O Χρήστος Υφαντής έχει ξεκινήσει σειρά… διαλέξεων στο FWS με αφορμή την επικείμενη «ποδοσφαιρική δίκη» που ξεκινά την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μια υπόθεση που πραγματικά… δεν υπάρχει!
Μέρος 4ον: Sport Radar, ΟΠΑΠ και παράνομος στοιχηματισμός
Υπόθεση εργασίας: Οι αγώνες (Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 01.11.2014, Ηλίας Σπάθας, Βέροια – ΟΦΗ 17.01.2015 Απόστολος Αμπάρκιολης, Εργοτέλης – Καλλονή 19.01.2015 και Βέροια – Ολυμπιακός 01.02.2015 Κων/νος Ιωαννίδης και ΟΦΗ – ΠΑΟ 15.02.2015 Αλέξανδρος Δημητρόπουλος) ελέγχονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας και την κα Σπανού, ως ερευνήτρια, καθότι υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι συντρέχει στην περίπτωση τους παράβαση του άρθρου 27 του Κώδικα Δεοντολογίας «Προκαθορισμός αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους».
Ποια είναι η πρώτη κίνηση, στην οποία προβαίνει μια επιμελής ερευνήτρια, ώστε να «κλειδώσει» τον προκαθορισμό του αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους και στη συνέχεια να κατηγορήσει βάσιμα τον κ. Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό;
Να αποταθεί στους αρμόδιους στοιχηματικούς φορείς (στην πηγή, δηλαδή) του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να λάβει μια έγκυρη ενημέρωση αν, από τα δικά τους επίσημα στοιχεία, προκύπτει οποιοσδήποτε αθέμιτος ή περίεργος ή ύποπτος στοιχηματισμός, σε ένα αποτέλεσμα που επαληθεύθηκε, όπερ σημαίνει ότι προκαθορίστηκε και ο σκοπός επετεύχθη.
Ποιοι είναι οι φορείς που διαθέτουν στοιχεία για τον στοιχηματισμό των αγώνων και είναι σε θέση να επισημάνουν περίεργες ή αντικανονικές ή ύποπτες στοιχηματικές δραστηριότητες για ένα παιχνίδι; Στην Ελλάδα η ΟΠΑΠ Α.Ε. και σε διεθνές επίπεδο η SportRadar, η εταιρεία που μελετάει τη στοιχηματική δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη και είναι πολύτιμος συνεργάτης της UEFA.
Ρώτησαν, εγγράφως μάλιστα, τόσο η κα Σπανού στο στάδιο της έρευνας όσο και η κυρία Ιωαννίδου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, τους ως άνω φορείς για ύποπτο στοιχηματισμό στους εν λόγω επίμαχους πέντε αγώνες:
Βεβαίως και ρώτησαν. Η κα Σπανού απηύθυνε ερώτημα στην ΟΠΑΠ Α.Ε. στις 11.02.2020 και στις 11.03.2020 έλαβε την απάντηση «δεν περιήλθαν σε γνώση της εταιρείας πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με πιθανότητα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των εν λόγω αγώνων».
Τι έκανε, μετά από αυτή την απάντηση, η κα Σπανού; Αγνόησε την απάντηση.
Η ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ. Στις 24.04.2020 η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. απευθύνει ερώτημα στην UEFA με το ίδιο περιεχόμενο, αναζητώντας πληροφορίες για τους επίδικους αγώνες.
Στις 28.04.2020 απαντάει η αρμόδια Διεύθυνση Ακεραιότητας και Κανονισμών της UEFA (UEFA Integrity and Regulatory Department).
Τι αναφέρει στην απάντηση της; «Ρητά και κατηγορηματικά για όλους τους αναφερόμενους στην έκθεση αγώνες δεν έχουν επισημανθεί ως χειραγωγημένοι από το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης (Betting Fraud Detection System), άλλως δεν παρατηρήθηκε ούτε ανιχνεύθηκε κάποια ασυνήθιστη και ύποπτη στοιχηματική κίνηση».
Τι έπραξε η Επιτροπή Δεοντολογίας μετά την απάντηση που έλαβε από την UEFA; Αγνόησε την απάντηση.
Οι επίσημες απαντήσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. και της UEFA αγνοήθηκαν παντελώς από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή; Ότι ασκήθηκε δίωξη και παραπέμπονται σε δίκη παράγοντες και ομάδες, χωρίς να υπάρχει, καν, το σώμα του εγκλήματος, δηλαδή εκθέσεις των φορέων για περίεργο ή ύποπτο στοιχηματισμό. Δεν είναι θαυμάσιο;
Θα ήταν «προκαθορισμός αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους» αν προέκυπτε αυξημένος στοιχηματισμός στους εν λόγω αγώνες υπέρ ενός αποτελέσματος; Όχι, δεν θα ήταν. Τίποτε δεν συνηγορεί υπέρ αυτής της εκτίμησης. Άλλωστε, η πρακτική της Επιτροπής Δεοντολογίας από το 2015 έως και σήμερα αποδεικνύει, πως οι εκθέσεις της Sport Radar θεωρούνται «κατώτερες των απλών ενδείξεων».
Για το λόγο αυτό καμία από τις ομάδες, για τις οποίες η ίδια η Sport Radar έχει αποστείλει στην Ε.Π.Ο. περισσότερες από πέντε ή έξι φορές φάκελο με στοιχεία ύποπτου στοιχηματισμού, δεν έχει ποτέ τιμωρηθεί. Αντίθετα, έχουν όλες απαλλαγεί από την ίδια την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Κορυφαία περίπτωση αυτή της Ξάνθης στις 03.06.2016, για την οποία, είχε υπάρξει έκθεση/πρόταση του ερευνητικού τμήματος για υποβιβασμό, λόγω διαβίβασης φακέλου από τη Sport Radar για ύποπτο στοιχηματισμό στον αγώνα Κυπέλλου Πανελευσινιακός – Ξάνθη 0-5.
Την ίδια αθωωτική στάση τήρησε η Επιτροπή και για τον Πανελευσινιακό που την περίοδο εκείνη ήταν «τακτικός πελάτης» της Sport Radar και της UEFA.
Πως προκύπτει τότε να κατηγορούνται ο κ. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός για «προκαθορισμό αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους»; Να, ένα από τα μυστήρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, της εξυγίανσης και της κάθαρσης και μιας Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία, για να «τεκμηριώσει» έκθεση παραπομπής, αγνόησε όλους τους επίσημους φορείς, οι οποίοι δήλωσαν εγγράφως πως «τίποτε ύποπτο στοιχηματικώς δεν παρατηρήθηκε».
Συνεχίζουμε, έχει κι άλλο δρόμο η ιστορία…
Θυμηθείτε εδώ τα τρία πρώτα μέρη του… ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ με τα οποία ξεγυμνώνεται κάθε κατηγορία/επιχείρημα της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτας Σπανού.
Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος:
https://athlosnews.gr/epitropi-deontologias-mia-podosfairiki-diki-me-katigories-poy-den-yparchoyn/
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος:
https://athlosnews.gr/oi-dyskolies-poy-odigisan-tin-ka-spanoy-stin-epiklisi-toy-arthroy-27/
Διαβάστε εδώ το 3ο μέρος:
https://athlosnews.gr/epitropi-deontologias-i-procheirodoyleia-tis-kas-spanoy-me-to-arthro-27/