Αν δεν προέκυπτε ο τραυματισμός του Άαρον Χάρισον, θα ήταν μία ιδανική Πέμπτη. Μακάρι ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ να μην έχει κάτι σοβαρό και να μην προστεθεί το όνομά του στη μεγάλη λίστα με τους νεοφερμένους άτυχους αυτής της ομάδας.
Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έπρεπε στην Αγία Πετρούπολη κόντρα σε μία ομάδα που μετρούσε το απόλυτο των νικών σε όλες τις διοργανώσεις (7/7) μέχρι να συναντήσει τους Πειραιώτες. Οι τρεις φορές Πρωταθλητές Ευρώπης είχαν τον έλεγχο του ρυθμού, αλλοίωσαν το επιθετικό παιχνίδι και τη δημιουργία προς το «ζωγραφιστό» της Ζενίτ, που έβρισκε λύσεις κυρίως από τη γραμμή του τριπόντου, ενώ ανέβασαν τη διάρκεια της απόδοσής τους και στις δύο ρακέτες για μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο. Έβγαλαν σκληράδα όσο ποτέ ξανά στην τρέχουσα σεζόν (από την αρχή έως το τέλος του αγώνα και όχι μόνο ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού), περιόρισαν τα αρνητικά τους διαστήματα μέσα στο ματς, ενώ μέσα από την άμυνα «έχτισαν» αυτοπεποίθηση, κατακτώντας μία πολύτιμη νίκη, την πρώτη εκτός συνόρων για την τρέχουσα σεζόν. Οι νίκες μακριά εκτός έδρας αποδεικνύουν τη δυναμική μιας ομάδας και ο Ολυμπιακός μακριά από το ΣΕΦ ξέρει και έχει τον τρόπο για να φτάνει σε σπουδαία διπλά.
Μπορεί ο Πάνγκος να μέτρησε 7 ασίστ, αλλά δεν κατάφερε να βάλει τους ψηλούς της ομάδας του στην «εξίσωση» του αγώνα. Οι γηπεδούχοι είχαν όλα και όλα 10 εύστοχα δίποντα, 4 στο πρώτο ημίχρονο και 6 στο δεύτερο. Ο Χόλινς μπορεί να ξεκίνησε «ζεστός» με 4/5 τρίποντα, αλλά στη συνέχεια μέτρησε 0/5. Συνολικά, οι δύο καλύτεροι σουτέρ της Ζενίτ (Χόλινς και Ρίβερς) είχαν 5/16 τρίποντα. Ο Μπάρον προσπάθησε στο τέλος να γυρίσει ένα χαμένο ματς από το -17, αλλά ο Ολυμπιακός και ο Σπανούλης πήραν τις σωστές αποφάσεις όταν η μπάλα «έκαιγε». Η ομάδα, ο αρχηγός, και ο προπονητής, είχαν καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές, όταν η Ζενίτ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής και είχε το μομέντουμ υπέρ της.
Ο Ζαν-Σαρλ ήταν η «αποκάλυψη» σε αυτό το σπουδαίο διπλό. Πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλοίωσε πολλές φάσεις στην άμυνα, πήρε κρίσιμα ριμπάουντ (είχε ένα κρίσιμο επιθετικό στο 36-44, πετυχαίνοντας καλάθι και φάουλ), και έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να είχε κάποια άτσαλα σουτ και τελειώματα, αλλά πέρασε και έναν τραυματισμό, οπότε αναζητά χρόνο πάνω στο παρκέ και σταθερότητα. Για τον Μάρτιν, τα λόγια είναι περιττά. Έχει απίστευτη πλαστικότητα στις κινήσεις του μέσα στο «ζωγραφιστό» και είναι ένας εξαιρετικός finisher (7/7 δίποντα στη «Sibur Arena»), που προστατεύει την μπάλα με τέτοιο τρόπο και είναι σχεδόν αδύνατον να κοπεί, ιδιαίτερα όταν παίρνει την μπάλα με το αριστερό χέρι. Ο τύπος την… κρύβει κανονικά και είναι ένας καλλιτέχνης στο post παρά το μικρό του «μπόι»! Ο Αμερικανός σέντερ αγωνίστηκε 23:30 και ήταν πνευματικά έτοιμος και τις δύο φορές που πάτησε παρκέ. Άρχισε για πρώτη φορά στην πεντάδα, βγήκε 56 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου επειδή συμπλήρωσε δύο φάουλ και μπήκε ξανά στο ματς, 04:26 πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, για να μείνει μέχρι το τέλος στην αναμέτρηση! Πλέον, το δείγμα και ο Μάρτιν έχει έπειτα από 7 αγώνες το ασύλληπτο 32/35 στα δίποντα (91.4%) και 10.1 πόντους κατά μέσο όρο. Ένα ακόμα θετικό είναι πως βελτιώνεται και στο αδύναμο σημείο του από τη γραμμή των βολών. Το παλικάρι δείχνει να μην έχει ταβάνι. Παράλληλα, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τους δύο σέντερ του Ολυμπιακού. Ο Έλις έχει και αυτός εκπληκτικό ποσοστό στα δίποντα, με 15/18 και 83.3%. Αμφότεροι μετρούν 47/53 δίποντα ύστερα από 7 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ, που είναι σε θέση να αναδεικνύει διαφορετικό πρωταγωνιστή σε κάθε αγώνα. Ο Βεζένκοβ, ο οποίος έχει 45% στο τρίποντο (!) μέχρι στιγμής στη διοργάνωση (9/20), έβαλε το κρίσιμο μακρινό σουτ όταν η μπάλα ζύγιζε… τόνους στο 60-63 (έκανε το 60-66 στο 37′, όταν η Ζενίτ είχε πιστέψει πραγματικά ότι μπορεί να κάνει την επική ανατροπή), εκμεταλλευόμενος την ασίστ του Σπανούλη, ο οποίος στα δύσκολα κράτησε τον Ολυμπιακό, με ένα επίσης σημαντικό τρίποντο στο 55-60 (η Ζενίτ προερχόταν από σερί 12-0 και ο αρχηγός «ξεκόλλησε» τους Πειραιώτες ύστερα από περίπου 3 λεπτά επιθετικής αφλογιστίας). Ο «δυναμίτης» ΜακΚίσικ, με το εκρηκτικό πρώτο βήμα, δεν… βλέπει κανέναν όταν πατήσει γερά και απογειωθεί προς το καλάθι. Οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να κρατήσουν τον περιορισμό των λαθών στη δεύτερη περίοδο, όταν έκαναν μόλις ένα. Τα 16 λάθη στο σύνολο είναι πολλά για αυτό το επίπεδο και πρέπει να περιοριστούν προκειμένου να έρθουν ακόμα περισσότερες νίκες σε αγώνες με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Η ομάδα έχει θετικό πρόσημο στο ρεκόρ της στην Ευρωλίγκα (4-3) και ακόμα δεν έχει «λυθεί» αγωνιστικά ο Σλούκας. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Πάντως, ακόμα και στο κακό του βράδυ, εκτελεστικά, ο Έλληνας γκαρντ μοίρασε για πλάκα 4 ασίστ. Για όσους «αγχώνονται» και «νοιάζονται» τόσο πολύ για τον Ολυμπιακό και τον παίκτη, ας μην ανησυχούν. Θα τη βρουν την άκρη…