Ποσό ύψους 1,5 δις δολαρίων συνολικά θα διαθέσει η FIFA για την «ανακούφιση» των ομοσπονδιών και των ομάδων από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη σημερινή (Πέμπτη 25/06) συνεδρίαση του συμβουλίου της, εγκρίνοντας παράλληλα έναν πλήρως αναθεωρημένο προϋπολογισμό για την τριετία 2019-2022.
Συγκεκριμένα, το συμβούλιο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας ενέκρινε ομόφωνα «Σχέδιο Ανακούφισης», το οποίο σχεδιάστηκε προσεκτικά τους τελευταίους μήνες από τη διοίκηση της FIFA σε συνεργασία με εκπροσώπους των συνομοσπονδιών. Κατά τα τρία στάδια εκτέλεσής του, το εν λόγω παγκόσμιο σχέδιο υποστήριξης θα διαθέσει έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την ποδοσφαιρική κοινότητα.
Στα δύο πρώτα στάδια του σχεδίου, η FIFA προέβλεπε την άμεση αποδέσμευση όλων των προθεσμιακών πληρωμών λειτουργικού κόστους προς τις Ενώσεις-μέλη και, στη συνέχεια, θα μετατρέψει τις επιχορηγήσεις ανάπτυξης σε ταμεία επιχειρησιακής βοήθειας για τον ιό Covid-19, με τουλάχιστον 50% των αποδεσμευμένων κονδυλίων, να διατίθενται στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Στο τρίτο στάδιο που εγκρίθηκε από το συμβούλιο, θα παρέχεται περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη μέσω ενός συστήματος επιχορηγήσεων και δανείων.
Συγκεκριμένα:
-Επιχορηγήσεις: Επιχορήγηση αλληλεγγύης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, θα διατεθεί σε όλες τις ενώσεις-μέλη και μια πρόσθετη επιχορήγηση 500.000 δολαρίων θα διατεθεί ειδικά στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, κάθε συνομοσπονδία θα λάβει επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
-Δάνεια: Οι ενώσεις-μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άτοκα δάνεια που ανέρχεται έως και στο 35% των ελεγχόμενων ετήσιων εσόδων τους. Για λόγους αλληλεγγύης, θα διατίθεται ένα ελάχιστο δάνειο 500.000 δολαρίων και ένα μέγιστο 5 εκατομμύρια δολαρίων. Επιπλέον, κάθε συνομοσπονδία θα έχει πρόσβαση σε δάνειο έως 4 εκατομμύρια δολάρια.
Τόσο οι επιχορηγήσεις όσο και τα δάνεια μπορούν να κατευθύνονται απ’ τις ενώσεις στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου και στις αντίστοιχες περιοχές τους, συμπεριλαμβανομένων συλλόγων, παικτών, πρωταθλημάτων ή άλλων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού.
-Μοντέλο διακυβέρνησης: Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εποπτεία του σχεδίου, θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στη χρήση των κεφαλαίων, ενώ θα υπάρχουν σαφείς όροι αποπληρωμής δανείου. Θα συσταθεί επίσης μια συντονιστική επιτροπή του «Σχεδίου Ανακούφισης» της FIFA για την εποπτεία του προγράμματος.
Ο Όλι Ρεν, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διακυβέρνησης της FIFA, διορίστηκε ως επικεφαλής της συγκεκριμένης επιτροπής. Ως επόμενο βήμα, οι αρχές του σχεδίου θα ενοποιηθούν σε ένα σύνολο κανονισμών που θα υποβληθούν στο προεδρείο της FIFA.
Από εκεί και πέρα, τα μέλη του συμβουλίου ενέκριναν τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2021 και τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για τον κύκλο 2019-2022. Ένα αποτέλεσμα μιας συνολικής αξιολόγησης των δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.
Ημερολόγιο διεθνών αγώνων
Ως αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες και όλους όσοι εμπλέκονται με το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η ομάδα εργασίας των συνομοσπονδιών, συμφώνησε να υποβάλει πέντε προτάσεις σχετικά με το Διεθνές Ημερολόγιο Ανδρών μετά την πανδημία του ιού Covid-19. Οι πέντε προτάσεις, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σημερινό συμβούλιο είναι:
-Μετακίνηση των «διηπειρωτικών» πλέι-οφ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 της FIFA, από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2022.
-Αναβολή του αγωνιστικού «παραθύρου» του Σεπτεμβρίου 2020 για AFC, CAF, Concacaf και OFC.
-Να προχωρήσει ως έχει το παράθυρο του Σεπτεμβρίου 2020, όπως είχε προγραμματιστεί για την CONMEBOL και την UEFA, με την επιφύλαξη της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης.
-Να επεκτείνει τα παράθυρα του Οκτωβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2020 κατά μία ημέρα για την UEFA, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή τριών παιχνιδιών αντί για δύο.
-Να επεκτείνει το παράθυρο του Ιουνίου 2021 κατά επτά ημέρες για τα AFC, CAF, Concacaf και το OFC, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή τεσσάρων αγώνων αντί για τα δύο.
Από εκεί και πέρα, το Συμβούλιο της FIFA εξέφρασε την υποστήριξή του στη διεξαγωγή ενός παναραβικού τουρνουά που θα διεξαχθεί το 2021: Μία διοργάνωση για εθνικές ομάδες ανδρών που θα διαγωνιστούν από αραβικά έθνη από την Αφρική και την Ασία και θα περιλαμβάνει κυρίως παίκτες που θα αγωνίζονται στα εγχώρια πρωταθλήματα, παίζοντας εκτός του Διεθνούς Ημερολογίου Αγώνα. Το τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ από 1-18 Δεκεμβρίου 2021, θα παραδοθεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Κατάρ 2022 και θα επιτρέψει στους διοργανωτές να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις ως test events
Επιπλέον, το αρμόδιο όργανο της FIFA ενέκρινε τους επικαιροποιημένους κανονισμούς για τα Ολυμπιακά Τουρνουά Ποδοσφαίρου Τόκιο 2020, προσαρμόζοντάς τους, στις νέες ημερομηνίες 21 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2021, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης VAR.
Ρυθμιστικό πλαίσιο
-Μετά τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας, το έργο της οποίας εγκρίθηκε επίσης από την Επιτροπή Κατάστασης Παικτών, το συμβούλιο υπέβαλε πρόταση τροποποίησης των Κανονισμών της FIFA, που διέπουν την Εφαρμογή του Καταστατικού, ιδίως όσον αφορά την επιλεξιμότητα των παικτών να παίζουν για εθνικές ομάδες.
Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις νέες διατάξεις που αφορούν τις εξαιρέσεις από τη γενική απαγόρευση αλλαγής εθνικών ομάδων. Το συμβούλιο συνέστησε να υποβληθούν οι νομοθετικές αλλαγές προς έγκριση από το Συνέδριο της FIFA.
-Τέλος, οι νέοι κανονισμοί αντί-ντόπινγκ της FIFA -σύμφωνα με τον πρόσφατα εγκεκριμένο παγκόσμιο κώδικα αντί-ντόπινγκ της WADA- εγκρίθηκαν επίσης από το συμβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου (που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη) έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, πριν από το 70ο Συνέδριο της FIFA, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.