Μπορεί το Μαξίμου και Ευρωπαίος αξιωματούχος να διέψευσαν τις χθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου πως η κυβέρνηση συζήτησε την «ανταλλαγή» του ονόματος της Μακεδονίας με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο η φημολογία προκαλεί νέες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο λόγος είναι πως εκτός από τις δηλώσεις του διαγραφέντα βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. την ίδια χρονική στιγμή υπήρξε και ένα δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι η πολιτική καλή θέληση στην επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να χαρίσει στην Αθήνα μια πιο θερμή -από ό,τι συνήθως- υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα σχεδιαστούν τα βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Κάτι που περιλαμβάνει πιθανή ελάφρυνση χρέους.
Επί της ουσίας, εμμέσως πλην σαφώς, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο γνωστό πρακτορείο, τονίζουν ότι τώρα που λύθηκε το Μακεδονικό μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να πάει και να ζητήσει ελάφρυνση. Κάτι που περιλαμβάνει και υπόνοιες για συναλλαγή.
Βεβαίως, το Reuters υπενθυμίζει πως ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόθεση του χρέους, παραπέμποντας στα όσα είπε στον Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε είχε πει ότι αισθάνεται σαν να παίζει ταυτόχρονα δύο παρτίδες σκάκι, για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και το χρέος.
«Μετασεισμοί» από τη συμφωνία των Πρεσπών
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στήνεται ένα πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, τρεις ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Kάτι που φάνηκε ήδη από χθες, με τη σύγκρουση Μαξίμου-Πειραιώς για το δημοσίευμα της FAZ που ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμφωνία για το ονοματολογικό αν έρθει στην εξουσία.
Οι αποφάσεις του Eurogroup της Πέμπτης θα δώσουν και τον τόνο, καθώς αν υπάρξει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα αυξηθούν οι υπόνοιες για συναλλαγή με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέδωσε το όνομα με αντάλλαγμα κάποιες ασαφείς ρυθμίσεις για την απομείωση του χρέους. Κατηγορίες που το Μαξίμου αποκρούει κάνοντας λόγο για αθλιότητες.
Ιδιαίτερη σημασία για το θέμα έχει και η σημερινή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο του Συνεδρίου των Βιομηχάνων στο Βερολίνο που αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της ενδεχόμενης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι ωστόσο «δεμένα» από το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μίνι κυβερνητική κρίση στο εσωτερικό της χώρας της, λόγω του προσφυγικού, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι το «πακέτο» για ελάφρυνση του χρέους, αν υπάρξει, θα είναι… light.