24.6 C
Athens

Σπύρος Χάκας: Από τη Νέα Σμύρνη στη Χονολουλού με μια μπάλα βόλεϊ

Το 1977 ο Γιάννης Καλατζής τραγουδούσε «στη Χονολουλού, στη Χονολουλού, εκεί θα πάει η τρέλα δεν πάει αλλού». Το κομμάτι που έγραψε η Βαρβάρα Τσιμπούλη και έντυσε μουσικά ο Νίκος Καρβέλας έγινε σλόγκαν και διασκευάστηκε από τα Ζουζούνια μέχρι τη Τζούλια Αλεξανδράτου. Τέσσερις (και κάτι) δεκαετίες αργότερα, ήταν η σειρά του Σπύρου Χάκα να κάνει τη δική του «διασκευή», αφού εκεί ακριβώς οδήγησε η τρέλα του για το βόλεϊ…

Το καλοκαίρι του 2019, ο Σπύρος Χάκας κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων και αναδείχθηκε MVP και κορυφαίος επιθετικός με τη φανέλα του Μίλωνα.

Έναν χρόνο αργότερα – και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020 – έφυγε από την Ελλάδα για να ξεκινήσει να ζει το όνειρο του στην εξωτική Χαβάη. Ο 19χρονος εξασφάλισε αθλητική υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Χονολουλού – ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα – και έχει ήδη καταφέρει να ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις του.

Το FWS επικοινώνησε με τον ταλαντούχο ακραίο, ο οποίος μάς έδωσε λεπτομέρειες για το πανεπιστήμιο, το επίπεδο του πρωταθλήματος (NCAA) αλλά και για τη ζωή στη Χαβάη με τον κορωνοϊό.

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ & ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

«Δίνεται πολλή έμφαση στην σημασία του όρου μαθητής-αθλητής (student – athlete) και οι προπονητές μας υπενθυμίζουν συνέχεια ότι πρέπει να έχουμε καλές επιδόσεις τόσο στο γήπεδο όσο και στην τάξη. Επίσης, μας παρέχονται πράγματα που βοηθάνε στο ακαδημαϊκό κομμάτι όπως σύμβουλοι και έξτρα βοήθεια αν χρειαστούμε σε κάποιο μάθημα», υπογραμμίζει ο διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες.

«Το πρωτάθλημα εδώ έχει διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα. Αρχικά, παίζουμε με την ίδια ομάδα 2 φορές σε 2-3 μέρες, σε ταξίδια που διαρκούν έως και μια βδομάδα. Για εμάς το κοντινότερο ταξίδι είναι 5 ώρες πτήση όποτε υπάρχει κούραση, αλλά το διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε.

Ξεκινάμε με αγώνες περιφέρειας (Big West), όπου τον Απρίλιο θα γίνει ένα Final 4 και από αυτό οι 2 πρώτοι θα προκριθούν στα τελικά του NCAA (National Championship)», αναφέρει για το φορμάτ και τις δυσκολίες που έχει η λίγκα και προσθέτει:

«Το επίπεδο είναι πολύ καλό με ανταγωνιστικές ομάδες. Η ομάδα μας έχει κάνει πολύ δυνατή αρχή στην σεζόν με 4 νίκες και ταξιδεύουμε ξανά στην Καλιφόρνια για τους επόμενους 3 αγώνες. Ο στόχος μας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος όποτε οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις είναι αυξημένες».

ΦΟΒΕΡΟ ΣΕΡΒΙΣ, 35/35 ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ

Στον Μίλωνα έπαιζε ως ακραίος στην ανδρική ομάδα και διαγώνιος στην εφηβική. Δυνατότερο του σημείο το σέρβις και ασφαλώς βελτιώνεται όλο και περισσότερο στην υποδοχή. Στη σειρά παιχνιδιών με το Σαν Ντιέγκο τις προηγούμενες ημέρες εντυπωσίασε με το καλησπέρα – αγωνιζόμενος ως ακραίος – αφού σε 35 προσπάθειες υποδοχής δεν έκανε λάθος!

Ο Χάκας δουλεύει σκληρά και η διαρκής βελτίωση του είναι εμφανής στους αγώνες, κάτι που το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος:

«Βρίσκομαι εδώ από τέλη Αυγούστου και πιστεύω ότι έχει υπάρξει συνολική βελτίωση σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού μου. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι θα ήταν το σέρβις μου και η υποδοχή. Σε αυτή τη βελτίωση έχει παίξει ρόλο και η έμφαση που δίνεται στην φυσική κατάσταση με βάρη που κάνουμε αρκετές φορές την εβδομάδα».

Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι, αφού λόγω κορωνοϊού, προπονήσεις για μεγάλο διάστημα δεν πραγματοποιούνταν. Πώς όμως το είδε εκείνος;

«Ήταν δύσκολο από την άποψη ότι περίμενα πολύ καιρό την στιγμή που θα ήμουν εδώ και θα έπαιζα αλλά ευτυχώς καλυτερέψαν τα πράγματα. Μέχρι πριν 3 εβδομάδες κάναμε προπόνηση με μάσκες αλλά επειδή τώρα κάνουμε τεστ 3 φορές την εβδομάδα δεν χρειάζεται να τις φοράμε. Οι αγώνες μας επίσης είναι χωρίς μάσκα, αν και στις περισσότερες περιφέρειες παίζουν με μάσκα. Σχεδόν όλο το πρώτο εξάμηνο που δεν κάναμε προπονήσεις, είχα πολύ χρόνο για να αφοσιωθώ στα μαθήματα και να καταλάβω πως δουλεύουν όλα».

Η ΧΑΒΑΗ, ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ ΚΑΙ Η ΤΡΕΝΤΙΝΟ

Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για το πώς είναι η ζωή στη Χονολουλού, ακόμα και εν καιρώ πανδημίας.

«Η ζωή εδώ είναι φανταστική με άπειρα πράγματα να δεις και να επισκεφτείς (παραλίες, βουνά), καλό καιρό σχεδόν συνέχεια και ευγενέστατους ανθρώπους. Όσον αφορά στον κορωνοϊό, είμαστε η πολιτεία με τον μικρότεροι δείκτη θετικών κρουσμάτων και έχουν αρχίσει να ανοίγουν σχεδόν όλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει να τηρούμε μέτρα όπως μάσκες, αποστάσεις κλπ».

Θαυμάζει τον διεθνή Αμερικανό ακραίο της Σκρα, Τέιλορ Σάντερ και όνειρο του είναι να φορέσει τη φανέλα της Τρεντίνο. Ο Χάκας παραμένει προσγειωμένος και ξέρει πως με πολλή δουλειά θα επιτευχθούν όλοι του οι στόχοι, ένας εκ των οποίων είναι – μετά το πανεπιστήμιο – να αγωνιστεί εκτός Ελλάδας.

«Να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για την ομάδα εδώ καθώς θα είμαι μέλος της για ακόμα 4 χρόνια. Έπειτα, σίγουρα ο στόχος μου είναι να παίξω στο εξωτερικό».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς