Για τα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ΑΕΛ, την ελληνική διαιτησία αλλά και τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ, μίλησε, μεταξύ άλλων, στον Σταύρο Κουράκο και την εκπομπή «Sportnews» του Action 24, ο Αλέξης Κούγιας.
Αναλυτικά ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ μίλησε:
Για την Λάρισα: Βρήκα… τίποτα. Εκτός των μετοχών, αγόρασα το προπονητικό κέντρο, ιδιοκτησίας Πηλαδάκη. Δεν σας κρύβω πως αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα αγόραζα την Λάρισα. Όταν την πήρα, οι οπαδοί κυνηγούσαν τον Πλεξίδα. Την μία πήγα σε ένα χωριό στο Γαρδίκι, μετά στην Μύκονο, μετά στα Τρίκαλα. Την ημέρα που αγόρασα την ομάδα, μου είπε πως πρέπει να πληρώσω και τον συμβολαιογράφο! Όταν κατάφερα να πάρω τις μετοχές, ζήτησα να δω τους παίκτες και είχε μόνο έναν, τον Πανούση! Η ομάδα ήταν τότε στην Football League και ακόμα από την εποχή του Πηλαδάκη δεν είχε αδειοδότηση. Δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές. Εκείνη την χρονιά, πήρα τα νεαρά παιδιά από την Παναχαϊκή στην Λάρισα, πήραμε και 2-3 καλούς παίκτες και πήραμε με μόνο μία ήττα το πρωτάθλημα.
Αυτά που αντιμετωπίζει ο Άρης τώρα, με το καλημέρα τα αντιμετώπισα και εγώ. Ο Πηλαδάκης άφησε την ΑΕΛ με 19 εκατομμύρια χρέη! Στα οκτώ χρόνια που έμεινε στην Λάρισα, εισέπραττε 8,5 εκ ευρώ έσοδα τον χρόνο. Τα συνολικά δάνεια που εισέπραξε ο Πηλαδάκης ήταν 129 εκ ευρώ! Αυτή την κατάσταση αντιμετώπισα όταν πήγα στην Λάρισα και την έβαλα σε τάξη. Από την πρώτη χρονιά και κάθε χρόνο η ΑΕΛ παίρνει αδειοδότηση για συμμετοχή στην Ευρώπη και όλα αυτά με έσοδα που δεν ξεπέρασαν τα 2,5 ευρώ τον χρόνο. Δεν οφείλουμε σε παίκτες, σε πιστωτές ή στο Δημόσιο. Κάνουμε πολύ καλή διαχείριση και έχουμε φτιάξει ένα πολύ ωραίο κλίμα με τον κ. Γρηγορίου σαν προπονητή, που τον εμπιστεύονται οι ποδοσφαιριστές.
Για τον Ντουρμισάι: Υπάρχει συμφωνία και με τον παίκτη και με τον Ολυμπιακό. Είναι τυπικό το θέμα. Ό Μιχάλης Γρηγορίου τον έκανε παίκτη πρώτης κατηγορίας.
Για τα κριτήρια που πρέπει να έχουν οι ομάδες: Όταν μιλάω για αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο, βάζω ως παράμετρο τα κριτήρια, που μια ομάδα που θα γίνεται μια ομάδα επαγγελματική και θα εισέρχεται στις ανώτερες κατηγορίες. Προαπαιτούμενα το γήπεδο και το προπονητικό γήπεδο, να έχει οπαδούς και έναν αξιόπιστο ιδιοκτήτη, που να μπορεί να αποδείξει από πού έρχονται τα χρήματα του. Έναν άνθρωπο με ονοματεπώνυμο. Αν υπήρχαν αυτά εξ αρχής ως κριτήρια, θα είχαμε έναν άλλον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Για τα που θα παίζει η ομάδα την νέα σεζόν: Θα παίζουμε στο Αλκαζάρ. Θα ξοδέψουμε 500.000 για το γήπεδο. 2.200.000 δώσαμε ενοίκιο σε 5 χρόνια για το AEL FC Arena.
Για την αναδιάρθρωση: Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να αλλάζουμε πρωτάθλημα. Ο Βασιλειάδης, δεν ξέρω πως το σκέφτηκε και είπε να πέσουν 4 από τις 16 και να ανέβουν 2 και αυτομάτως θα γίνουμε 14. Συγχρόνως έπεσε η μισή SL2 και έμειναν 12. Και τότε είχα πει πως πρόκειται περί τυχοδιωκτικής ποδοσφαιρικά επιλογής. Μου άφησε να εννοηθεί πως ήταν κεντρική απόφαση της κυβερνήσεως, του την επέβαλλαν και τελικώς αυτό το σχέδιο απέτυχε. Φτάσαμε φέτος να έχουμε play offs και play outs, που τα μεν Play offs δεν είχαν καμία σημασία. Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται πειράματα, να παίζει η U20 του Παναθηναϊκού και να κατεβαίνει ο Άρης με 13 παίκτες. Είχε ξεφτιλιστεί η έννοια του ντέρμπι, παίζουν 4 φορές τον χρόνο. Είχαμε 20 αγώνες ντέρμπι χωρίς κανένα να είναι ντέρμπι. Τα play out, με δεδομένο το -6 του Πανιωνίου, είχαν ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί για υποβιβασμό και απλά περιμέναμε την μία ομάδα για τα μπαράζ. Αυτό δεν είναι πρωτάθλημα.
Όμως, αφού αυτό έχουμε, έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας. Υπάρχει και ο παράγοντας έσοδα τηλεόρασης. Σήμερα πληροφορήθηκα πως η ΕΠΟ, παρά την ρητή διαφωνία της SL, φέρνει από το… παράθυρο σχέδιο της SL2 με το οποίο θα ανέβουν 4 ομάδες. Μίας διοργανώτριας αρχής που δεν έχει αδειοδότηση Super League, που το 90% των ομάδων δεν έχει καταθέσει το μετοχικό κεφάλαιο, που τα στημένα παιχνίδια είναι περισσότερα από τα νόμιμα. Όλη αυτή η συζήτηση έγινε εξαιτίας της τροπολογίας Αυγενάκη που είπε πως αν ένα πρωτάθλημα διακοπεί λόγω κορωνοϊού, εφόσον το θέλει η διοργανώτρια αρχή με ψήφους 75%, μπορεί να αλλάξει την προκήρυξη. Το δικό μας πρωτάθλημα δεν διεκόπη, δεν αποφασίσαμε αναδιάρθρωση. Θα πάρουν τις δύο αποφάσεις και θα τις πάνε στο διαιτητικό. Εκεί ελπίζω πως η πρόεδρος του διαιτητικού να μην γελοιοποιηθεί. Αν οι ομάδες γίνουν 18, μόλις οι 8 έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Με ποιον τρόπο θα διοργανωθεί ένα τέτοιο πρωτάθλημα.
Ποιο είναι το ιδανικό φορμάτ: Εγώ θα ήθελα τρεις κατηγορίες. 16 ομάδες στην Super League με κριτήρια. 16 ομάδες στην Β’ Εθνική και να μείνει η Γ’ Εθνική αξιόπιστη με 16 ομάδες. Όσες όμως ομάδες γίνουν επαγγελματικές να έχουν γήπεδο, προπονητικό κέντρο, ιδιοκτήτη αξιόπιστο και οπαδούς.
Για την σχέση Super League και ΕΠΟ: Δεν υπάρχει η ΕΠΟ χωρίς την Super League. Εισπράττει 11 εκ ευρώ τον χρόνο από εμάς. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαν να δίνουν τέτοιους… παχυλούς μισθούς.
Για τις εκλογές της Super League: Ο Αλαφούζος πρωταγωνίστησε στην διαδικασία, που πριν 15 μέρες με είχε καλέσει στο σπίτι του και προσπάθησε να με πείσει να αλλάξω τηλεοπτική στέγη. Μου είχε πει ότι υπάρχει ένα πλάνο με τον OTE TV. Μετά εξαφανίστηκε και αργότερα εμφανίστηκε με δικό του υποψήφιο, ενώ πήρε και τον ΠΑΟΚ με το μέρος του. Εγώ τιμώ την υπογραφή μου και τους ανθρώπους που με στήριξαν. Δεν με ψήφισαν ο Παναιτωλικός, ο ΟΦΗ, η Λαμία. Όλοι αυτοί δεν είχαν συμβόλαιο τηλεοπτικό, όπου τους έταξε ο Αλαφούζος. Μετά ήταν και οι δορυφόροι του ΠΑΟΚ, όπως η Ξάνθη.
Αυτή η συμμαχία είναι πρόσκαιρη. Να είστε βέβαιοι πως αν τελικά δεν βρουν τηλεοπτική στέγη αυτές οι ομάδες, μην εκπλαγείτε να έχουμε αλλαγές στην ηγεσία της Super League, καθώς οι άνθρωποι αυτοί παραπλανήθηκαν. Ο καθένας πήρε τις αποφάσεις του. Σε ορισμένες στιγμές κρίνονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να αντέξει με τίποτα. Τους δουλεύει όλους ο Μελισσανίδης, που ελέγχει τις εκλογές στην ΕΠΟ. Η κυβέρνηση του χαλάει την συνταγή, γι αυτό υπάρχει αντίδραση προς τον Αυγενάκη.
Η αθλητική δικαιοσύνη είδατε τι προβλήματα αντιμετωπίζει με το μπούλινγκ του ΠΑΟΚ. Το να παραιτούνται κορυφαίοι τακτικοί δικαστές είναι η μεγαλύτερη προσβολή στην αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Γκαγκάτσης έβαζε δικηγόρους στις επιτροπές και νομικούς συμβούλους στην ΕΠΟ, όσους δικηγόρους έπαιζαν καλή μπάλα Έτσι έβγαιναν οι αποφάσεις. Αν τολμούσες να κάνεις δήλωση, έπεφτε τιμωρία για δυσφήμιση του αθλήματος. Εκκρεμεί η πολυιδιοκτησία. Έπρεπε να λυθεί το θέμα μέχρι τις 3 Αυγούστου. Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας για τον Ολυμπιακό. Πως θα προτείνεις έτσι εκπροσώπους στην Ευρώπη με τέτοια εκκρεμή θέματα; Αν η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ τιμωρηθούν στις 9 Οκτωβρίου, από πού θα αφαιρεθούν οι βαθμοί. Προκύπτει θέμα του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο, τι θα γίνει; Σε ποια επιτροπή θα εκδικαστεί η έφεση; Και δεν ντρέπονται οι άνθρωποι αυτοί.
Για τον τελικό του κυπέλλου: Ο τελικό γίνεται σε ένα γήπεδο που ορίζεται πριν ξεκινήσει η διοργάνωση. Σε άλλα κράτη ορίζουν μέχρι και τους προημιτελικούς, όπως στην Αγγλία. Εδώ έχουν όλοι άδικο. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όμως, δεν γίνεται να βάζεις το παιχνίδι στο γήπεδο του Απόλλωνα και η ομάδα να το έχει ήδη κλείσει! Αν η Cosmote TV στερήσει χρήματα από την ΕΠΟ, τότε ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να μηνύσει τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΠΟ για απιστία, γιατί θα έχει χάσει χρήματα. Έχουμε ποινικό αδίκημα απιστίας, που με ορισμένες προϋποθέσεις είναι κακούργημα.
Για την διαιτησία: Φανταστείτε να μην είχαμε το VAR. Οι μεγάλοι στα ντέρμπι είχαν σχετικά καλές διαιτησίες. Στο κύπελλο είχαμε παρατράγουδα, όπως το πιάσιμο των γεννητικών οργάνων του διαιτητή ΑΕΚ – Άρη και την τιμωρία του Μελισσανίδη. Όμως δεν έχουμε την διαιτησία των παλαιών αγώνων. Ο Κομίνης είναι ένας ανύπαρκτος διαιτητής και κακός άνθρωπος. Ο Κομίνης έβγαλε πρωταθλητή και αλλοίωσε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κράτησε στην κατηγορία τον ΟΦΗ. Καθόρισε την τύχη ομάδων ιστορικών. Τον Κατσικογιάννη τον έχουν κάνει ασανσέρ. Με τον Φωτιάδη το ίδιο. Υπάρχουν κάποια νέα ταλαντούχα παιδιά, όμως είναι πονηροί. Δυστυχώς μπήκαν νωρίς στα κόλπα. Ο Κλάτενμπεργκ θα φέρει καλούς συνεργάτες και θα καταλάβει γρήγορα τι γίνεται.
Για τον Δημητρίου: Εύχομαι να μην είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, γιατί αυτό θα σημαίνει πως η γενιά του 1996 θα έχει επιστρέψει.
Για το μέλλον και το που πηγαίνει το ποδόσφαιρο: Όλοι αντιλαμβάνονται πως όσες περισσότερες οι ομάδες, τόσο πιο κοντά στην οικονομική καταστροφή βρίσκεται το ποδόσφαιρο. Όλοι μας κάνουμε έναν προϋπολογισμό. Αν ανατραπεί για να πάρουν χρήματα ο Απόλλωνα, η Λαμία, τα Γιάννινα, τα Χανιά και ο Λεβαδειακός, αυτόματα δημιουργείται μια διαφορετική κατάσταση.