Να ζήσουμε να το θυμόμαστε. Το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης δεν είναι πλέον σκάνδαλο, τουλάχιστον όχι για την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Αυτή την πολύπαθη επιτροπή που τα αρχικά μέλη της εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, που έμεινε δίχως στελέχη για μήνες λόγω του ανελέητου μπούλινγκ που δέχονταν οι επιλαχόντες πριν καν αναλάβουν καθήκοντα και που τελικά απέκτησε νέα σύνθεση τον περασμένο Οκτώβριο.
Το ότι ένας μεγαλοεπενδυτής σερβιτόρος ενέπλεξε ΠΑΟΚ και Ξάνθη σε μια τέτοια ιστορία και ότι ουσιαστικά αθωώθηκε πρώτος απ’ όλους ο ίδιος, δίχως καν να εμφανιστεί ποτέ (και δίχως να γνωρίζουμε αν ο άνθρωπος ζει αλλά και που βρίσκεται), είναι ένα ακόμη επίτευγμα της ποδοσφαιρικής «εξυγίανσης» που εδώ και κάποια χρόνια βασιλεύει στην Ελλάδα.
https://athlosnews.gr/i-epo-to-termatise-athoos-o-paok-terastia-dikaiosi-gia-ton-megaloependyti-kalpazidi/
Τουλάχιστον για την τρέχουσα σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων λοιπόν, δεν υπάρχει θέμα. Όπως υπήρχε για την προηγούμενη, εκείνη που εφάρμοσε τους νόμους του κράτους οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι τα πορίσματα μιας ανεξάρτητης Αρχής (όπως η ΕΕΑ) δεν αμφισβητούνται από «ιδιώτες» (όπως η ΕΠΟ που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω. Η ΕΕΑ, ως μια από τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές του ελληνικού κράτους, έχει την εξουσία να εκδίδει πορίσματα τα οποία, βάσει νόμου, οφείλουν να γίνονται αποδεκτά. Μέχρι να ξεκινήσει η απίθανη ιστορία πολυϊδιοκτησίας, ο νόμος τηρούνταν απαρέγκλιτα: τα πορίσματα-εισηγήσεις της ΕΕΑ απλώς επικυρώνονταν από τα ποδοσφαιρικά όργανα και έτσι επέρχονταν οι διάφορες συνέπειες. Από μη χορήγηση ή αφαίρεση πιστοποιητικών συμμετοχής μέχρι υποβιβασμός ομάδων (η διάσημη υπόθεση της Κασσιόπης – Κέρκυρας).
Ακολουθώντας αυτήν ακριβώς τη νομική διαδικασία, Super League και Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ (η παλιά…) αποδέχθηκαν το πόρισμα της ΕΕΑ που έκανε λόγο για κυριαρχική σχέση επιρροής μεταξύ ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ Ξάνθης. Και θα είχαν επιβάλει την προβλεπόμενη ποινή του υποβιβασμού, αν δε μεσολαβούσε το περιβόητο κυβερνητικό πραξικόπημα Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη: σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν σε επιφυλακή λόγω της τεταμένης κατάστασης με την Τουρκία, η κυβέρνηση βρήκε χρόνο ώστε μέσα σε 24 ώρες να φέρει τσάτρα – πάτρα ένα ρυθμιστικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου ο ΠΑΟΚ (φωτογραφικό ήταν έτσι κι αλλιώς) δεν θα μπορούσε να υποβιβαστεί.
Εκείνες τις μέρες, Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης έδωσαν τον δικό τους αγώνα προκειμένου να πείσουν άπαντες ότι τα πορίσματα μιας ανεξάρτητης αρχής – της ΕΕΑ εν προκειμένω – δεν είναι δεσμευτικά. Κι ας προβλέπεται ρητώς κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία, η οποία εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα ως τότε από τα ποδοσφαιρικά όργανα.
Σήμερα, 9/2/2021, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατήργησε την ΕΕΑ. Δηλαδή, ένα όργανο που υπάγεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου απέρριψε, κατήργησε την ισχύ του πορίσματος μιας ανεξάρτητης διοικητικής κρατικής αρχής. Σκεφτείτε το αυτό λίγο πιο σοβαρά: ένας ιδιώτης αποφάσισε ότι το πόρισμα μιας ΑΔΑ (όπως η ΕΕΑ) δεν τον εξυπηρετεί, οπότε επέλεξε να το αγνοήσει και να εκδώσει δική του απόφαση. Και όλα αυτά χωρίς να είναι καν αρμόδιος!
Γιατί δεν είναι αρμόδιος; Πρώτον, επειδή τα θέματα πολυϊδιοκτησίας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΑ, όπως η ίδια η ΕΠΟ της εξυγίανσης ψήφισε το καλοκαίρι του 2019. Και δεύτερον, επειδή η ΕΠΟ δεν διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να μπορεί να ακυρώσει την έρευνα των μελών της ΕΕΑ, προτάσσοντας τα δικά της αποτελέσματα και στοιχεία.
Μέχρι να διαβάσουμε το περιβόητο σκεπτικό που λέγεται ότι φτάνει κοντά στις 100 σελίδες, οι απορίες είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες. Και πιθανότατα να πολλαπλασιαστούν όταν αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Τα δεδομένα πλέον είναι τούτα.
1. Η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που λέγεται ΕΕΑ, ως αποκλειστικά αρμόδια για θέματα πολυϊδιοκτησίας, κατέληξε σε ένα πόρισμα-καταπέλτη για ΠΑΟΚ και Ξάνθη με συνδετικό κρίκο τον άφαντο Γιάννη Καλπαζίδη.
2. Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε μέσα σε μια νύχτα να αλλάξει τον νόμο, μεταβάλλοντας την προβλεπόμενη ποινή υποβιβασμού σε αφαίρεση βαθμών.
3. Τα ποδοσφαιρικά όργανα έκαναν ως όφειλαν δεκτό το πόρισμα της ΕΕΑ, επιβάλλοντας ποινές αφαίρεσης βαθμών σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη.
4. Το CAS γύρισε πίσω την υπόθεση ώστε να εκδικαστεί εκ νέου από την Επιτροπή Εφέσεων, δίχως ωστόσο να αμφισβητεί τα αποτελέσματα του πορίσματος της ΕΕΑ. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη «τρύπα», αφού λέγεται ότι στο CAS δεν κατέστη απολύτως σαφής και ξεκάθαρη η αρμοδιότητα αλλά και η ισχύς της ΕΕΑ, όπως και η φύση της ως ΑΔΑ.
5. Μετά από παραιτήσεις επί παραιτήσεων, αφόρητο μπούλινγκ σε δικαστές και απίστευτες παρασκηνιακές διαδικασίες, η Επιτροπή Εφέσεων απέκτησε ξανά σύνθεση Οκτώβρη μήνα. Όταν πια είχε ξεκινήσει ήδη η νέα σεζόν.
6. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατήργησε το πόρισμα μιας ΑΔΑ όπως η ΕΕΑ, δίχως να έχει τη δυνατότητα – βάσει νόμου – να προχωρήσει σε δική της έρευνα και μάλιστα απορρίπτοντας την πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού που κατήγγειλε εξαρχής το σκάνδαλο.
7. Η υπόθεση θα πρέπει να θεωρείται λήξασα. Από τη στιγμή που κατέστη εφικτό να συρθεί η ιστορία μέχρι σήμερα, ήταν προφανές πως στην (απίθανη;) περίπτωση που ο ΠΑΟΚ αθωωνόταν το πράγμα θα σταματούσε εδώ. Ο Ολυμπιακός πλέον δε φαίνεται να έχει ουσιαστική δυνατότητα να προσφύγει στο CAS (παρότι προβλέπεται ρητώς κάτι τέτοιο), αφού θεωρητικά δεν προκύπτει έννομο συμφέρον: από τη στιγμή που το σκάνδαλο αναφερόταν στη σεζόν που πέρασε και οι Ερυθρόλευκοι ουσιαστικά δεν είχαν ζημία (πήραν το πρωτάθλημα), το νόημα μιας προσφυγής στο CAS μάλλον έχει χαθεί. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα καλοκαιρινά γκανγκστεριλίκια στην Εφέσεων το καλοκαίρι και η υπόθεση εκδικαζόταν πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν, η αθωωτική απόφαση ίσως να σήκωνε προσφυγή στο CAS. Τώρα πια, δύσκολο…
Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Όσο για το τι μεσολάβησε (σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο προφανώς) ώστε να γίνουν όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΠΟ, σίγουρα δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Μονάχα εικασίες και υποθέσεις θα μπορούμε να κάνουμε…