Στις 26 Αυγούστου του 2016, ο Κόλιν Κάπερνικ, πήρε την απόφαση να γονατίσει την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, μία κίνηση που ξεσήκωσε όλο τον αθλητικό κόσμο της Αμερικής και προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.
Τέσσερα χρόνια μετά και φαίνεται ότι πολλά έχουν αλλάξει, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/08) οι Μιλγουόκι Μπακς πήραν μία ιστορική απόφαση και δεν αγωνίστηκαν στην αναμέτρηση με τους Ορλάντο Μάτζικ.
Όσα είχαν γίνει με τον Κάπερνικ:
"I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses Black people and people of color."
—Colin Kaepernick addressing the media, four years ago today, about his decision to sit for the national anthem pic.twitter.com/QuD2eSkunF
— ESPN (@espn) August 26, 2020
Θυμηθείτε το περιστατικό:
Four years ago today, Colin Kaepernick refused to stand for the national anthem to protest police brutality and racism.
Do you understand now? pic.twitter.com/mAlfiUjJmg
— Complex Sports (@ComplexSports) August 26, 2020
Ο Κόλιν Κάπερνικ, πριν από τέσσερα χρόνια, είχε προσπαθήσει με τον τρόπο του να δείξει σε όλους ότι στις ΗΠΑ υπάρχει πρόβλημα με την αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών τόσο από τους αστυνομικούς, όσο και από την κοινωνία.
Το βράδυ της Τετάρτης (26/08) και την ώρα που όλοι περίμεναν τον πέμπτο αγώνα των Μιλγουόκι Μπακς με τους Ορλάντο Μάτζικ, τα «ελάφια» προχώρησαν σε μποϊκοτάζ της αναμέτρησης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αντιταχθούν στην αλόγιστη χρήση βίας από την αστυνομία.
Κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά του NBA, δηλαδή μία ομάδα να μην κατέβει στο παρκέ για να δώσει τον αγώνα της και οι Μπακς έδειξαν ότι το μπάσκετ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα.
Η κίνησή τους αυτή έχει τόσο αθλητική όσο και κοινωνική ανάγνωση. Για να μπορέσει κάποιος να φέρει την αλλαγή, θα πρέπει να βγει από τη… φούσκα του και να μπει σε έναν δύσκολο δρόμο, ο οποίος μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι.
Αυτή η κίνηση των παικτών των Μπακς, έπιασε απροετοίμαστους ακόμα και τους ιδιοκτήτες της ομάδας, λέγοντας στην ανακοίνωσή τους ότι παρά το γεγονός ότι δεν ήξεραν για την κίνηση των παικτών τους, την υποστηρίζουν 100% και αν οι ίδιοι το έκαναν γνωστό από πριν, ακόμα και τότε θα τους στήριζαν.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, για να έρθει η αλλαγή (σε όλα τα επίπεδα) πρέπει ο καθένας να είναι έτοιμος να βγει από τα… νερά του, να δείξει στον κόσμο ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές των Τζορτζ Φλόιντ και Τζέικομπ Μπλέικ.
— Milwaukee Bucks (@Bucks) August 26, 2020
Αλλά γιατί οι Μιλγουόκι Μπακς έφτασαν σε αυτό το σημείο; Αυτή ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία έτσι ώστε οι Μπακς, αλλά και ο κόσμος του αθλητισμού να σηκώσει – έστω και σε μορφή αυστηρής προειδοποίησης – το ανάστημά του μπροστά στην αδικία, τη μισαλλοδοξία, τις φυλετικές διακρίσεις.
Τα «ελάφια» με αυτήν τους την κίνηση μπόρεσαν να εμπνεύσουν και άλλους φορείς να δράσουν (επιτέλους) κατά των όσων συμβαίνουν στην Αμερική και μας αφορούν όλους άμεσα, παρά το γεγονός ότι είμαστε πάρα πολύ μακριά.
Ακόμα και ο Κένι Σμιθ, ο παλιός παίκτης του NBA και νυν παρουσιαστής του Inside, αποχώρησε από την εκπομπή, ως ένδειξη σεβασμού και αλληλεγγύης.
"As a black man, as a former player, I think it's best for me to support the players and just not be here tonight."
Kenny Smith walked off the set of Inside the NBA in solidarity with the players' boycott. pic.twitter.com/VAaNvrro7D
— SportsCenter (@SportsCenter) August 26, 2020
Η αποχώρησή του και σε video:
.@TheJetOnTNT stands with the NBA players. pic.twitter.com/39Sby1D5kn
— NBA on TNT (@NBAonTNT) August 26, 2020
Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η ιστορική εξέλιξη του NBA, που βρίσκει τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να πρωτοστατούν, δεν περιορίζεται μόνο στον αθλητισμό, σε αντίθεση με αυτό που θα ήλπιζαν πολλοί.
Με αυτόν τον τρόπο οι Μπακς, οι ομάδες του NBA, ο αθλητισμός των ΗΠΑ και γενικότερα ο κόσμος, ζητά ουσιαστική αλλαγή και ασκεί στον πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, ασφυκτική πίεση ενόψει των εκλογών.
Σε αυτά τα συνεχόμενα περιστατικά φυλετικών διακρίσεων και αστυνομικής βίας, οι παίκτες αλλά και οι ομάδες έχουν ένα μοναδικό προνόμιο και φαίνεται ότι σιγά σιγά μαθαίνουν να το αξιοποιούν στο έπακρον.
Η Ένωση παικτών της Λίγκας τόνισε σε ανάρτησή της ότι «η επανάσταση θα είναι τηλεοπτική» και ήδη η αναταραχή στο εσωτερικό των Ηνεωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι έκδηλη. Μπορεί οι παίκτες των ομάδων του NBA να αποφάσισαν να συνεχίσουν τη σεζόν, αλλά ακόμα και αυτή η κίνηση των Μιλγουόκι Μπακς φαντάζει ικανή να ταρακουνήσει ολόκληρη την κοινωνική – και όχι μόνο – σκηνή των ΗΠΑ
Ποιος είναι καλύτερος φορέας για να εκφραστεί η αντίθεση σε όποια μορφή ρατσισμού από τις ομάδες και τους παίκτες του NBA; Αθλητές από όλο τον κόσμο, συναγωνίζονται και συνδέονται σε καθημερινή βάση ο ένας με τον άλλον. Στους Μπακς για παράδειγμα αγωνίζονται δύο Έλληνες, ένας Τούρκος και έχουν μεταξύ τους εξαιρετική σχέση. Στους Ντάλας Μάβερικς ο Λούκα Ντόντσιτς είναι Σλοβένος, ο Κριστάπς Προζίνγκις Λετονός.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για να καταλάβει ακόμα και ο τελευταίος ότι οι αθλητές και δη, στην Αμερική οι μπασκετμπολίστες, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν μία ολόκληρη κοινωνία με τις ενέργειές τους. Λέτε τώρα να ακουστούν οι παίκτες, αλλά κυρίως οι πολίτες, μετά από την κίνηση των Μπακς; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις που ασκούνται πλέον σε όλα τα επίπεδα είναι τεράστιες.