35.3 C
Athens

Σαμαράς: H συμφωνία είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις

Χαρακτήρισε «έκτρωμα» τη συμφωνία • Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό: «Δεν γίνατε φιλοδυτικός, κ. Τσίπρα, ένας απλός yes man καταντήσατε»

Τη συνολική αποτίμηση των χειρισμών που έκανε ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών στο Σκοπιανό επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία που φέρνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «έκτρωμα» σημειώνοντας ότι όχι μόνο δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα την δυναμιτίσει, προέβλεψε μάλιστα πως η συμφωνία δεν θα αντέξει.

«Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που αντισταθήκαμε στον αλυτρωτισμό και από την άλλη εσείς που τους τα δώσατε όλα»,  ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, ήσασταν πάντα αντίθετοι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε πως αναγνωρίζει πλήρως τον αλυτρωτισμό, καθώς και «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα καθώς, όπως πρόσθεσε, το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, ούτε και erga omnes.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά δεν υπάρχει  erga omnes, καθώς όπως είπε υπάρχει άλλη ονομασία διεθνώς, άλλη στην Ελλάδα, άλλη στο εσωτερικό.

«Οι διευκρινίσεις στο άρθρο 7 εμπεδώνουν και ενισχύουν αλυτρωτισμό», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, ενώ έφερε το παράδειγμα της Βουλγαρίας που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, αλλά ποτέ δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονικό έθνος, ενώ όπως είπε εξέφρασε φόβο και ζήτησε να μην υπάρχουν αλλαγές συνόρων.

«Δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στα δυτικά βαλκάνια», συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι είναι θέμα χρόνου το επόμενο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων.

«Δεσμεύετε την Ελλάδα να μη βάλει κανένα πρόβλημα στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ», είπε ο κ. Σαμαράς, και επανέλαβε: «Δίνετε τα πάντα χωρίς ανταλλάγματα, ακόμα και στοιχειώδη διμερή. Αναγνωρίζετε μακεδονική γλώσσα, που είναι ιδίωμα, αναγνωρίζετε Μακεδόνες, αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα που θα δυναμιτίσει και δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αναγνωρίσατε ένα έκτρωμα μία θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης, τόσο των Σκοπίων, όσο και της περιοχής», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Η συμφωνία ανοίγει μόνο το δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποσταθεροποιεί την Ελλάδα και στο εσωτερικό, προσθέτοντας: «Αποσταθεροποιείτε και τη δημοκρατία».

«Είναι φυσικό», υποστήριξε «να δέχεται η κυβέρνηση συγχαρητήρια από διεθνείς ηγέτες που πάντα ήθελαν να το κλείσουν το ζήτημα. Το κλείνετε προσωρινά δεν το λύνετε», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «και σχέδιο Ανάν αν το φέρνατε, πάλι συγχαρητήρια θα σας έδιναν οι ξένοι παράγοντες».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι για την καρέκλα και την εξουσία υπογράφει τα πάντα όλα: «Δεν γίνατε ξαφνικά φιλοδυτικός, ένας απλός yes man καταντήσατε κ. Τσίπρα», είπε.

Κατηγόρησε ακόμα τον Πρωθυπουργό ότι η αντιπολίτευση υπονόμευσε τη χώρα και ανέφερε: «Είστε πολιτικά ιδεολογικά ηθικά ασπόνδυλοι».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει τη συμφωνία με το στυλό που του δίνει σήμερα ο κ. Καμμένος», λέγοντας ότι «ο λαός έχει καταλάβει».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς