32.5 C
Athens

Τρελή ανατροπή από τον Μαρκ Γουίλιαμς στο World Open της Κίνας!

Αν και έχανε 9-5 από τον Ντέιβιντ Γκίλμπερτ στον τελικό του World Open στη Γιουσάν της Κίνας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σνούκερ, Μαρκ Γουίλιαμς επικράτησε 10-9!

Της… ανατροπής έγινε το τελευταίο τριήμερο στο World Open του σνούκερ στην πόλη Γιουσάν της Κίνας, με τον Ουαλό, Μαρκ Γουίλιαμς, να επικρατεί στον τελικό με 10-9 του Άγγλου, Ντέιβιντ Γκίλμπερτ, παρότι είχε βρεθεί ένα βήμα από την ήττα (5-9)!

Ήταν η τρίτη εντυπωσιακή ανατροπή του παγκόσμιου πρωταθλητή του 2018, ύστερα από αυτές στον ημιτελικό με τον Νοπόν Σαενγκχάμ (6-5 από 2-5) και στον προημιτελικό με τον Τζακ Λισάουσκι (5-3 από 0-3), οι οποίες επιβεβαίωσαν όχι τόσο την τεράστια κλάση του -τη γνωρίζαμε εδώ και δύο δεκαετίες- αλλά την περίοδο δεύτερης νεότητας που διάγει το τελευταίο εννιάμηνο.

Ήδη έφτασε τους τέσσερις κατατακτήριους τίτλους από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά και τους 22 στο σύνολο, μειώνοντας κι άλλο την απόσταση από τον μεγάλο Στιβ Ντέιβις, ο οποίος είναι στην τέταρτη θέση της λίστας με 28.

 

«Στο 9-5 είχα σχεδόν τελειώσει», παραδέχθηκε ο Γουίλιαμς, ο οποίος έσπασε κάθε ρεκόρ… μπυροποσίας μετά τον θρίαμβό του στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα -σπάνια υπήρξε μέρα που δεν ανέβασε φωτογραφία του στο twitter με τεράστια pints στο χέρι. Τίποτα, ωστόσο, δεν δείχνει ικανό να τον σταματήσει και φέτος. «Το ότι κέρδισα τρία ματς στα οποία έμοιαζα να είμαι χαμένος, είναι απίστευτο. Δεν τα παρατάω ποτέ ούτε αφήνω τη σκέψη μου να ξεφύγει, όποιο κι αν είναι το σκορ. Δεν αφήνω ποτέ τον αντίπαλό μου να δει ότι αποκαρδιώνομαι και κάποιες φορές τα καταφέρνω. Ό,τι κι αν συμβαίνει στο ματς, πρέπει να παραμένεις συγκεντρωμένος».

 

Συγκεντρωμένος δεν ήταν σίγουρα στα τελευταία φρέιμ ο Γκίλμπερτ, ο οποίος έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στη δεκαπενταετή επαγγελματική καριέρα του. Στο πρώτο σκέλος ήταν ανώτερος και με αποκορύφωμα ένα μπρέικ 142 πόντων έφτασε να προηγηθεί 5-4, ενώ στο δεύτερο τιμώρησε κάποια λάθη του Γουίλιαμς για να φτάσει στο 9-5, που τον έφερνε ένα φρέιμ μακριά από τον θρίαμβο. «Λύγισε», όμως, από το άγχος, αν και η αλήθεια είναι πως ο παγκόσμιος πρωταθλητής δεν του άφησε πολλές ευκαιρίες στα πέντε τελευταία φρέιμ. Αυτό τόνισε και ο Γουίλιαμς:

«Νιώθω λίγο άσχημα για τον Ντέιβιντ, δεν είχε τόσες πολλές καθαρές ευκαιρίες μια και έπαιξα πραγματικά καλά μετά το 9-5 και τον έβαλα υπό πίεση. Πιο πολύ το κέρδισα εγώ το ματς, παρά το έχασε εκείνος. Είναι μία καλή απόδειξη ότι το all-round παιχνίδι μου είναι τόσο καλό όσο πάντα, αν όχι καλύτερο».

 

Ο Γκίλμπερτ, ο οποίος έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του σε κατατακτήριο τελικό μετά το International Championship του 2015 (εκεί είχε ηττηθεί καθαρά 10-5 από τον Τζον Χίγκινς), πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες επί των Μπάρι Χόκινς, Μάρκο Φου και Άλι Κάρτερ, δεν ήξερε τι να πει μετά την ήττα του.

«Είμαι μπερδεμένος, μια και ένιωθα περίφημα στο 9-5. Έχασα μία εύκολη κόκκινη μπάλα στο φρέιμ που ακολούθησε και όλα γύρισαν. Στο τελευταίο φρέιμ δεν ένιωθα καλά, δεν μπορούσα να ελέγξω την άσπρη μου και έχασα μία κόκκινη που κανονικά έπρεπε να βάλω. Πήγαν όλα στραβά, αλλά την επόμενη εβδομάδα έχουμε προκριματικά (σ.σ. για το Indian Open και το Paul Hunter Classic) και πρέπει να κοιτάξω μπροστά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γουίλιαμς κερδίζει 150.000 λίρες από την κατάκτηση του World Open και ξεπερνάει το 1 εκ. σε συνολικά έσοδα μόνο την τρέχουσα διετία, κάτι που μόνο ο Μαρκ Σέλμπι είχε καταφέρει μέχρι σήμερα. Ο Ουαλός ανέβηκε στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης, προσπερνώντας τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν και απειλεί σοβαρά πλέον να ρίξει τον Σέλμπι από το Νο 1 για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο Γκίλμπερτ κέρδισε οκτώ θέσεις και βρίσκεται πλέον στο Νο 20 με τις 75.000 λίρες που εισπράττει, έχασε όμως «χρυσή» ευκαιρία να αναρριχηθεί στο top 16 για πρώτη φορά στην καριέρα του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς