Είναι πλέον επίσημο. Η Apple έγινε η πρώτη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έσπασε το 1 τρισ. δολάρια.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street, με άνοδο μεγαλύτερη του 3%, η μετοχή της άγγιξε τα 207,05 δολάρια, προσδίδοντάς της κεφαλαιοποίηση 13 ψηφίων.
Το πετυχαίνει περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή της από τον Στιβ Τζομπς σε ένα γκαράζ της Σίλικον Βάλεϊ και έχοντας κατά την πορεία της φέρει επανάσταση στον κόσμο των υπολογιστών, της κινητής τηλεφωνίας και των υπηρεσιών μουσικής.
Ο Στιβ Τζομπς οραματίστηκε ένα νέο κόσμο, στον οποίο οι υπολογιστές επανακαθορίζουν τη διάδραση μεταξύ ανθρώπων, συσκευών και λογισμικού. Από τα παραδοσιακά Mac έως το iPod, το iPhone και το iPad, κάθε νέο προϊόν της Apple ερχόταν να κάνει τη διαφορά.
Η Apple είχε χρηματιστηριακή αξία ύψους περίπου 350 δισ. δολαρίων, όταν ο Τζομπς πέθανε το 2011. Στην κούρσα για το στόχο του 1 τρισ. δολ. την οδήγησε ο Τιμ Κουκ, ο άνθρωπος, στον οποίο ο Τζομπς επέλεξε να αφήσει τα ηνία της.
«Ετρεξε» απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους -τις Google, Amazon και Microsoft- των οποίων η αξία προσεγγίζει σήμερα τα 900 δισ. δολάρια, αλλά έκοψε πρώτη το νήμα, χάρη στην επιτυχία των έξυπνων κινητών της και κυρίως της την ικανότητά της να πείσει τη Wall Street ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να καινοτομεί.
Δύο εταιρείες σήμερα, η κορεατική Samsung και η κινεζική Huawei πουλούν περισσότερα (αλλά αρκετά φθηνότερα) κινητά τηλέφωνα από την Apple. Παραμένει, ωστόσο, η εταιρεία της οποίας κάθε νέο προϊόν αναμένεται από την αγορά με ενθουσιασμό.
Περίπου πέντε φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας
Προκειμένου να γίνει μία πρώτη σύγκριση αρκεί κάποιος να γνωρίζει ότι η αξία της Apple είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο φθάνει στα 200 δισ. δολάρια, αλλά και μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες της τουρκικής οικονομίας που έφθασε το 2017 στα 849 δισ. δολάρια, αλλά και της ολλανδικής στα 825 δισ. δολάρια!