Πόσοι άνθρωποι έβγαλαν λεφτά από την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν κάποιος έθετε αυτή την ερώτηση στην κυρία Παναγιώτα Σπανού, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει στην περιβόητη εισήγησή της πως «το ποδόσφαιρο ως άθλημα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ώστε να ασχοληθούν ενεργά με μια μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα, επενδύοντας χρήματα με σκοπό να απολαύσουν τα ανάλογα κέρδη».
Η λογική λέει πως η κυρία Σπανού δεν είχε την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο, μέχρι τη στιγμή που κλήθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες της στην ΕΠΟ ως ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας. Δεν είναι κακό να μην έχει σχέση με το ποδόσφαιρο κάποιος δικαστικός λειτουργός, ανακριτής εν προκειμένω. Κακό γίνεται όταν δίχως να έχει την παραμικρή σχέση, καλείται να ερευνήσει ποδοσφαιρικές υποθέσεις και να μπει σε χωράφια που δεν τα γνωρίζει και για τα οποία μπορεί να έχει πιο ολοκληρωμένη άποψη από αυτόν ακόμα και ο μανάβης της γειτονιάς.
Χρειάζεται δηλαδή να έχεις σπουδάσει νομική για να γνωρίζεις ότι το ποδόσφαιρο είναι μια μαύρη τρύπα και σχεδόν όλοι οι σύλλογοι του κόσμου είναι ζημιογόνοι;
Τι κέρδη λοιπόν, «απολαμβάνει» ο Βαγγέλης Μαρινάκης και πώς στοιχειοθετείται η τεράστια και παντελώς αντιποδοσφαιρική κοτσάνα περί κερδών που συμπεριλαμβάνεται στην εισήγηση Σπανού; Για την «ελεγχόμενη» περίοδο, δηλαδή έως και το τέλος της σεζόν 2014/15, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε στην πρώτη πενταετία της εποχής Μαρινάκη παθητικό 37 εκ. ευρώ, ενώ ουδείς μέτοχος εισέπραξε μέρισμα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε σχετική έκθεση της πολυεθνικής Deloitte και που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Η αλήθεια είναι πως από το 2015 και μετά οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να ισοσκελίσουν τις ζημίες τους και να είναι πλήρως εναρμονισμένοι στο FFP και στα πιο αυστηρά κριτήρια της UEFA. Κάποιος… φαν της κυρίας Σπανού θα μπορούσε να προεκτείνει το σκεπτικό της και να πει «ορίστε, έπιασαν τόπο τα στοιχηματικά στησίματα». Δυστυχώς για τους ευφάνταστους αντιολυμπιακούς, ο Ολυμπιακός ισχυροποιήθηκε οικονομικά μέσα από τα προϊόντα που ο ίδιος παρήγαγε. Δηλαδή τις οικονομικές υπεραξίες των παικτών του.
Το παραμύθι των εσόδων του Champions League έλαβε κι αυτό τέλος στα χρόνια που ακολούθησαν. Τη σεζόν 2016/17 ο Ολυμπιακός έπαιξε στο Europa, το ίδιο και τη σεζόν 2018/19. Κι αν φέτος βρέθηκε στους ομίλους, αυτό το οφείλει στο γεγονός πως απέκλεισε τρεις ομάδες το περασμένο καλοκαίρι. Μια εκ των οποίων η πρωτοπόρος και πιθανή πρωταθλήτρια Τουρκίας Μπασακσεχίρ.
Αν ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες οικονομικές ζημίες του παρελθόντος, αυτό συνέβη επειδή οι ποδοσφαιρικές επενδύσεις του μεγαλομετόχου του έπιασαν τόπο. Πωλήσεις όπως του Ρέτσου, του Ποντένσε, του Μιλιβόγεβιτς και κάμποσων ακόμη παικτών έδωσαν στους Πειραιώτες τη δυνατότητα να ορίζουν εκείνοι τις τιμές και να καθορίζουν τους συνομιλητές τους, που σχεδόν όλοι προέρχονται από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Τώρα, αν υπάρχουν ακόμη αφελείς που να κάνουν λόγο για κέρδη και μάλιστα μέσω… στοιχημάτων που δεν εμφανίστηκαν ποτέ και δε «χτύπησαν» στα ραντάρ της UEFA, της SportRadar και των στοιχηματικών εταιριών, πάσο. Είναι τόσο εύπιστοι – ή κακόπιστοι – που μέχρι και ότι ο Καλπαζίδης είναι πράκτορας του Μαρινάκη μπορούν να καταπιούν…