Ξεκινάει, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, με τηλεδιάσκεψη ενώπιον του δικαστικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. η εκδίκαση της υπόθεσης της δήθεν συμμορίας με κατηγορούμενους τον κ. Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό, τον κ. Σπανό, τον Ατρόμητο, τέσσερις διαιτητές, δυο πρώην μέλη της ΚΕΔ/ΕΠΟ και μερικούς άλλους ξέμπαρκους.
Σύνολο κατηγορουμένων δεκαπέντε (15) από τους είκοσι οχτώ (28) που κατηγορούνται στην, ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ποινική δίκη. Οι υπόλοιποι δεκατρείς (13); Δεν δικάζονται, επειδή τα δήθεν αμαρτήματα τους έχουν παραγραφεί. Κρατήστε το αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σας.
Έχει, λοιπόν, ένα νόημα να παρουσιαστεί το πλαίσιο των διατάξεων του Κώδικα Δεοντολογίας, δια της εφαρμογής των οποίων, θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία.
Δίκη ποδοσφαιρική
Ενώπιον του Δικαστικού Τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. θα εξελιχθεί μια ποδοσφαιρική δίκη και όχι μια ποινική δίκη (αυτή εξελίσσεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών). Μια διαδικασία, δηλαδή, η οποία οφείλει να εξελιχθεί αποκλειστικά με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας και των υπόλοιπων Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και την αποδεικτική διαδικασία που οι Κανονισμοί επιβάλλουν.
Από που προκύπτει η διαδικασία αυτή; Από τη διάταξη του άρθρου 4 του Κώδικα Δεοντολογίας , σύμφωνα με την οποία:
- Αυτός ο Κώδικας ρυθμίζει κάθε θέμα στο οποίο αναφέρονται το κείμενο του ή στο οποίο αναφέρονται νοηματικά οι διατάξεις του
- Εάν υπάρχουν κενά στον παρόντα Κώδικα τα δικαιοδοτικά όργανα θα αποφασίζουν σύμφωνα με την πρακτική και τα προβλεπόμενα σε κανονισμούς της Ε.Π.Ο., της FIFA και της UEFA.
- Κατά τη λειτουργία της η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να στηριχθεί σε έθιμα, δεδικασμένα και γενικές αρχές που έχουν ήδη καθιερωθεί στο αθλητικό δίκαιο και στη νομολογία των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων της Ε.Π.Ο., της FIFA, της UEFA και του C.A.S.»
Εκτιμώ, πως με την απλή ανάγνωση έγινε πλήρως κατανοητό σε τι είδους δίκη αναφερόμαστε και σε ποια βάση υποχρεούται να διεξαχθεί αποκλειστικά η δίκη αυτή.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπορεί να αποστεί σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο από τα περιθώρια που θέτουν οι Κανονισμοί και οι αποφάσεις των Οργάνων του οργανωμένου ποδοσφαίρου.
Εκθέσεις Αξιωματούχων Αγώνα
Σε επίρρωση της διαπίστωσης αυτής έρχεται να συνδράμει αποφασιστικά και να διαλύσει κάθε αμφιβολία η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του Κώδικα Δεοντολογίας, η οποία αναφέρει: «Οι εκθέσεις των αξιωματούχων αγώνων αποτελούν πλήρη απόδειξη των αναφερομένων σε αυτές περιστατικών για τα θέματα της αρμοδιότητας τους, επιτρεπομένης της ανταπόδειξης μόνο στις περιπτώσεις και με τα μέσα που αναφέρονται στον Κ.Α.Π.»
Δηλαδή, όλα τα περιστατικά και οι εκτιμήσεις για την απόδοση των διαιτητών, που αναφέρονται στις επίσημες εκθέσεις των ορισθέντων αξιωματούχων αγώνων δεν ανταποδεικνύονται με κανένα τρόπο.
Τι σημαίνουν για την ίδια την Επιτροπή Δεοντολογίας όλα τα παραπάνω; Τα Φύλλα Αγώνα και οι εκθέσεις των Παρατηρητών Διαιτησίας για τα επίδικα παιχνίδια που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο (Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 01.11.2014, Βέροια – ΟΦΗ 17.01.2015, Εργοτέλης – Καλλονή 19.01.2015, Βέροια – Ολυμπιακός 01.02.2015 και ΟΦΗ-ΠΑΟ 15.02.2015) δεν μπορούν για κανένα λόγο και από κανένα όργανο να ανταποδειχθούν. Είναι πανίσχυρα, όπως το ποδοσφαιρικό πειθαρχικό δίκαιο ρητώς αναφέρει και κάθε δίωξη που ασκείται κόντρα στις εκθέσεις αυτές δεν έχει καμία απολύτως αξία. Φανεροί οι λόγοι.
Συμπέρασμα; Όλες οι «διαπιστώσεις ή εκτιμήσεις φάσεων αγώνων», στις οποίες έχει προβεί, χωρίς να έχει καμία απολύτως ειδική γνώση, καμία εξειδίκευση, καμία επίσημη ποδοσφαιρική ιδιότητα, καμία διαιτητική επιμόρφωση, ο κ. Γεώργιος Ανδρεάδης, ως ανακριτής της υπόθεσης της δίκης των «28», οι οποίες περιλαμβάνονται τόσο στο βούλευμα 1692/2018 όσο και στην έκθεση του Ερευνητικού Τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας (της κας Σπανού, δηλαδή) είναι… ανύπαρκτες!
Για το οργανωμένο ποδόσφαιρο, για το καταστατικό και τους κανονισμούς του, οι εκτιμήσεις αυτές… δεν υφίστανται!
Συνεπώς, είναι σαφές, ότι οι «κατηγορίες» για τους πέντε (5) επίδικους αγώνες, όπως περιγράφονται στις «εκτιμήσεις Ανδρεάδη», επίσης δεν υπάρχουν! Κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί στο οργανωμένο ποδόσφαιρο με αιτιάσεις και διαδικασίες κόντρα στις διατάξεις του καταστατικού και των κανονισμών του.
Βάρος της απόδειξης
Κλείνουμε το πρώτο σημείωμα με μια επίσης σημαντική διάταξη, αυτή του άρθρου 58 του Κώδικα Δεοντολογίας, η οποία δηλώνει: «Το βάρος της απόδειξης αναφορικά με τις παραβάσεις των διατάξεων του παρόντα Κώδικα, ανήκει στην Επιτροπή Δεοντολογίας».
Ό εστί μεθερμηνευόμενο, πως η κυρία Ιωαννίδου και η υπόλοιπη σύνθεση του Δικαστικού Τμήματος καλούνται να αποδείξουν, αποκλειστικά με τα μέσα που οι Κανονισμοί της Ε.Π.Ο. τους παρέχουν και τα στοιχεία της έκθεσης της κας Σπανού, ότι οι κ.κ. Μαρινάκης, Σπανός κ.λ.π., αλλά και ο Ολυμπιακός με τον Ατρόμητο είναι ένοχοι. Δεν έχουν την υποχρέωση οι κατηγορούμενοι να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Τρομακτική διαφορά σε σχέση με την ποινική δίκη.
Μείνετε συντονισμένοι. Έρχονται νέα επεισόδια!