Την τελευταία πνοή σε ηλικία 73 ετών άφησε ο διάσημος Γάλλος σεφ Ζοέλ Ρομπουσόν, που έχει κερδίσει τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο – 32!
Τη μάχη με τον καρκίνο έχασε σε ηλικία 73 ετών ο διάσημος Γάλλος σεφ, ο επονομαζόμενος και «σεφ του αιώνα», Ζοέλ Ρομπουσόν.
Ο Ρομπουσόν που εδώ και ένα χρόνο υποβαλλόταν σε θεραπεία στη Γενεύη για την αντιμετώπιση κακοήθους όγκου στο πάγκρεας είχε 32 αστέρα Michelin!
«Για να μιλήσουμε για τον Ζοέλ Ρομπουσόν ως μάγειρα είναι λίγο σαν να λέμε τα αυτόνητα. Οτι δηλαδή ο Πάμπλο Πικάσο είναι ζωγράφος, ο Λουτσιάνο Παβαρότι τραγουδιστής, ο Φρεντερίκ Σοπέν πιανίστας», είχε γράψει για τον σπουδαίο σεφ η Πατρίτσια Γουέλς, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής «L’ Atelier de Joel Robuchon».
Ο Ρομπουσόν, που ονομάστηκε «Σεφ του Αιώνα» το 1989 από τον διάσημο κατάλογο εστιατορίων Gualt Millau, είχε πάνω από δέκα γκουρμέ εστιατόρια σε τρεις ηπείρους, από το Τόκιο, την Μπανγκόγκ και τη Σαγκάη, μέχρι το Μονακό και το Λας Βέγκας κι ήταν γνωστός για τη συνεχή του καινοτομία, την τελειομανία του, τη χρήση λίγων σχετικά υλικών και την αποχή του από τις ακρότητες της γαλλικής nouvelle cuisine.
Καταξιώθηκε στο ρεστοράν του, το Jamin στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι ήταν ο μέντορας γνωστών σεφ όπως ο Ερίκ Ριπέρ και ο Γκόρντον Ράμσεϊ.
«Οσο γερνώ, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι την αλήθεια: Οσο πιο απλή είναι μια τροφή, τόσο πιο εξαιρετική μπορεί να είναι», είχε δηλώσει στο Business Insider πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο Ρομπουσόν είχε εκπομπές μαγειρικής σε γαλλικά δίκτυα κι ήταν ο επίσημος σεφ του Euro 2016 στην πατρίδα του.
Σχολιάζοντας την απώλεια του Ρομπουσόν ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό τον περιέγραψε στο Twitter ως «οραματιστή» που «θα συνεχίσει να εμπνέει τη νέα γενιά των σεφ».