Όταν η Ρίκα Βαγιάνη έγραφε για τον Γιάννη Διακογιάννη

Το συγκινητικό κείμενο που είχε γράψει στο Protagon για τον θετό της πατέρα που την μεγάλωσε σα να είναι βιολογική του κόρη

Η σχέση του Γιάννη Διακογιάννη με τη Ρίκα Βαγιάνη ήταν σχέση πατέρα-βιολογικής κόρης. Παρόλο που ήταν κόρη της συζύγου του, δεν την ξεχώριζε από την Οντέτ, την κόρη που είχε αποκτήσει με τη Βαρβάρα Δράκου, μητέρα της Ρίκας.

Την έπαιρνε μαζί του στο γήπεδο, της δίδαξε όλα όσα έμαθε.

Ο γνωστός αθλητικογράφος είναι ένας πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος, αγαπούσε πολύ εκτός από το ποδόσφαιρο τον στίβο και τη μουσική, είχε γαλλική παιδεία λόγω της Γαλλίδας μητέρας του και η Ρίκα Βαγιάνη είχε μάθει δίπλα του πολλά.

Η σχέση τους ήταν πολύ στενή, άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ως επώνυμό της τα αρχικά του ονόματός του μαζί με αυτά της μητέρας της τα λέει όλα.

Η πρόωρα χαμένη δημοσιογράφος-ηθοποιός του είχε αφιερώσει ένα συγκλονιστικό, όλο αγάπη κείμενο, με τον μοναδικό δικό της, γεμάτο χιούμορ τρόπο, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, στο Protagon, όπου αρθρογραφούσε και μέσα από αυτό φαινόταν, όλη η αγάπη που του έτρεφε:

Εγραφε τότε η Ρίκα Βαγιάνη με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Μού ’χει σπάσει τα νεύρα», μουρμούραγε η μάνα μου στις φιλενάδες της τα ολυμπιακά καλοκαίρια.

Κρυφάκουγα .

«Οτι τι, δηλαδή;»

«Ποτέ, μα ποτέ, δεν είναι εδώ. Δεν έχω άντρα εγώ!».

«Μα λείπει για τους Αγώνες! Είναι αυτός λόγος διαζυγίου;»

Ποτέ δεν ήταν «εδώ» τέτοια εποχή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο σπίτι μας είχαν πάντα τον τίτλο της ίδιας ταινίας: «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» -και να σκεφτείτε πώς η ταινία δεν είχε καν γυριστεί.

Αν δεν είχαμε Ολυμπιακούς, είχαμε Μουντιάλ. Κι αν δεν είχαμε Μουντιάλ είχαμε Παγκόσμιο Στίβου, κι αν δεν είχαμε Παγκόσμιο Στίβου, είχαμε Τελικούς Κυπέλλου, Πρωταθλητριών, ή Κυπελλούχων ή Ουέφες, ή Πανευρωπαϊκό, και πάει λέγοντας.

«Μεγαλώσαμε μαζί του», μου λένε όλοι, σαν συνεννοημένοι. «Μεγαλώσαμε με τη φωνή του».

Κι εγώ με τη φωνή του μεγάλωσα. Ποτέ δεν ήταν σπίτι. Κι όταν ήταν, πάλι δεν ήταν. Αν δεν είχε ταξίδια, είχε εφημερίδα, κι αν δεν είχε εφημερίδα, είχε εκπομπή, η «Αθλητική Κυριακή» και ο «Κόσμος της Μπάλας». Κι αν δεν είχε εκπομπή, είχε γήπεδο, ή σύσκεψη και δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη ζουρλαμάρα.

Δεν κατάφερε να με κάνει να αγαπήσω το γήπεδο. Θυμάμαι το δέος του μπροστά στον Πελέ και τον Κρόιφ. Ο μεγάλος αθλητής του έφερνε ρίγη, σε όποιο αγώνισμα κι αν κατέβαινε.

Στο γήπεδο, πάντως, αρχίσαμε άσχημα. Με πήρε κανα δυο φορές μαζί του, εγώ, αντί για φάσεις και τεχνικές ξεσήκωσα ό,τι μπινελίκι και γαμοσταβρίδι εκσφενδονιζόταν στη Λεωφόρο. Μισή μερίδα παιδί. Ενα κυριακάτικο απόγευμα ρώτησα τη μαμά μου αν χωράει στον πωπό του διαιτητή μια ολόκληρη ποδοσφαιρική μπάλα. Και αλήθεια βοηθάει να βάλεις βαζελίνη για να περάσει από τη σούφρα του και επίσης, τι ακριβώς είναι η σούφρα, μαμά;

Κάπως έτσι κόπηκαν τα σούρτα-φέρτα στα ματς. Μαχαίρι.

Κατάφερε όμως να με κάνει να αγαπήσω το στίβο. Ο στίβος ήταν άλλο πράμα-εκκλησία. Η μαμά με άφηνε να πηγαίνω μαζί του όσο ήθελα. Στο στίβο, κανείς δεν ήθελε να βάλει τίποτα στον πωπό κανενός, με βαζελίνη ή χωρίς. Ή, τουλάχιστον, δεν το ξεφώνιζε. Ο στίβος ήταν Αγώνες. Αμιλλα. Κάτι σαν έντονη πνευματική εμπειρία στην οποία συμμετείχαν σε κρεσέντο όλες οι αισθήσεις αν το έβλεπε κανείς, τουλάχιστον, από τη δική του ματιά.

«Και πάμε στο ύψος: Εδώ οι αθλητές προετοιμάζονται για το άλμα» ανακοίνωνε ψιθυριστά στη μετάδοση, σαν να προέτρεπε το κοινό να μην ταράξει την ηρεμία του άλτη. Εδινε σήμα στον ηχολήπτη ότι ετοιμάζεται να «κόψει» μικρόφωνο. Κι άρχιζε τα πριβέ: Στριμωχτή εγώ, μισό παιδί, πολύ αδύνατο, στην καμπίνα δίπλα του. Κάπνιζε αμέτρητα Gitanes στον κλειστό θαλαμίσκο. Στην Αμερική του σήμερα, θα τον είχαν πάει μέσα για έκθεση ανηλίκου σε θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα. Δεν ήθελε να πάει Ατλάντα: Δεν γούσταρε. Εβλεπε μέσα από τον αθλητισμό να έρχονται σκοτεινές εποχές, έβλεπε πράγματα που οι άλλοι δεν διακρίναμε, ήταν φάσεις μπροστά, κουσούρι της δουλειάς, να προβλέπει.

Χρόνια πριν, εγώ μισή μερίδα παιδί: Στα τρία μέτρα μπροστά μας, ο Βζόλα, ετοιμάζεται να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, μετά την απόσπαση του Πανευρωπαϊκού χρυσού Nέων στο ύψος. Ή κάτι τέτοιο. Αρχίζαν τα πριβέ.

«Κοίτα τον. Οχι, το άλμα, Ρίνγκο: την αυτοσυγκέντρωση να βλέπεις, εδώ είναι η δύναμη, Αυτός, θα δεις, θα γίνει μέγας άλτης. Θα γράψει ιστορία.”

Μάλιστα. Τσεκ.

Όχι το άλμα, λοιπόν, αλλά το αμέσως πριν: Την προς τα μέσα κατάδυση.

«Κάνε άλμα  μεγαλύτερο από τη φθορά», έγραφε το “Σηματολόγιο” του Ελύτη. Aυτά τα φρόντιζε η μάνα μου στο σπίτι, αφήνοντας –τάχα μου- τυχαία ανοιχτά βιβλία  στο τραπέζι της κουζίνας. Εκανε απελπισμένες προσπάθειες να μην εξελιχθώ σε γρυλλίζοντα σκυλο-χούλιγκαν, αλλά πλαγίως, ήξερε ότι δεν θα διάβαζα ποτέ κάτι που θα μου υποδείκνυε, δήθεν για να “καλλιεργηθώ”. Υποδορείως κούμπωναν εντός μου,  κλικ-κλακ,  η ποίηση κι ο αθλητισμός, το κορμί το σάρκινο και το Άλλο, το πώς το λέγανε, να δεις, ψυχή το λέγανε. Κλικ-κλακ.

Μεγάλωνα.

Ανάμεσα στον Πελέ και τον Ελύτη, τη Μοσχολιού και το Φον Κάραγιαν. Ολα έβγαζαν νόημα. Ακόμα και τα πιο ανεξήγητα. Από το λυσσασμένο Μπερναμπέου ως την  Επίδαυρο της «Ορέστειας» του Κουν, κι από τον Τάφο του Ινδού ως τη Scala, με κόκκινη Πανσέληνο. «Νessuno, mai», κι όμως, όλα είχαν νόημα.

Η ζωή μας, ένα Gitanes με φίλτρο.

Ψαχνόμουν. Μισή γυναίκα πια.

«Κοίτα τις που είναι σαν άντρες, Ρίνγκο»: Δεν μάσαγε τα λόγια του για τα γενειοφόρα θηλυκά εκτρώματα του «μεγαλείου» της τότε Ανατολικής Γερμανίας, «Κοίτα τις. Αυτό δεν είναι αθλητισμός, είναι τερατογένεση- ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται στα ανθρώπινα μέτρα, μόνο τότε αξίζει. Πού θα μας οδηγήσουν όλες αυτές οι επιδόσεις, όλα αυτά τα ρεκόρ, αναρωτιέμαι…

Δεν είχε απάντηση. Καμιά φορά  όμως, αξίζει να κάνεις μόνο την ερώτηση: Η προς τα μέσα κατάδυση, που λέγαμε.

Ελειπε πολύ. Συνέχεια. Αλλά  εμένα, δεν μου «έλειπε». Η αγάπη εκπέμπει πιο δυνατά από το τηλεοπτικό σήμα.

Εντάξει, μείνανε και κάτι ψιλο-οιδιπόδεια –τα λένε και σύνδρομα της Ηλέκτρας- αν είστε πολύ ψείρας στα ψυχαναλυτικά. Εντάξει, ακόμα βλέπω Αγώνες από ξένα μόνο κανάλια, ή με τη φωνή στο mute. Από κακία που δεν είναι η φωνή του.

Μου έμαθε πως οι Ολυμπιακοί κύκλοι συμβολίζουν τις ανθρώπινες φυλές- κι ο τελευταίος όλη την ανθρωπότητα: Ολοι μας, από ένας κρίκος στης ζωής την εύθραυστη, αλλά αιώνια αλυσίδα. Η πάσα ουσία είναι η ισότητα και η συνύπαρξη, αλλιώς δεν αγωνιζόμαστε, απλώς πηδάμε παλούκια, σαν τα πιθήκια, με το συμπάθειο κιόλας.

Κανένα αξίωμα δεν δέχτηκε, καμιά τιμή δεν καταδέχτηκε. Οταν τα παράτησε, τα παράτησε ξερά. Οπως τα Gitanes- πέταξε το πακέτο μαζί με τα μικρόφωνα και δεν ξανακοίταξε καπνό. Χωρίς εθισμούς και κολλήματα σε «περασμένα μεγαλεία».

Στο φίνις κρίνονται όλα.

«Οι κίτρινοι, Ρίνγκο, είναι καλοί στο πινγκ πονγκ, ας πούμε, και στα γυμναστικά. Οι άσπροι στο τένις και τα άλματα, οι μαύροι στις αποστάσεις και τα σπριντ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, Ρίνγκο. Το φυσικό πλεονέκτημα καλό είναι, αλλά ο αθλητισμός είναι μαγεία είναι ζωή, όλο  απρόοπτα, κανενός το χρώμα δεν σημαίνει τίποτα. Στο φίνις κρίνονται όλα».

Τώρα λείπει  πάλι.

Αυτές τις μέρες, κάπου στις  μικρές Κυκλάδες, ίσως πάρει το μάτι σας έναν  όμορφο, ηλιοκαμένο παππού, που μπαινοβγαίνει ακατάπαυστα σ’ ένα επαρχιακό νοσοκομείο: Προσέχει τη γυναίκα του που ανέβασε πυρετό στις διακοπές. Της φέρνει νέα, αναψυκτικά και ψαρόσουπα από τη διπλανή ταβέρνα. Η εξέλιξη του συναρπαστικού αγώνα  «Μαμά vs Πνευμονία», αναμεταδίδεται στο τηλέφωνο λεπτομερώς, ανάλαφρα, ελλειπτικά, αλλά ουσιαστικά: Δεν σας κάνω πλάκα, είναι γοητευτικός, ακόμα κι όταν περιγράφει νοσηλείες! Aχ, όντως, Νessuno, mai…

«Μου σπάει τα νεύρα», μουρμουράει η μάνα μου. «Δεν φεύγει λεπτό από εδώ. Του λέω, έλα, πήγαινε μια βόλτα, να δεις κανένα αγώνισμα, να ξεσκάσεις, αυτός τίποτα, εδώ, μπάστακας δίπλα μου, όλη μέρα, ασχολείται μαζί μου. Κι έχουμε και Ολυμπιακούς αγώνες! ».

«Ρε μάνα, το ότι σου συμπαραστέκεται ολοψύχως ο άντρας σου όταν ασθενείς, δεν το λες ακριβώς και λόγο διαζυγίου».

«Το ξέρω. Αρρωστη είμαι, παιδί μου, όχι ηλίθια»

Η προς την αγάπη κατάδυση. Πριν το άλμα και μετά. Πάνω από τη φθορά.

Στο σπίτι το δικό μας, πάλι, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, οι Oλυμπιακοί Αγώνες παίζουν επί 24ώρου βάσεως.

Με τη φωνή στο mute, μπαμπά. Νessuno, mai…

Και με το νου στο finish, εκεί που κρίνονται όλα.

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Premier League: Και φέτος παρέλαση στο Ολντ Τράφορντ η Μπόρνμουθ, νικηφόρο ντεμπούτο για Βίτορ Περέιρα στη Γουλβς

Ούτε η αλλαγή προπονητή έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση για...

LIVE STREAMING: Φοίνικας Σύρου – Ολυμπιακός

Δείτε ζωντανά την αναμέτρηση Φοίνικας Σύρου - Ολυμπιακός για την 9η αγωνιστική της Volley League

Ο Παναθηναϊκός στρέφεται στην περίπτωση του Γουένιεν Γκάμπριελ της Μακάμπι

Η πολύμηνη απουσία του Ματίας Λεσόρ έχει υποχρεώσει τον...

Ολυμπιακός: Τη Δευτέρα (23/12) θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Νέιθαν Μένσα

Με μία καθυστέρηση θα έρθει στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στον Ολυμπιακό ο Νέιθαν Μένσα, αφού υπήρξε πρόβλημα με τις πτήσεις

Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Αποθέωση του επιθετικού μπάσκετ με την κλάση του Πίτερς και τη σπιρτάδα του Βιλντόσα

Σε ένα ματς αποθέωση του επιθετικού μπάσκετ και διαφήμιση για το ελληνικό πρωτάθλημα, Ολυμπιακός και Μαρούσι μοίρασαν θέαμα και με σκορ... NBA οι Ερυθρόλευκοι πήραν τη 10η νίκη τους στο πρωτάθλημα με πρωταγωνιστές του Πίτερς, Λαρεντζάκη και Βιλντόσα

Πολύ όμορφες εικόνες στο ΣΕΦ με πολλά παιδικά χαμόγελα σε γιορτινό κλίμα (vid)

Μεσημέρι Κυριακής τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και το...

Premier League: Και φέτος παρέλαση στο Ολντ Τράφορντ η Μπόρνμουθ, νικηφόρο ντεμπούτο για Βίτορ Περέιρα στη Γουλβς

Ούτε η αλλαγή προπονητή έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση για...

ΑΕΛ – Νίκη Βόλου 3-0: Πήρε το θεσσαλικό ντέρμπι και συνεχίζει ακάθεκτη

Ακάθεκτη συνεχίζει την πορεία της προς την επιστροφή στη...

LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του αγώνα Παναθηναϊκός - Athens Kallithea για τη 16η αγωνιστική της Super League

LIVE STREAMING: Φοίνικας Σύρου – Ολυμπιακός

Δείτε ζωντανά την αναμέτρηση Φοίνικας Σύρου - Ολυμπιακός για την 9η αγωνιστική της Volley League

PSV – Φέγενορντ 3-0: Καθάρισε με τριάρα το ντέρμπι και έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο

Το μεγαλύτερο βήμα για την υπεράσπιση του στέμματος έκανε...