωματώδης από τον Κότνικ, αν και στην πραγματικότητα είναι αρκετά ψηλότερος και μαζί με τον Μαλέρμπ, που είχε ικανοποιήσει στην προετοιμασία στην Πολωνία, αναμένεται να καλύψουν επαρκώς το κενό του Σλοβένου. Όχι στο 100%, αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό.

 

Ο Κούρντι δεν είναι ακριβώς νέο πρόσωπο, αλλά από το 2014 που έφυγε έχουν αλλάξει πολλά. Κι ο ίδιος φαίνεται πιο ώριμος, για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του δεξιού μπακ-χαφ από τον Ρέντζα, που έχασε όλη την προετοιμασία λόγω τραυματισμού. Ο Σλοβένος Κότσιτς, από την άλλη πλευρά, έδωσε θετικά δείγματα γραφής, κυρίως δημιουργικά. Βάζει δύσκολα στον ανταγωνιστή του για τη θέση, τον Σαραμαντά.

 

Παίκτες με προσόντα είναι και οι Καμαρά, Άλμπεργκ, οι οποίοι σίγουρα θα έχουν ενεργό ρόλο κι ας μη χώρεσαν στο 3-4-3 του Ανιγκό, ο Σεράφ και ο Τσιλούλης είναι δύσκολο να κριθούν στο διάστημα που έπαιξαν, ενώ περιμένουμε να δούμε σύντομα και τον Ουρογουανό Πιρίς, ο οποίος ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα. Υπάρχουν φυσικά και οι «παλιοί», όπως ο ορεξάτος Σπιριντόνοβιτς, ο ώριμος στα 21 του Ντουρμισάι, ο Μασούρας που μάλλον θα παίζει με το περιβραχιόνιο μια και ο Κόρμπος μάλλον δεν θα είναι βασικός, αλλά και οι νεαροί Σταυρόπουλος, Οικονομίδης που ίσως πάρουν την ευκαιρία να καθιερωθούν.

 

Αν μπορεί να κρατήσει κάτι κανείς από τη συνολική εικόνα του φιλικού του Σαββάτου, είναι το χαμόγελο ελπίδας των φιλάθλων κατά την αποχώρηση από το γήπεδο. Όχι, το πρωτάθλημα δεν θα ‘ρθει ούτε φέτος. Ούτε καν για την Ευρώπη θα είναι φαβορί ο Πανιώνιος. Αλλά δείχνει ικανός να παίξει καλή μπάλα και να μαζέψει γρήγορα τους βαθμούς που χρειάζεται για να μην μπλέξει σε περιπέτειες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς