Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορούν ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που διοργανώθηκε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού του 2019 και την έξαρση της πανδημίας του ιού covid-19.
Αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό γεγονός με πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως λόγω των πολλών υγειονομικών μέτρων, που είχαν ως συνέπεια τα διαδοχικά τεστ, τον περιορισμό στις μετακινήσεις και φυσικά τη συμμετοχή σε ένα άδειο από κόσμο στάδιο. Όλα αυτά βέβαια έμοιαζαν μικρά για τους περισσότερα, μπροστά στη δίψα της επιστροφής στον αγωνιστικό χώρο σε ένα σπουδαίο γεγονός.
Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στη διοργάνωση από 19 αθλητές και αθλήτριες (παραμονές της διοργάνωσης τραυματίστηκε ο Δουβαλίδης) έχοντας αρκετές απουσίες σπουδαίων ονομάτων, που επέλεξαν λόγω των συνθηκών να παρακάμψουν τη διοργάνωση και να συνεχίσουν για τον ανοιχτό (Στεφανίδη, Κυριακοπούλου, Σκαρβέλης, Καραλής, Μπελιμπασάκη).
Ακόμη κι έτσι η αποστολή μας κατάφερε να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο με τον σπουδαίο Μίλτο Τεντόγλου, που παρά το πρόβλημα στο γόνατο έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με 8,35 μ. και να δει άλλους τρεις πρωταγωνιστές της σε τελικούς. Η Βούλα Παπαχρήστου μπορεί αυτή τη φορά να μην κατέκτησε μετάλλιο, ωστόσο έδωσε τη μάχη και και πάλεψε μέχρι το τελευταίο άλμα κλείνοντας τη σεζόν με την πέμπτη θέση, αλλά και παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον το άλμα στα 14,60 μ. που έκανε φέτος. Ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης βρέθηκε και και η Ελένη Πόλακ, που θα μπρούσε να πάει και υψηλότερα από την πέμπτη θέση αν δεν είχε χτυπήσει στις προσπάθειες στα 4,70 μέτρα. Η αθλήτρια ανήκει στο νέο αίμα του ευρωπαϊκού επί κοντώ κι έχει όλο το χρόνο μπροστά της να κυνηγήσει διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις.
Ο Δημήτρης Τσιάμης είναι ένας ιδιαίτερος αθλητής με διάρκεια δεκαετιών, που καταφέρνει όχι μόνο να κλείνει θέση στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά να σταθεί αποτελεσματικά σε αυτές κάτι που έκανε και στο Τορούν κατακτώντας την έβδομη θέση στο τριπλούν. Ο Κώστας Ζήκος και η Ραφάελα Σπανουδάκη θα μπορούσαν να είχαν φτάσει μέχρι τους τελικούς των 60 μ. κάτι που έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν σε μελλοντικές διοργανώσεις, ενώ η Ειρήνη Βασιλείου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από την πορεία της στη διοργάνωση, αφού βελτίωσε το ρεκόρ της και έφτασε μέχρι τον ημιτελικό.
Επηρεασμένος από τις συνθήκες της σεζόν εμφανίστηκε ο Κώστας Φιλιππίδης, που στην έβδομη συμμετοχή του στη διοργάνωση δεν μπόρεσε να φτάσει στον τελικό του επί κοντώ. Τα φετινά τους ρεκόρ ξεπέρασαν οι Γιάννης Νυφαντόπουλος, Αναστασία Μαρινάκου, αλλά και η Ελισάβετ Πεσιρίδου, που σίγουρα θα ήθελε κάτι περισσότερο από την παρουσία τους στη διοργάνωση. Ατομικά ρεκόρ στον κλειστό στίβο σημείωσαν η Ιωάννα Ζάκκα και ο Αλέξανδρος Περιστέρης, ενώ κοντά σε αυτό βρέθηκε η Σπυριδούλα Καρύδη, που στα 20 χρόνια της κέρδισε πολλά από μια τέτοια συμμετοχή.
Κοντά στις φετινές τους επιδόσεις κυμάνθηκαν οι Ανδρέας Δημητράκης, Μαρία Γάτου, ενώ στο ντεμπούτο τους στη διοργάνωση οι Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Νίκος Ανδρικόπουλος και Κέλυ Σαμάνη μπορεί να μην σημείωσαν τις επιδόσεις που θα ήθελαν, ωστόσο αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια.
Τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας μας είχαν περιορισμένη αγωνιστική δράση, λόγω των σκληρών περιορισμών που ισχύουν στη χώρα μας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (στην Ελλάδα έγινε μόνο ένας αγώνας), σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συναθλητές τους, που κατάφεραν να έχουν αξιοπρεπή αγωνιστική σεζόν. Γεγονός που αναμφίβολα διατάραξε την προετοιμασία τους για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός όπως αυτό.
Επικεφαλής της ομάδας στο Τορούν ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σπύρος Κέλλης, ενώ στο Τορούν βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Παναγιώτης Δημάκος.
Στη διάρκεια της τετραήμερης δράση σημειώθηκαν δύο ρεκόρ διοργάνωσης, οχτώ κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο και 12 στην Ευρώπη.
Η εθνική μας ομάδα, που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού επιστρέφει τα ξημερώματα της Τρίτης (9/3, 01:05) στην Ελλάδα με πτήση της KLM από Άμστερνταμ.
Οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας
Τελικοί
1ος 8,35 μ./8,04 μ. Μίλτος Τεντόγλου μήκος
5η 14,31 μ./14,39 μ. Βούλα Παπαχρήστου τριπλούν
5η 4,65 μ. Ελένη Πόλακ επί κοντώ
7ος 16,40 μ. Δημήτρης Τσιάμης τριπλούν
Ημιτελικός
11η 7.29/7.33 Ραφαέλα Σπανουδάκη 60 μ.
12ος 6.67/6.67 Κώστας Ζήκος 60 μ.
16η 53.31/52.75 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.
Προκριματικός
10ος 15,61 μ. Νίκος Ανδρικόπουλος τριπλούν
11η 13,69 μ. Σπυριδούλα Καρύδη
11ος 7,61 μ. Αλέξανδρος Περιστέρης μήκος
12η 1,87 μ. Ύψος: Ιωάννα Ζάκκα
12ος 5,50 μ. Κώστας Φιλιππίδης επί κοντώ
21η 4.19.60 Αναστασία Μαρινάκου 1.500 μ.
27η 7.40 Μαρία Γάτου 60 μ.
29ος 6.74 Γιάννης Νυφαντόπουλος 60 μ.
33η 2.08.62 Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου 800 μ.
33ος 3.44.06 Ανδρέας Δημητράκης 1.500 μ.
37η 7.69 Κέλλυ Σαμάνη 60 μ.
38η 8.31 Ελισάβετ Πεσιρίδου 60 μ. εμπ.